După numai 48 de ore, femeia operată pe creier în stare conştientă a fost externată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Denisa Bucur, tânăra de 26 de ani operată vineri pe creier în timp ce era conştientă a fost deja externată. Medicii au reuşit să îndepărteze 95% din tumora cerebrală la finalul unei operaţii care a durat patru ore. Pe timpul intervenţiei fata a fost trează, graţie anesteziei care le-a permis doctorilor să verifice permanent dacă limbajul şi memoria Denisei au fost sau nu afectate de intervenţia neurochirurgilor.

Vorbitoare de patru limbi străine, printre care şi latina, pe care o ştie la perfecţie, tânăra din Târgovişte a început să aibă crize specifice epilepsiei în urmă cu trei săptămâni, una dintre ele având loc chiar la locul de muncă. „Simţeam o presiune foarte mare în ceafă şi în urechi şi aveam zilnic stări de leşin. Mi-am dat seama că ceva nu este în regulă şi am mers la neurolog. Mi-au spus că am tumoră cerebrală şi că radioterapia este necesară”, povestea Denisa înainte cu câteva ore de a intra în operaţie. 

Incizie de 15 centimetri la stat, de 4 centimetri la privat 

Diagnosticul sumbru pus de medicii de la Spitalul Bagdasar, tumoră cerebrală de patru centimetri situată între centrul vorbirii şi cel al memoriei, dar şi perspectiva unei incizii de 15 centimetri au determinat-o pe Denisa să caute şi alte alternative. Din aproape în aproape a dat peste neurochirurgul Sergiu Stoica. A preferat să scoată din buzunar 30.000 de lei pentru intervenţie, deşi suma decontată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a fost doar de 2.000 de lei. „Au avut o cu totul altă abordare. Nu era nevoie să mă radă complet în cap şi au ştiut cum să îmi câştige încrederea”, a mărturisit tânăra care îşi doreşte foarte mult un copil după ce medicii îi vor da permisiunea de a rămâne însărcinată. 

„Pacienta este foarte bine, a fost extrem de cooperantă, mănâncă, se plimbă, cicatricea este mică şi este în curs de vindecare. Nu am avut niciun fel de probleme în timpul intervenţiei chirurgicale. Nici nu zici că a fost operată pe creier şi a fost trează în timpul operaţiei, se simte ca şi cum ar fi fost la coafor”, a explicat zâmbind doctorul Anca Vişan, singurul medic din România pregătit să facă anestezia care lasă pacientul treaz pe timpul operaţiei pe creier. 

Pregătiţi psihologic înainte de operaţie 

A învăţat să facă neuroanestezie singură, în urmă cu şapte ani, citind foarte multe cărţi de specialitate. Ulterior, a început să aplice neuroanestezia pe pacienţi, cu care dezvoltă înainte o legătură foarte strânsă şi pe care îi pregăteşte psihologic astfel încât să înţeleagă de ce este nevoie să fie conştienţi în timp ce neurochirurgii le extirpă tumora. 

„Nu este acea stare care nu era intenţionată, când pacientul se trezea fiind paralizat şi simţit absolut tot ce făcea medicul. Dimpotrivă, este o stare de conştienţă controlată, în care s-a intervenit medicamentos, în care pacientul nu are dureri şi în urma căruia nu rămâne cu o experienţă traumatizantă, ci dimpotrivă, o consideră interesantă”, a subliniat Anca Vişan. 

Trează în timpul operaţiei 

11 aprilie, ora 14.00 „Dena, bună dimineaţa! Ne trezim! Respiră liniştită, suntem în timpul operaţiei. Ţii minte că am vorbit despre asta? Te rog frumos să nu te mişti. Te doare ceva? Nu? E bine, putem începe”, se aude vocea calmă a  anestezistei în sala de operaţii. Denisa Bucur este pe masa de operaţie, conştientă şi înconjurată de medici şi asistenţi medicali. Pe ecrane mari îi sunt monitorizate semnele vitale. Pe un alt ecran, ca o plasmă, se vede creierul şi fiecare mişcare pe care o face neurochirurgul.

La un moment dat, tânăra este rugată să citească o serie de cuvinte în limba română. „Acum încercăm să le găsim şi corespondentul în limbile engleză şi franceză, te rog?”, o încurajează anestezista care vrea să fie sigură că totul decurge cum trebuie. Anca Vişan se foloseşte de testul acesta pentru a şaptea oară, pentru a se asigura că mişcările neurochirurgului Sergiu Stoica nu îi afectează Denisei vorbirea şi memoria. 

„O să-ţi arăt nişte cuvinte. Spune-mi cuvântul acesta în limba engleză. Cum se spune la pom în limba engleză? Bravo! Dar în franceză? Bravo!”, o încurajează din nou anestezista. Tânăra îi răspunde în şoaptă deşi uneori o face cu întârziere. Operaţia se încheie cu bine, iar Denisa se întoarce în salon. Sâmbătă deja se simţea mult mai bine. „ne-a rugat s-o lăsăm să plece acasă încă de sâmbătă, dar pentru singuranţa ei am externat-o duminică”, spunea ieri neurochirurgul Sergiu Stoica. 

Ce presupune chirurgia pe pacientul treaz 

În cadrul chirurgiei pe pacientul treaz (brain awake surgery, n.r.), se utilizează o tehnică anestezică ce presupune trezirea pacientului în timpul intervenţiei pe creier, la anumite rezecţii tumorale care se fac în zone ale scoarţei cerebrale zone „care se ocupă” cu vorbirea, scrisul şi mişcările. Scopul este de a evita complicaţiile şi sechelele care pot apărea. Această tehnică necesită o pregătire specială, atât medicală, cât şi psihologică a pacientului, pentru a putea accepta şi colabora cu bune rezultate şi fără disconfort fizic şi psihic. Pacientului i se explică tehnica, fiind asigurat de măsurile care vor fi luate – pentru a nu fi o experienţă neplăcută, ci dimpotrivă, interesantă, confortabilă şi utilă. Încrederea care se stabileşte între personalul medical şi pacient este vitală. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite