Cât plăteşte Poliţia Română pe brăţările GPS pentru monitorizarea agresorilor, dispozitivele care ar putea salva vieţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Cu o investiţie de peste 200 de milioane de lei, Poliţia Română cumpără brăţări electronice cu ajutorul cărora vor fi monitorizaţi, în prima fază, cei vizaţi de ordine de protecţie

La aproape un an de când avem o lege de monitorizare a agresorilor prin intermediul unor brăţări electronice GPS, Poliţia Română s-a decis să facă paşi concreţi pentru aplicarea actului normativ, în condiţiile în care doar anul trecut au fost raportate peste 40.000 de fapte de violenţă domestică şi peste 2.000 de încălcări ale ordinelor de protecţie, iar unele dintre ele s-au soldat cu adevărate tragedii.

Concret, Inspectoratul General al Poliţiei Române vrea să achiziţioneze un Sistem Informatic de Monitorizare Electronică (SIME) pentru supravegherea persoanelor ce fac obiectul ordinelor de protecţie. Valoarea acordului-cadru pe care instituţia intenţionează să-l semneze se ridică la 202 milioane lei, fără TVA, se arată în anunţul publicat pe platforma SEAP. Prin acelaşi acord se vor achiziţiona minimum 900 kituri de monitorizare până la maximum 15.000. În cadrul primului contract subsecvent se va asigura toată infrastructura hardware şi software, iar contractele subsecvente realizate ulterior vor viza doar furnizarea kiturilor de monitorizare, a brăţărilor care vor fi purtate de persoana monitorizată. Conform unor surse, în prima fază, se vor achiziţiona aproximativ 1.000 de brăţări care vor intra în probe în municipiul Bucureşti şi în două sau trei judeţe.

Din punct de vedere tehnic, sistemul informatic trebuie să realizeze monitorizarea în timp real a persoanei supravegheate, dar şi a celei protejate prin ordinul de protecţie şi să afişeze pe harta din dispecerat poziţiile acestora. Apoi, sistemul trebuie să permită formarea unei zone de incluziune (în care persoana supravegheată are permisiunea de a sta) şi a unei zone de excludere (în care persoana supravegheată nu are permisiunea de a intra). În fine, sistemul trebuie să genereze în mod automat alerte de părăsire a imobilului, de depăşire a perimetrului, dar şi alerte de apropiere, de defecţiune sau de sabotare a dispozitivului.

Nu sunt excluse şi verificările fizice în teren

Practic, în dispeceratul Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (SIME), ofiţerii de supraveghere vor putea vedea în orice moment locul în care este o persoană aflată în una dintre situaţiile enumerate mai sus, iar orice nerespectare a restricţiilor va fi pedepsită, fiind considerată infracţiune. Odată prinşi, după ce au fost daţi în urmărire generală de Poliţie, cei care încalcă aceste reguli vor fi aduşi în faţa magistraţilor cu propunerea de arestare preventivă, arată MAI. Conform legii, SIME va fi pus la punct de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi va fi exploatat la comun de Inspectoratul General al Poliţiei Române şi de Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Dispozitivul electronic de supraveghere mobil se montează pe glezna persoanei supravegheate. Prin excepţie, dispozitivul electronic de supraveghere mobil se montează pe braţul persoanei atunci când montarea pe gleznă nu este fizic posibilă sau este contraindicată medical. „Organul de supraveghere şi/sau operatorul tehnic are dreptul şi obligaţia de a verifica inopinat, în orice moment al zilei, periodic ori la sesizare, dispozitivele electronice de supraveghere alocate persoanei supravegheate”, potrivit legii.

Dispecerat dedicat persoanelor monitorizate electronic

În prima fază a programului de supraveghere a persoanelor cu probleme penale vor fi monitorizate numai cele vizate de un ordin de protecţie care este emis de obicei în cazul violenţei domestice. Deci, nu vor putea fi supravegheate şi persoanele care execută măsura controlului judiciar, cei care sunt în arest la domiciliu şi cei care au regim de detenţie deschis, care pot ieşi din penitenciar pentru a merge la muncă. Acestea vor intra în program în câţiva ani, după ce vor fi achiziţionate toate brăţările GPS aferente programului.

Gabriel Gîrniţă, preşedintele Sindicatului Democratic al Poliţiştilor, a declarat pentru „Adevărul” că, cel puţin în faza-pilot a programului, dispeceratul SIME va fi operat de departamente dedicate, independente de serviciile de supraveghere judiciară, care, în prezent, verifică în teren toate personale care au restricţii de circulaţie. „După ce trecem de această fază-pilot, cel mai probabil, cele două servicii se vor comasa pentru a nu exista suprapuneri de competenţe. Oricum, serviciul SIME va funcţiona efectiv ca un dispecerat. Dacă se constată o problemă cu o persoană supravegheată, o părăsire a perimetrului stabilit, de exemplu, ofiţerul SIME anunţă şi se intervine cu ajutorul celui mai apropiat echipaj de poliţie”, a precizat Gabriel Gîrniţă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite