Dosarul 10 august. Noul ministru de Interne nu mai vrea cetăţeni bătuţi, dar Dăncilă rămâne la „lovitura de stat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul ministrul al internelor, Nicolae Moga, şi premierul Viorica Dăncilă se contrazic flagrant atunci când fac referiri publice la modul în care a avut loc şi a fost reprimat mitingul din 10 august.

Astfel, în timp ce noul titular al portofoliului Internelor a declarat, joi, la preluarea oficială a mandatului, că îşi doreşte ca „niciun cetăţean român să nu mai fie bătut de un jandarm dacă respectă legea” Viorica Dăncilă este convinsă că la mitingul diasporei de anul trecut a avut de-a face cu o conspiraţie care urma să răstoarne Guvernul. 

Eveniment nefericit

Concret, joi dimineaţă la instalarea în funcţie Nicolae Moga a anunţat că pentru a se evita repetarea unor evenimente ca cele din 10 august toată lumea trebuie să respecte legile şi regulamentele. „A fost un eveniment nefericit, cu mai multe elemente. Ca ministru de Interne, eu cer ca niciun cetăţean român să nu mai fie bătut de un jandarm, dacă respectă legea. De asemenea, doresc ca niciun jandarm să fie umilit sau bătut de protestatari”, a declarat Moga.

El a mai comentat că „există democraţie şi libertatea de exprimare, dar atenţie, trebuie să înţelegem ce sistem să aplicăm la nivelul ordinii publice”. „Ne place cum este în UE, în Germania, Franţa sau SUA, atunci stăm de vorbă şi o să facem aşa cum este acolo. Deocamdată avem o lege şi nişte regulamente care trebuie respectate cu stricteţe”, a mai declarat el. 

Răsturnarea Guvernului şi paralela cu vestele galbene

Declaraţia noului ministru al Afacerilor Interne vine la numai câteva ore după ce premierul Viorica Dăncilă spunea că evenimentele din 10 august anul trecut au semănat cu o lovitură de stat. „În momentul în care se forţează intrarea în Guvernul României, eu cred că acest lucru seamănă cu o lovitură de stat. Eu ştiu un lucru, că au încercat să intre în clădirea Guvernului. Uitaţi-vă în orice stat membru al UE, dacă cineva ar incerca să intre în Guvern, cum aţi cataloga acest lucru? În momentul în care prin violenţă încerci să intri în clădirea Guvernului, acest lucru e de neacceptat. Cine a greşit de o parte şi de alta trebuie să plătească. Sunt dosare. Nu am nicio suspiciune, nu e normal să judec eu de o parte sau de alta. Justiţia va stabili vinovaţii. (…) Eu nu am spus că toate persoanele de acolo aveau această intenţie, dar au existat persoane ce au forţat intrarea în clădirea Guvernului", a declarat Viorica Dăncilă, la Digi 24.

Liderul PSD a comparat protestul din Piaţa Victoriei cu violenţele din Franţa. „Uitaţi-vă ce s-a întâmplat cu vestele galbene în Franţa. Li se permitea să intre în Guvern prin forţă. Jandarmeria trebuie să îşi facă datoria. Dacă unii au făcut exces de zel, atunci cred că justiţia îi va sancţiona. Legea trebuie respectată, indiferent dacă e în cadrul forţelor de ordin sau al persoanelor care protestau acolo. Cei care au făcut acest lucru trebuie să plătească, inclusiv trebuie o analiză a jandarmeriţei care a fost bătută. Nu cred ca procurorii să nu aibă acces la acest documente. Eu cred că procurorii au acces la aceste documente şi cred că ministrul trebuie să facă tot ce e posibil legal pentru aflarea adevărului", a conchis Dăncilă.

Scut în jurul fostului ministru de Interne

Sociologul Gelu Duminică susţine că noul ministru Nicolae Moga face parte, cel mai probabil, din acea gupare PSD care a realizat că partidul nu mai poate utiliza strategia Dragnea. „Procentele din sondaje sunt tot mai  mici şi atunci ei arată un partid cu faţă umană. O să vedem tot mai des o astfel de abordare care vrea să spună <<PSD Dragnea era rău, PSD Dăncilă este bun>>”, spune sociologul.

Carmen Dan a rămas în funcţie după 10 august şi ăsta este un eşec al democraţiei din România Gelu Duminică sociolog

Gelu Duminică mai arată, însă, că premierul Dăncilă nu prea are ce face pentru că nu poate spune că s-a răzgândit. „Să nu uităm că acea represiune a avut loc pe vremea când doamna Dăncilă se afla tot la Palatul Victoria şi că totul a fost coordonat de un ministru din subordinea ei, Carmen Dan. Şi Viorica Dăncilă a făcut apoi scut în jurul ministrulul de Interne de unde putem concluziona că toată acţiunea forţelor de ordine a fost girată chiar de şefa Cabinetului”, arată sociologul. 

Gelu Duminică susţine că, în plus, Carmen Dan a fost de neclintit din funcţie. „Cu toate că a gestionat mizeriabil evenimentele din 10 august, Carmen Dan a rămas în funcţie. Şi ăsta este un eşec al democraţiei din România. A încălcat legile şi regulamentele şi în litera, dar şi în spiritul lor şi tot nu a păţit nimic. Acolo jandarmii au fost manipulaţi grosolan după modelul pe care l-am văzut pus în aplicare şi la Revoluţie sau Mineriadă”, a precizat Gelu Duminică. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite