Curtea Supremă a desemnat judecătorii care vor face parte din BEC pentru alegerile europarlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă i-a desemnat astăzi, în şedinţă publică, prin tragere la sorţi, pe cei cinci judecători care vor face parte din Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerile europarlamentare din 25 mai. În următoarele 24 de ore de la învestire, cei cinci judecători vor alege, prin vot secret, preşedintele Biroului Electoral Central şi locţiitorul acestuia.

UPDATE Preşedintele instanţe supreme, Livia Stanciu, i-a desemnat vineri, prin tragere la sorţi, pe cei cinci judecători din Biroul Electoral Central pentru alegerile europarlamentare din 25 mai, aceştia urmând să aleagă preşedintele BEC.

În urma tragerii la sorţi au fost desemnaţi ca membri ai Biroului Electoral Central (CEC) judecătorii Leontina Şerban, de la Secţia Penală, Iuliana Rîciu, de la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal, Rodica Zaharia, de la Secţia a IIa Civilă, Rodica Susanu şi Florentin Sorin Drăguţ, de la Secţia I Civilă.

Conform legii, Biroul Electoral Central este alcătuit din cinci judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedintele şi vicepreşedinţii Autorităţii Electorale Permanente şi cel mult zece reprezentanţi ai partidelor politice, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţelor politice sau electorale dintre cele care participă la alegeri.

„Desemnarea celor cinci judecători se face de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în şedinţă publică, în termen de cinci zile de la aducerea la cunoştinţă publică a zilei de referinţă, prin tragere la sorţi, dintre judecătorii în exerciţiu ai Curţii. Data desfăşurării şedinţei publice de tragere la sorţi se anunţă în scris, cu două zile înainte, de către preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, partidelor politice şi organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care au membri în Parlamentul European şi se aduce la cunoştinţă publică prin mass-media”, potrivit legislaţiei.

Conform legii, la organizarea şi desfăşurarea tragerii la sorţi au dreptul să participe câte un reprezentant desemnat al fiecărui partid politic şi al fiecărei organizaţii a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care au membri în Parlamentul European.

Rezultatul tragerii la sorţi se consemnează într-un proces-verbal, semnat de preşedinte şi de prim-magistratul asistent al Curţii Supreme.

„În termen de 24 de ore de la învestire, judecătorii desemnaţi îi aleg din rândul lor, prin vot secret, pe preşedintele Biroului Electoral Central şi pe locţiitorul acestuia. În termen de 24 de ore de la alegerea preşedintelui Biroului Electoral Central, în componenţa Biroului Electoral Central intră preşedintele şi vicepreşedinţii Autorităţii Electorale Permanente, precum şi câte un reprezentant al fiecărui partid politic şi al fiecărei organizaţii a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care au membri în Parlamentul European”, potrivit sursei citate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite