Concursul pentru şefia Secţiei Speciale nu va fi reluat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CSM a decis să nu mai organizeze concursul pentru şefia Secţiei Speciale
CSM a decis să nu mai organizeze concursul pentru şefia Secţiei Speciale

Consiliul Superior al Magistraturii a respins, joi, propunerea de reluare a concursului pentru şefia Secţiei Speciale, potrivit unor surse. Membrii CSM au votat şi împotriva organizării concursului pentru funcţiile de execuţie din parchetul care se ocupă cu anchetarea magistraţilor. Secţia Specială este fără şef, după ce Lia Savonea a încercat de şapte ori anul trecut să o impună la conducere pe Adina Florea.

După deliberări, plenul CSM a decis (cu un vor de 11 la 8) să respingă cererea de amânare, dar şi cererea de a se organiza cele două concursuri, scrie Ziare.com.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a cerut amânarea organizării acestui concurs. "Este un subiect care, fără a intră pe fondul lui, este discutabil. Este fierbinte. Este în proces de analiză, există şi un proiect de act normativ înaintat CSM-ului pentru desfiinţarea lui. Sunt decis să susţîn cererea de amânare," a declarat Predoiu.

O cerere similară fusese trimisă la CSM şi de Asociaţia "Mişcarea pentru apărarea statutului procurorilor" (AMASP), care solicitase suspendarea procedurii până în momentul în care Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) se va pronunţă în acest caz. Membrii CSM au ţinut şedinţa prin videoconferinţă, în sala fiind prezenţi doar şefii CSM, Nicoleta Tant şi Tatiana Toader.

Procurorul Cristian Ban, membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a spus că ”ţara arde şi CSM se piaptănă”, în timpul discuţiilor referitoare la reluarea concursului pentru şefia Secţiei Speciale.

"Trecând peste intervenţia plastică a dl. Ban. Văd că dl. ministru îmbrăţişează poziţia unei asociaţii cu care nu a fost în relaţii tocmai bune. Dumneavoastră aţi retras proiectul, pare-se în timp de pandemie se întâmplă multe", a declarat judecătoarea Gabriela Baltag, care a susţinut necesitatea discutării problemei Secţiei Speciale, aceasta fiind una din susţinătoarele acestui parchet. O poziţie similară a avut şi Victor Alistar, reprezentantul societăţii civile.

Împotriva amânării a fost şi judecătorul Simona Marcu. "La cererea de amânare a minustrului Justiţiei, soluţia pe care o antameaza este una expres interzisă de lege, soluţia delegării procurorilor. A două chestiune, referitor la procesele aflate pe rolul CJUE, care vizează şi problematica acestei structuri de parchet, vreau să precizez că deja termenul iniţial a devenit foarte incert, avocatul general Bobek avea termen în martie, iar până acum nu au fost depuse. Probabil în luna iunie, când CJUE va lucra, sau în toamna. Ar reprezenta o amânare sine die a acestei situaţii," a afirmat aceasta.

Şefa CSM, Nicoleta Tant, care anul trecut era în tabăra pro-Secţia Specială, a explicat că: "Trebuie să găsim variante să funcţionăm şi la instanţe în pandemie".

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avut în dezbatere, în şedinţa de joi, reluarea concursului pentru şefia Secţiei pentru investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Încă de săptămâna trecută, când au apărut primele informaţii despre discuţiile dintr-o comisie a CSM, mai mulţi magistraţi au reacţionat dur. Anul trecut, plenul CSM a încercat, de şapte ori, să o valideze pe Adina Florea la şefia Secţiei Speciale, însă fără success. În cele din urmă, aceasta s-a retras din cursă.

Încă de la anteriorul concurs, încheiat după retragerea Adinei Florea, membrii Consiliului Superior al Magistraturii s-au împărţit în două tabere. Jumătate au boicotat şedinţele de plen, astfel că Florea nu a putut fi validată la cârma SIIJ. Tensiunile au dus la un război între ministrul Jusitiţiei de atunci, Ana Birchall şi fostul preşedinte al CSM, Lia Savonea.

Între timp, ministrul Justiţiei, procurorul general şi preşedintele CSM s-au schimbat. Savonea are, însă, în continuare influenţă în rândul unei importante părţi a membrilor CSM.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite