De la agricultură la IT. MAI se înarmează de un milion de dolari în lupta cu hackerii. Furnizorul, o firmă care acum 3 ani se ocupa de cultivarea cerealelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul de Interne se pregăteşte să-şi dezvolte capacitatea de răspuns la ameninţările cibernetice. De dotarea poliţiştilor ar putea să se ocupe o firmă controversată, cu lipici la bani publici.

Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI) a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) va achiziţiona un laborator IT, care va analiza conţinutul maliţios şi al probelor digitale şi va permite dezvoltarea capacităţii de răspuns, monitorizare şi investigare a incidentelor de securitate din infrastructura cibernetică a MAI.

Achiziţia, estimată la aproape 4 milioane de lei  (un milion de dolari), se face în cadrul proiectului FORENSINT „Îmbunătăţirea capacităţilor investigative ale sistemului de apărare cibernetică de la nivelul MAI (CERT-INT)“.

Potrivit documentaţiei întocmite de DGPI, laboratorul va contribui la asigurarea protecţiei spaţiului cibernetic, pentru a face faţă riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii naţionale, la colectarea informaţiilor relevante despre ameninţările majore asupra sistemelor informatice şi de comunicaţii ale MAI, la reducerea gradului vulnerabilităţilor prin reducerea motivaţiei şi a capabilităţilor acestora, precum şi la reducerea vulnerabilităţilor asociate operaţiunilor desfăşurate în spaţiul cibernetic.

Cerinţe minime de licitaţie

Potrivit anunţului de achiziţie postat pe portalul SEAP, licitaţia se va desfăşura pe data de 20 august. Câştigătorul va avea un termen de 63  zile, începând de la data atribuirii contractului, pentru a furniza echipamentele care îi va ajuta pe poliţişti să contracareze mai bine acţiunile hackerilor.

Criteriul principal de atribuire a contractului este „cel mai bun raport calitate-preţ“.

Experienţă în domeniu şi cifră de afaceri anuală cel puţin echivalentă cu valoarea contractului atribuit de MAI sunt cerinţele principale impuse de organizatori pentru cei care se vor înscrie la licitaţie.

„Cifra de afaceri medie anuală pe ultimii 3 ani (respectiv 2015, 2016 şi 2017) trebuie să fie cel puţin egală cu 3.995.200,00 lei. Operatorul economic/membrii grupului vor demonstra experienţa similară prin prezentarea listei principalelor livrări de produse efectuate în ultimii 3 ani având un obiect similar cu cel al prezentului contract, respectiv «diverse pachete software şi sisteme informatice»“, se arată în caietul de sarcini.

Achiziţia de la MAI, în atenţia „băieţilor deştepţi“

Deocamdată, doar un singur ofertant s-a înscris la licitaţie - Dataware Consulting SRL, companie care îşi datorează succesul în afaceri mai ales contractelor primite de la stat. MAI a mai colaborat cu Dataware Consulting, chiar în acest an. În februarie, compania a câştigat 11 din cele 16 loturi ale unei licitaţii, încasând 7,1 milioane de lei. Dataware Consulting a livrat MAI 1.196 de laptopuri şi 1.155 imprimante şi multifuncţionale laser.

Înfiinţată în anul 2011, Dataware Consulting are ca obiect „activităţi de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client)“. Firma de soft, controlată de asociaţii Cătălin Cristian Georgescu (52%) şi Constantin Adrian Savu (48%), nu a avut întotdeauna succes. În 2014, Dataware Consulting SRL nu avea niciun angajat, iar obiectul său de activitate era cu totul altul: cultivarea cerealelor. Mai precis, Dataware Consulting se ocupa de „Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase si a plantelor producatoare de seminte oleaginoase“.

După ce şi-a schimbat profilul şi au început să curgă contractele de la stat, compania a început să facă bani serioşi.

Contracte pe bandă rulantă

În numai 2 ani, Dataware Consulting SRL a ajuns să fie un jucător important pe piaţa serviciilor de securitate IT. În 2016, compania s-a asociat cu o firmă ale cărei conexiuni duceau la controversatul general SRI Dumitru Zamfir, pentru a obţine un contract de 25,5 milioane de euro. Este vorba despre contractul pentru pilonul Sistemului Informatic Integrat partea de analiză, formare personal, integrare şi valorificare operaţională – SII Analytics, care administrează bazele de date ce-i vizează pe toţi românii şi care aparţineau MAI, Ministerului de Finanţe, ANAF, Direcţiei Generale a Vămilor, Ministerului de Justiţie, Ministerului Dezvoltării,  Băncii Naţională a României, Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Dataware Consulting SRL a scăpat însă acest contract printre degete, SRI preferând asocierea formată din Siveco România şi Nova Tech Integrated Solutions.

Mouse pentru Klaus

Dataware Consulting SRL a primit însă alte contracte de la stat. Administraţia Prezidenţială şi Secretariatul General al Guvernului (SGG) se numără printre clienţii VIP ai companiei.

În august 2016, SGG a atribuit firmei un contract în valoare de 14.000 de lei pentru „achiziţia serviciilor de mentenanţă evolutivă a paginii web a Guvernului României, pentru 9 luni“.

În decembrie 2016, Administraţia Prezidenţială a dat companiei de software un contract în valoare de 514.148 lei, fără TVA. Este de vorba de furnizare de calculatoare, laptopuri, servere, echipamente de stocare şi infrastructură de reţea. Contractul nu intră sub incidenţa acordului privind contractele de achiziţii publice, iar Administraţia Prezidenţială nu a organizat o licitaţie electronică.

Alţi clienţi importanţi ai firmei sunt Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică CERT-RO, Ministerul Comunicaţiilor etc.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite