Deputatul PSD Marian Ghiveciu, care a iniţiat schimbarea Codului Penal, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Ghiveciu a fost condamnat la 3 ani de închisoare
Marian Ghiveciu a fost condamnat la 3 ani de închisoare

Curtea Supremă l-a condamnat, marţi, pe deputatul PSD Marian Ghiveci la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată la aceeaşi instanţă. Ghiveciu face parte din „Frăţia penalilor din Parlament”, fiind unul dintre iniţiatorii modificărilor Codului Penal. Marian Ghiveciu este unul dintre parlamentarii care au iniţiat schimbarea Codului Penal în aceste zile.

Marian Ghiveciu a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare. 

În perioada în care va fi sub supraveghere, acesta trebuie să respecte următoare obligaţii: să se prezinte la datele fixate la Serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Buzău, să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte opt zile, precum şi întoarcerea, să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă, să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă. 

De asemenea, tot la trei ani de înschisoare cu suspendare au mai fost condmanaţi şi Dumitru Borcan (şeful Compartimentului de Cadastru şi Agricultură din cadrul Primăriei comunei Merei, judeţul Buzău) şi Nicolae Costache (membru în Comisia Judeţeană Buzău pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor).

Judecătorii au mai dispus ca Marian Ghiveciu, Dumitru Borcan şi Nicolae Costache să plătească în solidar 350.000 lei către partea civilă Luminiţa Marioara Vasile cu titlu de despăgubiri materiale şi 1.035.000 lei către părţile civile Luminiţa Marioara Vasile şi Constantin Vasile cu titlu de despăgubiri materiale.

Cei trei condamnaţi mai trebuie să plătească aproximativ 1 milion de lei către mai multe părţi civile, reprezentând despăgubiri materiale ce reprezintă diferenţa de valoare a terenurilor amplasate cu ieşire şi fără ieşire la drumul european E 85.

De asemenea, instanţa a păstrat măsura sechestrului asigurator asupra unei maşini a lui Ghiveciu.

De ce a fost trimis în judecată Marian Ghiveciu

Deputatul Marian Ghiveciu a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind suspectat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui avantaj patrimonial – în formă calificată. Alături de el, au mai fost trimişi în judecată Nicolae Costache, fost director al Oficiului de Cadastru, şi Dumitru Borcan, şef al Compartimentului Cadastru din Primăria Merei.

Procurorii spun că, în perioada 2005-2006, la instigarea lui Marian Ghiveciu, Dumitru Borcan şi Nicolae Costache, profitând de funcţiile deţinute şi prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, au contribuit la eliberarea în mod nelegal a două titluri de proprietate pentru terenuri în zone cu potenţial imobiliar, datorită vecinătăţii cu drumul european, în favoarea unor persoane care nu erau îndreptăţite să primească acele titluri de proprietate.

În acest scop, Dumitru Borcan a falsificat mai multe înscrisuri oficiale, emise de Primăria Merei şi înregistrate la O.C.P.I. Buzău. Ulterior, aceste terenuri au fost cumpărate de Ghiveciu Marian de la persoanele care au obţinut titlurile în modalitatea descrisă mai sus.

Persoanele care deţineau titluri de proprietate pentru terenurile respective, emise anterior în mod legal, au fost prejudiciate cu suma totală de 1.956.010 lei. Totodată, avantajul patrimonial realizat astfel este de 3.247.945 lei, reprezentând valoarea reală a terenurilor obţinute în baza actelor de proprietate emise nelegal şi cumpărate de Marian Ghiveciu.

Parlamentarul penal vrea să schimbe Codul Penal

Ghiveciu este unul dintre dintre cei patru parlamentari cu probleme penale, care au depus la Parlament un proiect de modificare a Codului de procedură penală astfel încât să facă imposibilă arestarea preventivă, dar şi să pună piedici în calea anchetelor. 

Anchete greoaie şi ameninţări pentru procurori

O serie de modificări incluse în acelaşi proiect sunt menite să pună beţe în roate nu doar judecăţii în sine, ci şi anchetelor. Astfel, denunţurile devin inutile, avertizează Laura Ştefan, pentru că aleşii au mai gândit o modificare: introducerea unui termen-limită pentru denunţători, de fix şase luni de la comiterea faptei. Altfel spus, o persoană care denunţă luarea de mită, de exemplu, şi care în prezent ar putea scăpa, ar putea fi pedepsită dacă denunţul intervine după mai bine de şase luni, ceea ce  descurajează denunţătorii, a explicat Laura Ştefan. În plus, ar îngreuna anchetarea unor fapte comise cu cel puţin şase luni în urmă, fapt care i-ar salva pe inculpaţi de „scheletele din dulap“ care ies la iveală după ani de zile.

Iniţiatorii nu îi uită nici pe procurori şi introduc în Codul Penal o prevedere care ar putea obliga procurorii să soluţioneze plângerile sau denunţurile făcute în termen de cel mult doi ani, riscând, în caz contrar, pedeapsa cu închisoarea. De altfel, şi la articolul 283 din Codul Penal, care sancţionează „reţinerea sau arestarea ori condamnarea unei persoane ştiind că este nevinovată“ cu închisoare de la trei şi zece ani şi interzicerea dreptului de a mai ocupa o funcţie publică, aleşii introduc un nou alineat în care operează cu aceeaşi sintagmă care i-ar salva de arest preventiv. Astfel, ei vor ca nimeni să nu fie reţinut dacă nu există „probe concrete din care să rezulte dincolo de orice îndoială că aceasta a săvârşit o infracţiune“, în caz contrar magistraţii riscând închisoare de la trei luni la trei ani.

Cine este Marian Ghiveciu

Născut la 15 aprilie 1969, în comuna Pogoanele, judeţul Buzău, în 1993, el a absolvit Şcoala populară de artă, specialitatea Teatru şi Regie, iar în 1995 a absolvit Facultatea de Geografie, la specializarea Turism. În 2012, a terminat Facultatea de Management, în domeniul Ingineriei Economice în Agricultură şi Dezvoltare Rurală.

A deţinut, pe rând,următoarele funcţii: administrator al Spitatului orăşenesc Pogoanele, profesor la Clubul Copiilor şi Elevilor din aceeaşi localitate, a ajuns apoi şef al biroului de administraţie publică locală din cadrul Primăriei Pogoanele, director general al societăţii „Aaxo Frigo“, iar din 2008 este deputat. În prezent, este vicepreşedinte al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor.

    

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Cine se află în spatele atacului PSD la Codul Penal. Finul lui Ponta: „Mă nenorocesc, mă fac penal... Eu voiam doar o dezbatere“

Zece parlamentari, dintre care patru cu probleme penale, au depus la Parlament un proiect de modificare a Codului de procedură penală astfel încât să facă imposibilă arestarea preventivă, dar şi să pună piedici în calea anchetelor. Iniţiatorul proiectului, deputatul Marius Manolache, finul lui Victor Ponta, susţine că a fost atacat pe nedrept şi că modificările nu au nicio legătură cu dosarul Realitatea Media în care este pus sub urmărire penală.

Frăţia penalilor din Parlament: zece deputaţi propun modificări scandaloase la Codul Penal. Procurorii, ameninţaţi cu închisoarea

Un proiect de modificare a Codului de Procedură Penală care pune frână avântului procurorilor a fost depus la începutul lunii trecute de zece deputaţi. Potrivit hotnews.ro, proiectul îi lasă pe procurorii fără o serie de instrumente de anchetă, îngreunează obţinerea denunţurilor, face mai dificilă arestarea şi reţinerea, reduce termenele de prescripţie şi introduce o nouă infractiune: abuzul de putere al organelor judiciare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite