Cazul falsului medic italian. Două persoane cu propunere de arest preventiv şi două sub control judiciar

Cazul falsului medic italian. Două persoane cu propunere de arest preventiv şi două sub control judiciar

Matteo Politi

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a dispus miercuri, în dosarul falşilor medici italieni, ca două persoane să fie cercetate sub control judiciar pe o durată de 60 de zile, iar pentru celelalte două s-a formulat propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile

Ştiri pe aceeaşi temă

Procurorii au dispus luni punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de cele patru persoane, dintre care trei sunt funcţionari în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSPMB).

Potrivit procurorilor, cei trei funcţionari de la Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti au falsificat mai multe înscrisuri, atestând în mod fals că două persoane de cetăţenie italiană au calitatea de doctor şi dreptul de a practica această profesie pe teritoriul României, eliberându-le coduri de parafă în baza unor dosare incomplete.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au făcut, luni, percheziţii în dosarul falsului medic italian Matteo Politi, fiind vizaţi trei funcţionari publici din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti. Aceştia ar fi falsificat documente şi ar fi eliberat cod de parafă, în baza unui dosar incomplet. De asemenea, este cercetat un consilier juridic. Ancheta procurorilor a relevat că cele patru persoane au intervenit în acelaşi mod şi în cazul altei persoane care nu ar fi avut drept de practică în România.
 
„Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au dispus confirmarea efectuării în continuare a urmăririi penale faţă de patru persoane din care trei având calitatea de funcţionar în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti. În cursul zilei de 25 martie au fost puse în executare mai multe mandate de percheziţie în vederea strângerii de material probatoriu”, a transmis, luni, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.
 
Au falsificat mai multe înscrisuri
 
Procurorii au stabilit că, în cursul anului 2018, cei trei funcţionari din cadrul DSP Bucureşti ”au falsificat mai multe înscrisuri, atestând în fals că două persoane de cetăţenie italiană au calitatea de doctor şi dreptul de a practica această profesie pe teritoriul României, eliberând codul de parafă în baza unor dosare incomplete”.
 
Cea de-a patra persoană arecalitatea de consilier juridic, reprezentant al celor două persoane de cetăţenie italiană, şi ar fi înlesnit eliberarea codurilor de parafă în baza dosarelor incomplete. În plus, consilierul juridic ar fi falsificat mai multe înscrisuri prin care se atesta în mod fals că au fost depuse la dosare toate înscrisurile necesare eliberării codurilor de parafă.
 
Cazul medicului italian fals
 
Un fals medic a operat la clinici private din România, sub numele de Matthew Mode, fără a avea studii medicale. Bărbatul, pe numele real Matteo Politi, nu avea avizul Colegiului Medicilor, dar practica în baza unui cod de parafă obţinut de la DSP Bucureşti. Italian cu 8 clase care a lucrat ca parcagiu, Matteo s-a dat drept chirurg şi chiar a convins o clinică privată din România să-l lase să intre în sala de operaţie.
 
Asistentele şi-au dat seama că este ceva în neregulă cu el pentru că nici măcar nu ştia să se spele pe mâini şi să-şi pună mănuşile în mod corespunzător. El a fost prins la Curtici, când încerca sa iasă din ţară, şi a fost arestat, fiind cercetat pentru înşelăciune şi de exercitarea fără drept a unei profesii.
 
În 8 februarie, ministrul Sănătăţii, Sprina Pintea, a anunţat că, după ce Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSPMB) a demarat o anchetă pentru a verifica modul în care a fost eliberat codul de parafă în cazul falsului chirurg Matteo Politi, s-a mai descoperit un caz silimar. În acest caz au fost sezizaţi poliţiştii şi procurorii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: