Cât câştigă cel mai bine plătit membru al Academiei Române

Cât câştigă cel mai bine plătit membru al Academiei Române

Academia Română

Salariile de bază ale oamenilor de cultură nu sunt tocmai mari, însă mulţi dintre aceştia ajung să primească sume impresionante pentru că deţin mai multe funcţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ioan Păun Otiman, secretarul general al Academiei Române, este mai bine plătit om din instituţie. În 2010, la salariul de 12.000 de lei pe lună s-au mai adăugat 10.500 de lei lunar pentru funcţia de director al Institutului de Economie Agrară, 8.100 de lei pe lună pentru că este cercetător, dar şi un venit de 13.500 de lei pe lună pentru că predă la Universitatea de Ştiinţe Agricole si Medicină Veterinară din Timişoara.

Potrivit declaraţiei sale de avere postate pe site-ul Academiei Române, Ioan Păun Otiman şi-a mai rotunjit veniturile în fiecare lună cu câte 79.128 de lei, obţinuţi din drepturi de autor, dar şi cu 6.500 de lei, obţinuţi din proiecte europene.

Per total, Ioan Păun Otiman a încasat în 2010 peste 770.000 de lei.

Preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, câştigă mai puţin decât subordonatul său. Potrivit declaraţiei sale de avere, în 2010 a încasat peste 9.800 de lei pe lună.

Salariul lui Haiduc a fost mai mic şi decât al directorul general al instituţei, Cornel Ionescu, care a încasat lunar câte 10.600 de lei.

La rândul său, vicepreşedintele Academiei, istoricul Dan Berindei, a primit anul trecut o remuneraţie de 5.100 de lei lunar (pentru funcţia deţinută), la care se adaugă indemnizaţia de merit în valoare de aproape 5.000 de lei pe lună.

Potrivit proiectului de buget pe 2012, indemnizaţiile de merit acordate academicienilor vor creşte la 5,7 milioane de lei, de la 5,5 milioane de lei în acest an. În acelaşi buget pe 2012 mai sunt prevăzute şi alte sume pentru membrii academiilor, în valoare de 6,6 milioane de lei.

Cheltuielile de personal se reduc, însă, cu 7% în bugetul pentru 2012, până la 126 milioane lei, iar restul banilor, până la 153 milioane lei vor fi acoperite din veniturile proprii ale Academiei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările