Edilul Adrian Mladin, condamnat la 5 ani şi 10 luni pentru şpagă. Politicianul pierde funcţia de primar al Jilavei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Mladin
Adrian Mladin

Curtea Supremă a decis joi condamnarea definitivă a primarului comunei Jilava, Adrian Mladin, arestat în alt dosar, la 5 ani şi 10 luni de închisoare. Iniţial Curtea de Apel Bucureşti îl condamnase la 7 ani de închisoare. În urma sentinţei, Mladin pierde funcţia de primar, iar în Jilava trebuie să se organizazeze alte alegeri.

Curtea Supremă a decis vineri condamnarea definitivă a lui Adrian Mladin, la 5 ani şi 10 luni de închisoare pentru fapte de corupţie. 

Finul edilului, Ovidiu Szasz, a fost condamnat la 5 ani de închisoare. Apostol Muşat, fostul edil din Snagov a primit o pedeapsă de 4 ani de închisoare, iar afaceristul Marinică Bozdoro la 3 ani de închisoare.

Ceilalţi complici din dosar au fost condamnaţi astel: Ion Scăeţeanu- 3 ani de închisoare cu suspendare, Vildan Suliman -3 ani de închisoare cu suspendare, Gheorghe Roman -3 ani de închisoare cu suspendare, Roxana Curpene- 2 ani de închisoare cu suspendare, Cuţaru Eugenia - 2 ani de închisoare cu suspendare.

Povestea lui Mladin

Primarul reales al localităţii Jilava (Ilfov),  Adrian Mladin, ar putea să intre în Cartea recordurilor corupţiei. Când şi-a început al doilea mandat de primar, în 2012, a depus jurământul din închisoare, fiind arestat pentru o şpagă de 500.000 de euro. 

În 2014 a venit şi prima condamnare în acest dosar: 7 ani de închisoare. Astăzi Curtea Supremă a deciz că Mladin este vinovat şi la condmnat la 5 ani şi 10 luni.

În 2016, Mladin nici nu şi-a început bine cel de-al treilea mandat că a fost din nou arestat. Este acuzat pentru o şpagă de aproape un milion de euro. Edilul a a fost trimis săptămâna trecută în judecată în acest caz. Acuzaţiile oficiale: luare de mită, spălare a banilor şi fals în declaraţii.

Acuzaţiile DNA

Potrivit  DNA, în calitate de primar al comunei Jilava, Adrian Mladin i-ar fi pretins unei persoane, denunţătoare în cauză, suma de 500.000 de euro din care, la data de 19 septembrie 2011, ar fi primit 50.000 de euro, pentru ca, abuzând de prerogativele funcţiei, să dispună întocmirea, de către Comisia Locală de Fond Funciar, a unui plan parcelar în care să fie incluse toate terenurile denunţătorului, în suprafaţă totală de 23,8 hectare, iar loturile să fie alipite.

În 28 iulie 2011, Mladin l-ar fi determinat pe finul său Szasz Ovidiu să încheie un contract de cesiune fictiv, la notariat, cu denunţătorul, prin care acesta din urmă să îi cedeze drepturile asupra a două terenuri. În realitate, acest contract ar fi fost încheiat doar pentru a garanta şi a ascunde săvârşirea infracţiunii de luare de mită şi totodată de a ascunde originea ilicită a celor două terenuri, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.
Anchetatorii susţin că în activitatea infracţională ar fi intervenit şi Apostol Muşat, care, în calitate de primar al comunei Snagov la data faptelor, ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra lui Mladin şi a directorului Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliare Ilfov şi că, în virtutea acestei influenţe, ar putea să grăbească demersurile de obţinere a documentelor cadastrale pentru denunţător. În schimb intervenţiei, Muşat i-ar fi pretins denunţătorului, atât direct cât şi prin intermediul lui Ion Scaeţeanu, 1,1 milioane de euro, fiind sprijinit şi de Octavian Valentin Lungu.
Pentru a ascunde şi garanta obţinerea mitei, Apostol Muşat l-ar fi determinat pe Ion Scaeţeanu să întocmească la notariat, în 6 iulie 2011, un contract de împrumut fictiv cu denunţătorul, din care să rezulte că Scaeţeanu l-a împrumutat pe denunţător cu suma pretinsă drept mită, respectiv 1,1 milioane de euro, iar împrumutul este garantat cu terenurile denunţătorului.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite