Câte persoane din sistemul de asistenţă socială au murit din cauza COVID-19. Judeţele cu cele mai mari probleme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA) a prezentat situaţia răspândirii epidemiei COVID-19 în sistemul de asistenţă şi protecţie a copilului la data de 10 mai 2020, pe baza datelor colectate la nivel naţional şi a diagnozei structurale realizate în acest sens.

Ca urmare a măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19 luate la nivelul MMPS-ANDPDCA, începând din data de 10.03.2020, situaţia răspândirii epidemiei la nivelul serviciilor sociale şi de protecţie a copilului se prezintă astfel:

·Sub 0,2% din totalul beneficiarilor au decedat ca urmare a infectării cu virusul COVID-19, respectiv 98 de vârstnici şi adulţi cu dizabilităţi.

·1,6% din totalul beneficiarilor din sistem sunt infectaţi cu virusul COVID-19, respectiv 928 persoane, dintre care 21 copii.

·Nu s-a înregistrat niciun deces în rândul copiilor.

·Există 360 de angajaţi infectaţi şi 1 deces.

·Principalele judeţe afectate de epidemia COVID-19 în sistemul de asistenţă socială şi protecţie a copilului sunt: Suceava, Galaţi, Neamţ, Arad şi Hunedoara.

Din totalul deceselor cauzate de COVID-19 în România, aproximativ 10% provin din centrele rezidenţiale pentru vârstnici şi persoane adulte cu dizabilităţi.

Punctele slabe

"Deşi au fost luate o serie de măsuri etapizate de prevenire şi combatere a răspândirii virusului COVID-19 la nivelul serviciilor de asistenţă socială şi protecţie a copilului, au existat o serie de factori, care au făcut totuşi posibilă infectarea şi decesul unor beneficiari. Printre altele, existenţa centrelor rezidenţiale mari a favorizat răspândirea virusului la o scară mai largă.

CRRN Sasca Mică din Judeţul Suceava, unde există 242 de beneficiari adulţi infectaţi este un exemplu concludent, care subliniază necesitatea implementării corecte şi eficiente a procesului de dezinstituţionalizare. Aceste măsuri vor fi reluate şi intensificate imediat ce situaţia epidemiologică o va permite, cu reevaluarea măsurilor şi a abordării generale.

Apoi, în contextul debutului epidemiei COVID-19, serviciile sociale s-au confruntat cu problema lipsei de echipamente de protecţie. Pe cale de consecinţă, MMPS – ANDPDCA au făcut demersuri susţinute de a răspunde nevoilor urgente în serviciile sociale rezidenţiale. Astfel, cu sprijinul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, au fost alocate şi distribuite în două tranşe 1.240.000 măşti pentru serviciile sociale rezidenţiale", arată ANDPDCA într-un comunicat. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite