CSM: Ambasadorul Lazăr Comănescu a făcut presiuni asupra judecătorilor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul român la Berlin, Lazăr Comănescu, a încercat să influneţeze actul de justiţie, potrivit Consiliului Superior al Magistraturii. CSM va cere Ministerului Afacerilor de Externe să înceteze să facă presiuni considerate periculoase pentru sistemul judiciar din România.

Această decizie a fost luată după ce patru magistraţi de la Tribunalul Braşov au solicitat intervenţia CSM, reclamând că au primit o scrisoare de la Ambasada României la Berlin pentru a interveni în cazul unei cetăţean german care avea de rezolvat un dosar civil în Braşov. Judecătorii braşoveni, Alina Mioc, Carmen Smarandache, Oana Boureanu şi Daniel Moldovan au solicitat, încă din luna martie, ca oficialii CSM să facă o inspecţie judiciară în acest caz. Dosarul la care face referire scrisoarea Ambasadei României la Berlin este unul civil, în care se judecă dreptul de proprietate asupra unui teren al unui cetăţean german născut la Braşov. 


Solicitarea a fost făcută de judecătorii, care făceau parte în momentul respectiv din completul de judecată şi de preşedintele instanţei. Magistraţii au solicitat să se dispună măsurile necesare în vederea apărării independenţei şi imparţialităţii profesionale.


Proces pentru recunoaşterea dreptului de proprietate

În susţinerea cererii s-a arătat că, în cursul soluţionării respectivului dosar civil al Tribunalului Braşov s-a depus de către ambasadorul României la Berlin o cerere adresată preşedintelui Tribunalului Braşov, Ministrului Justiţiei, Ministrului Administraţiei şi Internelor, secretarului de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi prefectului judeţului Braşov.

Prin această cerere, ambasadorul a arătat că a primit din partea unui cetăţean german, născut la Braşov, o solicitare de sprijin în vederea soluţionării problemei cu care se confruntă privind recunoaşterea dreptului de proprietate asupra unor terenuri situate în judeţul Braşov şi care ar fi fost atribuite ilegal altor persoane.

Comănescu: “Este o perosoană  cunoscută...”

Magistraţii menţionaţi au arătat că îşi întemeiază cererea pe faptul că, în cuprinsul adresei înaintate preşedintelui Tribunalului Braşov şi celorlalte personalităţi, se arată textual „În măsura în care va continua să întâmpine dificultăţi, domnul D., care este o persoană cunoscută în mediile de afaceri, politic şi jurnalistic german, ne-a lăsat să înţelegem că se va vedea nevoit să apeleze şi la sprijinul acestora pentru ca soluţionarea acestei cauze să nu mai fie tergiversată. Rog, prin urmare, ca solicitarea domnului D. să fie analizată cu maximă atenţie”.


Judecătorii i-au răspuns ambasadorului că nu are calitate procesuală


Preşedintele Tribunalului Braşov Alina Mioc a trimis un răspuns lui Lazăr Comănescu în sensul că, neavând vreo calitate procesuală în cele două dosare, nu i se pot furniza informaţii despre procedură şi că toţi judecătorii din cadrul Tribunalul Braşov sunt independenţi şi imparţiali şi asigură un tratament juridic nediscriminatoriu, indiferent de cariera profesională sau de statutul participanţilor la procedurile judiciare, iar recursul a fost soluţionat conform dispoziţiilor legale incidente în cauză.

CSM: Poate fi apreciată ca o ingerinţă

Plenul CSM a decis astăzi că scrisoarea lui Comănescu „poate fi apreciată (prin aparenţa creată) ca reprezentând o ingerinţă în activitatea de judecată, de natură a aduce atingere independenţei judecătorilor”. Având în vedere situaţia de fapt rezultată din verificări, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat pe deplin întemeiată cererea de apărare a independenţei şi imparţialităţii profesionale formulată de judecătorii de la Tribunalul Braşov. Astfel, CSM cere Ministerului Afacerilor Externe să intervină în stoparea acestor practici.


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite