CSM a motivat avizul negativ eliberat pentru cererea de revocare a procurorului general Augustin Lazăr

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader şi Augustin Lazăr la şedinţa CSM Inquam Photos / George Calin
Tudorel Toader şi Augustin Lazăr la şedinţa CSM Inquam Photos / George Calin

Consiliul Superior al Magistraturii a motivat joi avizul negativ eliberat la cererea de revocare  a procurorului general, Augustin Lazăr. Procurorii din CSM susţin că evaluarea făcută de ministrul Justiţei Tudorel Toader este ilegală.

UPDATE Klaus Iohannis a reacţionat joi după ce CSM a publicat motivarea avizului negativ dat în cazul propunerii lui Tudorel Toader de schimbare din funcţie a lui Augustin Lazăr

„O să studiez acea motivare. Ce am înţeles până acum sună foarte corect. Despre activitatea dlui procuror general am mai spus, este un procuror general care îşi face treaba foarte bine, iar această propunere de revocare mi s-a părut şi mi se pare o eroare. Aşadar, puteţi trage singuri concluziile la ce va urma în această chestiune”, a spus Klaus Iohannis.

Procurorii CSM au motivat avizul negativ dat în cazul revocării lui Augustin Lazăr, secţia menţionând, printre altele, că evaluarea făcută de Tudorel Toader este nelegală. CSM subliniază că raportul MCV al Comisiei Europene şi Comisia de la Veneţia au recomandat suspendarea imediată a tuturor procedurilor în curs de numire şi revocare a procurorilor de rang înalt.

Raportul de evaluare a lui Augustin Lazăr, potrivit procurorilor CSM, nu respectă dispoziţiile legale în vigoare, standardele internaţionale şi naţionale în materia activităţii Ministerului Public şi contravine direcţiei jurisprudenţiale conturate atât de organismele internaţionale, cât şi de CCR.

"Raportul privind activitatea managerială a procurorului general al României, domnul Augustin Lazăr, a fost emis cu nerespectarea prevederilor art. 69 alin. (1) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, având în vedere şi Recomandarea 1 din Raportul Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu privind progresele înregistrate în România în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare din ianuarie 2017, Avizul nr. 924/2018 al Comisiei de la Veneţia, Raportul din cadrul MCV, din 13 noiembrie 2018, în care se recomandă suspendarea imediată a tuturor procedurilor în curs de numire şi revocare a procurorilor de rang înalt, precum şi considerentele Deciziei nr. 2/2012 a Curţii Constituţionale, Secţia pentru procurori a CSM va aviza negativ propunerea ministrului justiţiei", se arată în motivare.

Procurori sub autoritatea ministrului Justiţiei şi nu sub controlul acestuia

Secţia precizează că decizia 45/2018 a Curţii Constituţionale, în analiza constituţionalităţii articolului I punctul 112 cu referire la articolul 62 indice 1 din legea pentru modificarea şi completarea Legii 303/2004, privind limitarea imposibilităţii judecătorului şi procurorului la funcţiile de demnitate publică, realizează o expunere exhaustivă a ceea presupune limitarea activităţii procurorului cu orice altă putere publică, instituirea şi menţinerea unui statut neutru şi imparţial al persoanelor care desfăşoară activitatea în cadrul Ministerului Public.

"Curtea reaminteşte cu ocazia aceleiaşi analize că procurorii fac parte din autoritatea judecătorească, iar cu privire la aceştia legiuitorul constituant a dorit crearea unui statut care să le permită menţinerea unei echidistanţe faţă de activitatea puterii legislative sau executive", se menţionează în motivare.

Secţia pentru procurori consideră că legiuitorul constituant a ales să stabilească, în cuprinsul articolului 132 din Constituţie, exercitarea activităţii de către procurori sub autoritatea ministrului Justiţiei şi nu sub controlul acestuia, singura formă de control admisibilă fiind cea a controlului ierarhic.

"Între ministrul Justiţiei şi procurorii din cadrul Ministerului Public neexistând o formă de subordonare ierarhică, o colaborare între ministrul Justiţiei şi procurori fiind una inter-instituţională şi nu intra-instituţională, evaluarea activităţii acestora nu s-ar putea realiza decât prin intermediul unor persoane care să îndeplinească acelaşi tip de activitate analizată şi de Curtea Constituţională în decizia amintită, esenţa activităţii procurorului constând în aplicarea şi interpretarea juridică a legii şi în conducerea şi controlul activităţii de urmărire penală şi fiind independentă de activitatea ministrului Justiţiei sau a aparatului Ministerului Justiţiei", notează Secţia pentru procurori. 

Procurorii mai spun în motivare că solicitarea lui Tudorel Toader este nelegală, de aceea avizul pentru revocarea lui Lazăr este negativ.

„Având în vedere că solicitarea formulată de ministrul Justiţiei nu respectă condiţiile de legalitate, Secţia pentru procurori apreciază că nu se impune analiza, sub aspectul temeiniciei, a motivelor invocate în Raportul privind activitatea managerială a procurorului general al României, domnul Augustin Lazăr”, se mai arată în motivare.

Motivarea avizul negativ a fost transmis Ministerului Justiţiei.

Secţia pentru procurori a CSM a avizat negativ, luni, cererea de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr, cu un scor de 5 la 1. Votul pentru aviz pozitiv a fost al lui Tudorel Toader.

Aviz Negativ CSM by Anonymous GrYXIb on Scribd

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite