Copiii de la Centrul „Sfântul Nicolae” nu erau în sevraj. Peste 30 de copii din centre de plasament, aduşi la Spitalul de Psihiatrie, în ultimele două săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şase copii au intrat în sevraj FOTO Shutterstock
Şase copii au intrat în sevraj FOTO Shutterstock

Ministerul Sănătăţii spune că cei patru copii de la Centrul "Sfântul Nicolae" din Capitală duşi joi la spitalul de psihiatrie nu aveau simptome de sevraj. Nu mai puţin de 34 de copii din centre de plasament au fost prezentaţi la Spitalul Clinic de Psihiatrie pentru evaluare, în ultimele două săptămâni, Cei mai mulţi au tulburări de comportament.

UPDATE  Ministerul subliniază că, în cazul celor patru copii aduşi de la Centrul Sf. Nicolae în seara zilei de joi, doi dintre copiii aduşi la Spitalul Clinic de Psihiatrie au fost evaluaţi timp de aproape două ore , iar concluzia medicilor a fost că nu prezentau simptomatologie psihiatrică pediatrică.

„Ceilalţi doi au rămas în grija medicilor până dimineaţă la ora 9.00. La niciunul dintre copii nu au existat simptome de sevraj”, arată un comunicat al Ministerului.

Nu mai puţin de 34 de copii din centre de plasament au fost prezentaţi la Spitalul Clinic de Psihiatrie pentru evaluare, în ultimele două săptămâni, arată Ministerul Sănătăţii, care subliniază că 19 dintre ei au venit la cererea procuraturii, iar 15 la cererea centrelor de plasament. Totodată, potrivit documentului, cei mai mulţi dintre copiii au tulburări de comportament.

„În momentul prezentării, niciunul dintre cazuri nu respecta prevederea legală potrivit căreia internarea, evaluarea sau prescrierea unui tratament unui minor trebuie făcută în prezenţa tutorelui minorului. Simptomatologia predominantă la aceşti copii este Tulburarea de Comportament, în multe cazuri aceasta suprapunându-se cu tulburări de dezvoltare. Majoritatea acestor copii primea medicaţie psihotropă. Unii au necesitat interanre (în prezenţa tutorelui sosit ulerior), precum şi administrarea de medicamentaţie psihotropă. La restul nu s-a justificat nevoia unei internări sau unui tratament farmocologic”, explică Ministerul. 

Din cauză că nu au mai primit tratament, unii din cei şase copii sunt acum internaţi la Spitalul de Psihiatrie Obregia, a declarat şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi protecţia Copilului (DGASPC) sector 1, Dănuţ Fleacă.

„Nu s-a putut administra tratamentul pentru că aceşti copii trebuie revăzuţi periodic. Din 23 iunie, nu i-a mai văzut niciun medic şi nu am avut de unde lua altul. Singurul medic psihiatru pediatriac al direcţiei era doamna Gheorghe. (...) De câteva zile aşteptăm să facem planificari şi nu reuşim, suntem plimbaţi dintr-un loc în altul”, a explicat Fleacă.

Pe de altă parte, reprezentanţii complexului social susţin că au fost întâmpinaţi cu refuzuri în momentul în care au solicitat altor medici să evalueze starea copiilor şi să le administreze un tratament.

„Am primit refuzuri de la spitalele unde am cerut ajutor - Spitalul Obregia şi Spitalul Titan. Acum aşteptăm răspuns de la managerul Spitalului Titan pentru evaluarea copiilor şi stabilirea schemei de tratament”, au precizat aceştia.

La Centrul "Sfântul Nicolae" din sectorul 1 al Capitalei sunt instituţionalizaţi 43 de copii. La sfârşitul lunii iunie, şapte angajaţi ai Complexului de Servicii Sociale “Sfânta Maria” din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 1 au primit mandate de arestare pentru 30 de zile, în urma scandalului de la centrul "Sfânta Maria" din Capitală. Este vorba despre medicul primar psihiatru, asistentul medical şi cinci educatori specializaţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite