CCR a respins toate excepţiile de neconstituţionalitate ridicate împotriva OUG 14, prin care a fost abrogată OUG 13

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a respins marţi, cu unanimitate de voturi, toate cele 17 excepţii de neconstituţionalitate ridicate împotriva OUG 14/2017, actul normativ prin care a fost abrogată OUG 13, informează g4media.

Exceptiile de neconstitutionalitate ale OUG 14/2017 sunt pe rolul CCR de aproape 2 ani. Prima sesizare a fost facuta pe 8 martie 2017, iar cea mai recenta pe 25 ianuarie 2019. Printre VIP-urile care au ridicat aceasta exceptie in dosarul lor se numara fostul sef al CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu, fostul director Hidroelectrica, Eugen Pena sau fosta sefa DIICOT, Alina Bica. In general era vorba de acuzatii de abuz in serviciu, avand in vedere ca prin OUG 13 era dezincriminata partial aceasta infractiune.

Încă din primele zile de după adoptarea OUG 14, au fost lansate numeroase semnale că Executivul PSD-ALDE ar fi conceput textul ordonanţei de aşa manieră încât să pice un eventual test de neconstituţionalitate. Concret, OUG 14 a avut două articole: prin unul se abroga OUG 13, prin al doilea se aduceau modificări Codului de procedură penală. Una din modificări conţinea o prevedere evident contrară unei decizii a Curţii Constituţionale din 2014, motiv pentru care mai mulţi magistraţi atrăgeau atenţia că există pericolul ca această ordonanţă să fie declarată neconstituţională şi astfel, celebra OUG 13 ar putea intra în vigoare.

CCR a refuzat, în februarie 2017, să analizeze OUG 13 şi pe fond, ca urmare a sesizării depuse de Avocatul Poporului. Atunci, Curtea a respins sesizarea lui Victor Ciorbea pe OUG 13 pe motiv că, între timp, ordonanţa fusese abrogată. Nicio analiză pe fondul ordonanţei nu a fost făcută, deşi reprezentanţii Parchetului General şi Avocatului Poporului au cerut expres acest lucru.

Guvernul a adoptat, în seară zilei de 31 ianuarie, OUG 13, prin care erau modificare codurile penale. Cinci zile mai târziu, în 5 februarie, pe fondul protesyelor masive, Guvernul a abrogat OUG 13 tot prin Ordonanţă de Urgenţă. După ce au fost adoptate de Senat şi de Camera Deputaţilor, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, în 24 februarie, legile de respingere a OUG 13 şi de aprobare a OUG 14. OUG 13/2017 de modificare a codurilor penale a fost abrogată prin OUG 14/2017 după ce zeci de mii de oameni au ieşi în stradă şi după reacţiile concertate ale unor ONG-uri, ambasade şi asociaţii de magistraţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite