Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 se întoarce la Parchet pentru refacerea anchetei. Ion Iliescu, Petre Roman şi Virgil Măgureanu pot răsufla uşuraţi

Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 se întoarce la Parchet pentru refacerea anchetei. Ion Iliescu, Petre Roman şi Virgil Măgureanu pot răsufla uşuraţi

Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan

Dosarul „Mineriadei din 13-15 iunie 1990” se întoarce definitiv la Parchet, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie  a respins, joi seară, contestaţiile depuse de procurori şi de reprezentanţii părţilor vătămate împotriva deciziei judecătorului de cameră preliminară. Magistratul a constatat, pe 9 mai 2019, mai multe aspecte nelegale ale rechizitoriului întocmit de procurori.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Astfel, actul de sesizare al instanţei trebuie refăcut de la zero, astfel că principalii inculpaţi - Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director SRI Virgil Măgureanu - pot răsufla uşuraţi.
 
„Respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de: Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; inculpatul Peter Petre; persoanele vătămate (…), părţile civile (…), moştenitori (…), (…) contestatoarea Asociaţia Victimelor Mineriadelor 1990-1991 împotriva încheierii nr.192 din 8 mai 2019, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală în dosarul nr.1752/1/2017/a1. (…) Definitivă. Pronunţată în şedinţa din Camera de Consiliu, astăzi, 10 decembrie 2020”, se arată în decizia ICCJ.
 
Un judecător de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis pe 9 mai 2019, retrimiterea la Parchetul General a dosarului Mineriadei din 1990, în vederea refacerii rechizitoriului.
 

Dosarul Mineriadei, „îngropat” după 30 de ani

 
Judecătorul de cameră preliminară a constatat nelegalitatea rechizitoriului întocmit de procurorii militari şi a dispus restituirea dosarului la Parchet. Decizia a fost atunci contestată, iar instanţa a  soluţionat, joi, această cale de atac.
 
Pe 13 iunie 2017, Parchetul Militar i-a trimis în judecată pe: Ion Iliescu, la data faptelor preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN) şi preşedinte al României; Petre Roman, fost prim-ministru; Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru; Virgil Măgureanu, fost director al Serviciului Român de Informaţii; general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, adjunct al procurorului general şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare.
 
De asemenea, au fost deferiţi justiţiei:
 
  • amiral (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu, la data faptelor membru al CPUN şi şef al Direcţiei Generale de Cultură, Presă şi Sport din cadrul Ministerului de Interne; 
  • Cazimir Ionescu, vicepreşedinte al CPUN; Adrian Sârbu, şef de cabinet şi consilier al prim-ministrului; 
  • Miron Cozma, preşedinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere „Valea Jiului”; 
  • Matei Drella, lider de sindicat la Exploatarea Minieră Bărbăteni;
  • Plăieş Cornel Burlec, ministru adjunct la Ministerul Minelor; 
  • general (rez.) Vasile Dobrinoiu, comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne; 
  • colonel (rez.) Petre Peter, comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele aparţinând Ministerului de Interne; 
  • Alexandru Ghinescu, director al IMGB.
 
Procurorii militari susţin că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau, în mod paşnic, opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările