Cu ce s-ar putea opune ţările din Estul NATO unei ofensive ruseşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
NATO

Dacă România şi-ar uni forţele militare cu toate statele membre NATO de pe flancul răsăritean, ar forma o armată cât o treime din cea a Rusiei, arată o analiză a datelor furnizate de experţii de la Global Firepower.

Concret, specialiştii au analizat forţele militare din 137 de ţări, iar experţii au luat în calcul numărul de militari activi şi tehnica militară pe care o are fiecare armată. Potrivit raportului, România este pe locul 40, Polonia pe poziţia 24, Ungaria ocupă locul 55, iar Bulgaria 49. În total, cele patru ţări, au 331.000 de militari, 4.230 de tancuri, 8.655 de blindate, 151 de avioane de vânătoare, aproximativ 30 de nave de luptă şi câteva submarine. 

În schimb, conform datelor Global Firepower, Rusia, care este a doua putere militară din lume, are peste 1 milion de militari activi şi alţi 2,5 milioane în rezervă. Aceştia deservesc 869 de avioane de luptă, 21.932 tancuri, peste 50.000 de blindate, în jur de 160 de nave militare printre care şi un bătrân portavion. Conform specialiştilor însă cele mai multe din sisteme de armament sunt vechi, concepute în perioada sovietică, dar numărul lor este copleşitor. 

Conform experţilor, Flota Rusă a Mării Negre (FRMN) dispune de fregate moderne, purtătoare de complexe rachete Kalibr, clasa Amiral Grigorovich. Acestea se alătură celor şase submarine clasa Kilo modernizat, de asemenea purtătoare de sisteme Kalibr, singurele de acest tip din marina rusă. În plus, în Crimeea ruşii au trei armate şi este în desfăşurare procesul de transformare a brigăzilor mecanizate şi de infanterie în divizii. Apoi, au fost aduse în regiune cele mai performante sisteme de lovire terestre, rachetele Iskander-M, purtătoare de muniţii convenţionale sau nucleare. De asemenea, a fost dislocat în Crimeea sistemul mobil de rachete de coastă Bastion-P.

Ministerul Apărării nu cheltuieşte banii alocaţi 

Deşi Armata Română are alocat anual un procent de 2 % din buget, MApN nu reuşeşte să cheltuiască banii dedicaţi programelor de înzestrare. Astfel, numai în prezent, programe care valorează în total în jur de 2,5 miliarde de euro sunt blocate pentru că procedurile de licitaţie au fost contestate. Este vorba de cel de dotare cu corvete multifuncţionale pentru Forţele Navale şi de cel pentru achiziţionarea a peste 3.000 de camioane pentru MApN. 

   

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite