Cât de mare este pericolul reprezentat de coronavirus în Europa

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
virus

A fost confirmat oficial primul caz de coronavirus în România, iar Germania se află deja "la începutul unei epidemii" potrivit Ministrului Sănătăţii. Din Germania, epidemiologul Gérard Krause ne spune ce măsuri sunt de folos.

DW: De când numărul cazurilor de infectare cu coronavirus au crescut atât de razant în Italia, provincia Lombardia, afectată în mod special de epidemie, este numită în presă tot mai des "Wuhanul Europei". Se potriveşte descrierea?

Gérard KrauseEste cam exagerată, mai ales dacă ne luăm după numărul de locuitori afectaţi şi de densitatea populaţiei pe kilometru pătrat. Este deci o situaţie total diferită.

Cât de mare este pericolul unei răspândiri necontrolate a coronavirusului în Europa după izbucnirea focarului din nordul Italiei?

Într-o astfel de situaţie, trebuie ales bine momentul în care să se treacă de la blocarea răspândirii epidemiei la reducerea efectelor ei. Nimeni nu are voie să-şi facă iluzii că o anumită ţară ar putea fi ferită total şi pentru totdeauna de o astfel de infecţie. Nu în cazul acestui microb. Mai devreme sau mai târziu, toate ţările din zona noastră se vor confrunta cu acest coronavirus. Totuşi, la început poate fi o strategie bună să se încerce blocarea răspândirii epidemiei, pentru a câştiga timp, timp necesar pentru ca spitalele să se pregătească, pentru ca oamenii de ştiinţă să afle mai multe despre virus, pentru a putea reacţiona mai bine la el.

Înseamnă că nu ar avea prea mult sens să se instituie controale sanitare la graniţele dintre ţările din UE, de exemplu pentru a se măsura temperatura corpului călătorilor, aşa cum s-a făcut pe aeroporturi?

S-au făcut destule studii şi simulări pe această temă, care au arătat că astfel de măsuri nu sunt, de regulă, prea folositoare. În special la acest tip de virus nu sunt prea eficiente controalele la graniţe pe care le-aţi menţionat. Asta deoarece mare parte din cei infectaţi nu au la început niciun fel de simptome. De aceea, la eventuale controale sanitare, nu s-ar descoperi nimic în neregulă la ei.

Italia este o destinaţie turistică îndrăgită. Ne-aţi sfătui acum, în circumstanţele date, să nu rezervăm vacanţe în Italia? Sau nu ar trebui să ne facem griji dacă nu vizităm regiunile afectate de coronavirus? 

image

Epidemiologul Krause ne spune ce măsuri de protecţie ajută

Eu personal nu aş recomanda astfel de reţineri, deoarece presupun că şi în Franţa, Germania sau alte ţări vom avea regiuni în care astfel de epidemii pot izbucni. Aşadar, nu se mai pune întrebarea dacă să mergem sau nu acolo.

Totuşi, Carnavalul de la Veneţia a fost suspendat, iar 11 localităţi au fost puse în carantină. Sunt aceste măsuri justificate sau relativ exagerate?  

Este uşor de vorbit după ce s-a petrecut un lucru, dar cândva va veni momentul în care aceste măsuri nu vor mai avea sens. Probabil că acum este încă un moment bun pentru a lua astfel de măsuri severe pentru a câştiga timp. Dar nu se pot pune sub carantină toate localităţile şi toate ţările lumii în care ajunge virusul. 

Se pot feri eficient de coronavirus cei care călătoresc?

Recomandările generale de igienă ar trebui rememorate. Spălarea mâinilor şi evitarea contactului cu ceilalţi atunci când eşti bolnav. Toate măsurile de prevenire a gripei se aplică şi aici. 

De exemplu, să luăm cu noi la drum câteva măşti de protecţie?

Măştile de protecţie simple sunt bune dacă eşti deja bolnav şi nu vrei să dai boala mai departe. Dar dacă vrei doar să te protejezi pentru a nu te îmbolnăvi, atunci ar fi nevoie de măştile acestea mai complicate FFP3, care trebuie puse corespunzător şi schimbate relativ des. Ceea ce este foarte complicat. Şi este o măsură mai degrabă pentru cei care au un sistem imunitar slăbit. Mai mult nu avem ce să facem: nu există încă un vaccin şi nici terapie profilactică.

Prof. Dr. Gérard Krause este şeful Departamentului de Epidemiologie la Centrul Helmholtz pentru Studierea Infecţiilor din Braunschweig.

Articol publicat de Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite