Trăim în ţara unde prim-ministrul Dăncilă este reclamat la DIICOT pentru înaltă trădare, de liderul Opoziţiei, că a vrut să mute o ambasadă.

Şi unde exact acelaşi lider al Opoziţiei a fost anchetat penal şi trimis în judecată de DNA pentru corupţie, după ce ar fi cerut „un şut în fund” de 50.000 de euro, bani de campanie. A ratat campania, primar a ajuns Firea, iar în cele din urmă Orban a fost achitat.

Foarte bine, înseamnă poate că suntem exigenţi, dar şi că justiţia îşi face treaba.

Dar hai să fim exigenţi până la capăt!

DNA şi DIICOT au azi conduceri interimare, situaţie care mai devreme sau mai târziu va trebui să se rezolve. Aflăm de la Preşedinte că lupta anti-corupţie va continua mai ceva ca până acum. Ar fi grozav, că la prima vedere ar mai fi ceva de luptat...

Făceam anul trecut un top 10 al afacerilor de corupţie care au rămas practic nepedepsite, toate având în comun ordinul de mărime - al sutelor de milioane sau miliardelor de euro.

Ei bine, povestea gazelor din Marea Neagră le întrece pe toate la un loc ca valoare. Zeci de miliarde de euro miză totală, din care cel puţin 10 miliarde doar banii care au fost la un pas de a fi pierduţi la buget.

Oare e prima mare afacere cinstită din România? Nici o suspiciune? Nici un indiciu rezonabil? În sutele de mii de mandate pe siguranţă naţională şi corupţie chiar nu a picat nimeni pe interceptări?

Dacă nu găseşti nimic oricât ai căuta într-o afacere atât de mare, înseamnă că într-adevăr corupţia a fost eradicată. Dar sigur nu-i nimic? Nimicuţ?

Sau, poate, trădări? Că tot n-are DIICOT vreo înaltă trădare în palmares, nici un peşte mare până nu i-a venit pleaşca cu Viorica Dăncilă. (Despre achiziţia de armament fără offset, domnul Orban n-a reclamat nimic încă?).

Dacă s-ar pune un prag valoric pentru înaltă trădare, cum s-a pus pentru abuzul în serviciu, oare cât ar fi?

Iată câteva piste pentru procurori:

Cum de au ajuns două din zece perimetre din Marea Neagră la Lukoil când noi cică încercăm să ne salvăm pe noi şi pe vecinii noştri de şantajul cu energia al ruşilor?

Cum de au ajuns alte perimetre pe mâna OMV, care are o sinergie atât de strânsă cu Gazprom încât acum doi ani a fost la un pas să le dea Petromul la schimb cu ceva active de prin Rusia?

Cum de a ajuns Exxon, cu afaceri uriaşe în Rusia şi sub coordonarea unui prieten de-al lui Putin, să capete concesiuni în România? Exxon, care la un capăt al Mării Negre căuta petrol împreună cu Petrom iar la celălalt capăt - cu Rosneft!

Ăstora le-a fost încredinţată securitatea noastră energetică faţă de Rusia?

Cum a fost posibil ca toate aceste concesiuni să fie date la scurt timp după procesul cu Ucraina de la Haga, în lipsa unui cadru de taxare care să garanteze beneficiile statului?

Cum de statul nu a mişcat nimic ani de zile, chiar şi când miza devenise evidentă? (primul articol care mi-a fost preluat de România Curată a fost în iunie 2014, exact pe această temă)

Cum de legea offshore, în forma în care trecuse prin Senat, arăta de parcă ar fi fost scrisă de concesionari? Şi cum de a beneficiat de concursul administrativ, fără crâcnire, al tuturor instituţiilor statului? Cum a apărut consensul tuturor guvernelor care s-au succedat de atunci, care pe alte teme se contrau chiar şi numai de dragul de a se contra?

Cum sunt mânate maşinile de vot din Parlament care zic azi hăis, mâine cea în funcţie de grimasele stakeholderilor?

Pentru ce varsă petroliştii cisterne de cash în media, ONG-uri şi consultanţi unul mai independent ca altul? Ca să îşi facă reclamă - ce benzină bună are fiecare?

Răspunsurile la aceste întrebări vor aduce doar şi mai multe întrebări - vorba poetului

Legea offshore a fost adoptată într-o formă decentă pentru România din punct de vedere financiar. Discreţionarul administrativ al concesionarilor a rămas, la fel şi clientelismul băştinaş - deci după un soi de doctrină împrumutată de la celălalt Orban faimos. Însă ultimele se pot remedia şi mai târziu, doar taxarea are clauză că rămâne bătută în cuie pentru zeci de ani.

Lobby-ul abia acum intră în etapa disperată, fără mănuşi. Indiferent de pretextele folosite (unii care voiau legea trecută doar cu redevenţele de mizerie urlă acum că suprataxa e „prea mică” - ipocrizie e deja compliment pentru ei), miza adevărată sunt banii pe care îi încasează statul. Iar la aşa sumă, aproape orice e permis!!

Multe dintre lucrurile care se întâmplă sau se vor întâmpla până la tranşarea definitivă situaţiei, chiar şi cele „fără legătură” au această unică miză: 10 miliarde de euro sau mai mult.

Nu e bine, domnu' chestor!

Acesta este un avertisment amical pentru rotiţele care ajută să funcţioneze mecanismul de jaf: nu participaţi! Sistemele de acest fel funcţionează chiar şi pe termen lung, dar numai cu preţul sacrificării constante a pieselor care devin inutile... Sau, în limbaj mai puţin tehnic, veţi fi aruncaţi ca nişte măsele stricate! Nu e chiar o certitudine, doar un risc mereu subestimat grav.

Am fost ziaristul care a descoperit, la vremea lor, cazurile de mare corupţie şi jaf de la EADS şi de la listarea Petromidia. Au ignorat, au râs, au negat. Procurorii au intrat pe fir după mult timp, dar au intrat. Lotul Petromidia a ajuns la puşcărie 10 ani mai târziu. EADS îşi aşteaptă, cuminte, prescripţia, dar majoritatea participanţilor au fost săltaţi în alte dosare, fie ele şi mult mai ieftine.

Dacă într-adevăr vine o anticorupţie mai aprigă ca până acum, dacă înalta trădare devine trofeu de palmares, atunci procurorilor ambiţioşi care vor conduce DNA şi DIICOT le va fi simplu să hotărască de unde să înceapă...

De la afacerea cu miză mai mare decât toate celelalte la un loc.


Toate articolele despre legea offshore:

 1. Sună-ţi deputatul şi întreabă-l dacă are de gând să renunţe la cele 10 miliarde de euro din Marea Neagră!
 2. Dragnea, să nu îndrăzneşti să dai gazele din Marea Neagră de pomană ca să scapi tu de puşcărie!
 3. Care este cantitatea de petrol şi gaze de sub Marea Neagră?
 4. Rugăminte către mass-media: nu rataţi subiectul gazelor din Marea Neagră!
 5. Cine şi cum serveşte propagandei ruse în jaful gazelor de la Marea Neagră
 6. Prima victorie a cetăţenilor în faţa încercării de jaf al gazelor din Marea Neagră
 7. Unde este urgenţa în cedarea gazelor pe nimic?
 8. Poate fi gazul din Marea Neagră folosit „pentru economia României”?
 9. Ce înseamnă securitate energetică pentru naţiunile cu minte în cap
 10. Statul român n-a calculat niciodată câţi bani ar putea să ia din petrol şi gaze. I-a lăsat pe experţii petroliştilor să calculeze pentru el!
 11. Stimaţi deputaţi ai României, nu furaţi de la copii!
 12. Petiţie şi protest împotriva cedării gazelor pe mărunţiş
 13. Cine a scris ACEASTĂ sesizare la Curtea Constituţională?
 14. Ţi-ai sunat deputatul şi ai adus măcar un milion de euro la bugetul public – felicitări!
 15. Deci, cum a rămas cu gazele… Şi de unde şi-a luat Dragnea grilă?
 16. Căutaţi corupţie şi trădare? Luaţi la puricat jaful gazelor din Marea Neagră!
 17. Pleacă sau nu câinele de la măcelărie?
 18. Cum funcţionează deductibilitatea în noua lege offshore
 19. Cine, cum şi de ce a votat în Parlament pe legea offshore
 20. Domnule preşedinte Iohannis, când ne vorbiţi şi despre gazele din Marea Neagră?
 21. Consultanţă gratis pentru concesionarii de la Marea Neagră: Luaţi ce vi s-a dat şi spuneţi „bogdaproste”
 22. Viorica Dăncilă - conflict de interese în scandalul gazelor. Soţul încasează 8.000 de euro pe lună de la Petrom
 23. Dragnea a rezolvat-o cu gazele, dar a uitat petrolul!
 24. Cum să obţii maximum de pe urma petrolului şi gazelor dar să nu ajungi ca Venezuela