După ce a fost ambasador, Baconschi este propus la şefia MAE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Baconschi deţine gradul diplomatic de ambasador
Teodor Baconschi deţine gradul diplomatic de ambasador

Teodor Baconschi este propus la şefia MAE, după ce a fost secretar de stat, ambasador, consilier prezidenţial.

Baconschi s-a născut la 14 februarie 1963, în Bucureşti, este căsătorit şi are doi copii. El este licenţiat în teologie ortodoxă, a făcut masteratul şi, ulterior, doctoratul în istorie comparată a religiilor la Universitatea Sorbona. A absolvit, de asemenea, ciclul post-doctoral din cadrul „New Europe College” (Bucureşti).

Teodor Baconschi a lucrat iniţial ca redactor la Editura Institutului Biblic (Bucureşti). După 1989, a ocupat poziţiile de consilier la Ministerul Culturii (1990), director al Editurii Anastasia (1995-1997), redactor-şef la TVR şi lector la Facultatea de filozofie a Universităţii Bucureşti.

În 1997, a optat pentru cariera diplomatică, fiind desemnat ca ambasador al României pe lîngă Sfîntul Scaun, Ordinul Militar Suveran de Malta şi Republica San Marino. După încheierea mandatului (în 2001), a fost numit director general în Centrala MAE.

Între noiembrie 2002 şi ianuarie 2005, Teodor Baconschi a fost ambasador al României în Republica Portugheză.

În ianuarie 2005 a fost numit secretar de stat pentru Afaceri Globale în MAE şi a deţinut această funcţie până la mijlocul lunii septembrie 2006. În octombrie 2006, a fost numit consilier prezidenţial pe probleme de politică internă, în locul lui Claudiu Săftoiu, numit la conducerea SIE. În august 2007, Teodor Baconschi a fost desemnat ambasador la Paris.

Sub semnătura de autor Teodor Baconsky - în grafia consacrată de tatăl său, poetul A.E. Baconsky - a publicat şapte volume de studii şi eseuri.

Teodor Baconschi vorbeşte fluent franceza, engleza şi italiana. Este membru al Asociaţiei Internaţionale de Studii Patristice (AIEP, Paris) şi fellow al Colegiului Noua Europă.

A primit Marea Cruce a Ordiului Pius al IX-lea (Vatican), Ordinul Sfintei Agatha (Republica San Marino), Ordinul „Serviciul Credincios”, Ordinul Meritul Naţional (Republica Portugheză) şi Ordinul „Steaua solidarităţii italiene”.

Numele său a fost implicat, în iulie 2007, într-un scandal, după ce presa din România a primit o serie de e-mail-uri trimise şi primite de ambasadorul României în Mexic, Manuela Vulpe, o parte din corespondenţa electronică fiind cu Baconschi şi conţinând şi referiri la o posibilă relaţie intimă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite