Cum se modifică ordonanţa care a paralizat justiţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader foto Inquam Photos/Octav Ganea
Tudorel Toader foto Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a trimis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) un proiect de ordonanţă prin care se abrogă mai multe dintre prevederile OUG 7 care a modificat legile justiţiei şi care a scos sute de magistraţi în stradă. Totuşi, una dintre cele mai controversate prevederi, privind autonomia sporită a Secţiei speciale de anchetare a magistraţilor faţă de Parchetul General, va rămâne în vigoare.

Concret, se elimină interzicerea delegărilor în funcţiile de conducere din parchete, o prevedere ce risca să producă blocaje majore în sistemul judiciar, avizul pentru numirile în aceste funcţii se întoarce de la plenul CSM la Secţia pentru procurori. De asemenea, se elimină prevederea care le-ar fi permis judecătorilor să candideze la funcţiile de conducere în parchete şi posibilitatea excluderii din magistratură sub condiţia neîndeplinirii bunei reputaţii. 

Lia Savonea, preşedintele CSM, a precizat vineri că acest proiect de ordonanţă „aduce clarificări substanţiale pe zonele care au generat stare de îngrijorare şi conflict”. În plus, ea a precizat că iniţial, CSM a cerut modificarea legilor justiţiei în ce priveşte admiterea în magistratură şi promovarea la Curte Supremă, dar că ordonanţa promovată de Tudorel Toader a cuprins şi alte solicitări decât cele solicitate, „modificări ce au generat o serie de îngrijorări”. 

Ministrul Tudorel Toader susţine că motivul pentru abrogarea acestor prevederi îl constituie protestul masiv al magistraţilor. „Aceste nemulţumiri ale unor membri ai corpului magistraţilor afectează funcţionarea optimă a instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor de pe langă acestea şi generează pericolul de dezbinare a societăţii, în contextul general de neîncredere”, se arată în motivarea proiectului de ordonanţă.

Secţia specială îşi păstrează autonomia

Proiectul de ordonanţă al ministrului Justiţiei nu vizează însă şi abrogarea articolului prin care Secţia specială pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) este practic decupată de sub controlul ierarhic al procurorului general, rămând în vigoare şi posibilitatea ca procurorii de la această secţie să retragă apelurile în dosarele preluate de la celelalte parchete. 

De altfel, procurorul general, Augustin Lazăr, a trimis o sesizare către Avocatul Poporului pe tema acestui articol de lege, susţinând că nu există un obiectiv şi raţional care să justifice limitarea conceptului de procuror ierarhic superior exclusiv în ceea ce priveşte această secţie specială. „Aceasta are ca efect excluderea absolută a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de la exercitarea controlului ierarhic, control care se impune a fi exercitat atunci când este vorba de actele procurorului şef al SIIJ; actele procurorului şef al SIIJ rămân în afara controlului ierarhic, ceea ce afectează principiile legalităţii şi imparţialităţii care guverneaza activitatea procurorilor şi al căror corolar îl reprezintă principiul controlului ierarhic”, explica Augustin Lazăr. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite