Diaspora vine acasă de sărbători. Haos la graniţele de vest. Peste 40 de mii de persoane au generat PLF în prima zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos
FOTO: Inquam Photos

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale informează că până în această dimineaţă la ora 10:00, 41.742 de persoane au generat formulare digitale de intrare în România (PLF), care au devenit obligatorii de luni pentru toţi cetăţenii care sosesc în ţară.

Cele mai multe persoane au completat PLF pentru Aeroportul International „Henri Coandă”, unde au fost înregistrate 14.615 de formulare. Pe locul al doilea se află Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac, cu 3.202 de PLF-uri, şi Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj, pentru care 3.024 de cetăţeni au completat documentul digital. Numere mari s-au înregistrat şi la Punctele de Trecere a Frontierei Nădlac II şi  Borş,  cu 2.460, respectiv 2.442 de formulare completate.

Punctele de trecere a frontierei, blocate de românii care se întorc în ţară

Autorităţile speră ca formularul digital de intrare în România să scurteze timpul de aşteptare în punctele de trecere a frontierei, în condiţiile în care vămile din vestul ţării şi aeroportul Otopeni au fost blocate în weekend de zecile de mii de români care se întorc în ţară de Sărbători.

La vama Nădlac, spre exemplu,traficul a atins un nivel record în această duminică, iar coloana a fost de 6 km, informează G4Media. 25 de mii de persoane au intrat în ţară în 24 de ore, aşteptând aproximativ 5 ore. Majoritatea erau români nevaccinaţi care lucrează în  în vest, iar controlul epidemiologic a fost prelungit, transmite TVR1.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a recunoscut duminică seară la B1TV că există cozi şi de 15 kilometri la frontiera României şi a anunţat că unele fluxuri de ieşire din ţară vor fi transformate în unele de intrare la frontiera de Vest. În plus,  3 PTF-uri care erau deschise doar în week-end rămân deschise şi de luni.

Luni dimineaţă, STS anunţa că traficul la frontieră se află în condiţii normale, timpul maxim de aşteptare fiind de 40 de minute în  PTF Nădlac II şi Borş II.

Reamintim că  de luni, toate persoanele care intră în ţară au obligaţia de a completa electronic formularul digital de intrare în România (PLF), prin aplicaţia plf.gov.ro. PLF înlocuieşte declaraţia epidemiologică, verificată până acum de DSP la punctele de trecere a frontierei, întrucât toate datele din declaraţia epidemiologică se regăsesc în formularul digital de intrare în România. 

În situaţia în care se constată că persoana care s-a prezentat în punctul de trecere nu a completat formularul digital, i se permite intrarea în ţară cu obligaţia legală de a-l completa într-un termen de 24 de ore de la data intrării. Nerespectarea obligaţiei de a completa formularul digital de intrare în România se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite