Daniel Horodniceanu, atac la Tudorel Toader: A contestat în instanţă procedura de numire a procurorului general

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul şef DIICOT, Daniel Horodniceanu, a anunţat că a contestat la Curtea de Apel Iaşi, în contencios, procedura de numire a procurorului general organizată de Ministerul Justiţiei.

Daniel Horodniceanu, unul dintre candidaţii respinşi de ministrul Tudorel Toader pentru funcţia de procuror general, anunţase anterior că a depus o contestaţie la Ministerul Justiţiei, unde atacă procedura de numire a noului şef al Ministerului Public.

Acesta cere ministrului Justiţiei modificarea standardelor procedurii de selecţie în acord cu rapoartele Comisiei Europene, Comisiei de la Veneţia şi GRECO.

„Rapoartele MCV din ultimii ani, începând cu 2014, solicită în mod clar ”să se instituie un sistem transparent şi bazat pe merite pentru numirea procurorilor de rang înalt, care să poată oferi garanţii suficiente împotriva politizării. Rapoartele MCV succesive au evidenţiat deficienţele sistemului de control şi echilibru din cadrul procedurii, indicând gradul de libertate a ministrului justiţiei în selecţia candidaţilor, rolul limitat al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi măsura în care s-ar aplica aceeaşi procedură de numire şi de revocare din funcţie la un nivel de conducere inferior în cadrul organelor de urmărire penală”, se arată în contestaţia depusă de Horodniceanu.

Pe data de 10 aprilie, ministrul demisionar al justiţiei, Tudorel Toader, anunţa simplu respingerea tuturor celor patru candidaţi la şefia Parchetului General: Augustin Lazăr, Marian Drilea, Gabriela Scutea şi Daniel Horodniceanu.

Ce critici aduce fostul şef DIICOT

Fostul şef DIICOT critică deschis lipsa motivării pentru respingerea candidaturii, şi afirmă că, lipsa unei proceduri de selecţii profesionale, pe motive obiective, poate descuraja candidatura unor alţi procurori cu vocaţie. 

„Exprimarea lapidară din anunţul simplu de respingere a tuturor candidaţilor nu explică nici exigenţele pe care candidaţii nu le-au satisfăcut, nici ceea ce şi-ar fi dorit comisia să fie exprimat de către candidaţi în plus. De altfel, orice chestiune de fond, orice curiozitate ar fi avut oricare membru al comisiei, aceasta o putea exprima în cursul interviului, pentru că exact asta se examina. (...) Ce s-a întâmplat în plus de la ultima procedură care să schimbe convingerea masei de procurori cu vocaţie la această funcţie să participe la o procedură identică, după ce au văzut modul în care s-a desfăşurat prima selecţie, selecţie la care nici Procurorul General în funcţie, nici alţi doi candidaţi cu funcţii corespunzătoare celei de prim-adjunct, respectiv adjunct al Procurorului General al PÎCCJ au fost respinşi, fără o minimă motivare, de comisia ministerului?”, se mai arată în sesizarea procurorului.

Anunţul vine în contextul în care ministrul Tudorel Toader şi-a anunţat demisia, iar pentru ocuparea funcţiei PSD a propus numirea deputatului Eugen Nicolicea.

Noua procedură de selecţie pentru desemnarea noului procuror general are loc în perioada 12 aprilie - 8 mai, 25 aprilie fiind data limită pentru depunerea candidaturilor. Procedura de selecţie a devenit incertă însă în condiţiile în care ministrul Tudorel Toader şi-a anunţat joi demisia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite