Capcane de ucis români: cazul Spitalului din Iaşi care a ars ca o torţă. Autorităţile ridică din umeri, clădirile funcţionează tot fără aviz ISU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tragedia de la Maternitatea Giuleşti sau cea din Clubul Colectiv se putea repeta la Iaşi, unde a ars un etaj întreg al Institutului de Boli Cardiovasculare, care nu avea autorizaţie de la pompieri.

Lecţia „Colectiv” a fost uitată mult prea repede. Decizia de a lăsa clădirile să funcţioneze „pe propria răspundere“, adică după bunul plac, fără autorizaţie de securitate la incendiu, produce consecinţe.

Un etaj al Institutului de Boli Cardiovasculare din Iaşi s-a făcut scrum în noaptea de marţi spre miercuri, în urma unui incendiu care a cuprins partea superioară a clădirii. A ars o suprafaţă de aproximativ 500 de metri pătraţi, în care erau depozitate obiecte de uz sanitar, dar şi o sală de operaţii. Peste 120 de pacienţi au fost evacuaţi în mare grabă şi zeci de pompieri s-au luptat cu flăcările preţ de câteva ore. Din păcate, unul dintre pacienţii transferaţi de la Secţia de Terapie Intensivă, din clădirea în care s-a produs incendiul, a murit ieri la Institutul Regional de Oncologie. Pacientul fusese adus de la Spitalul C.I. Parhon la dializă, care se află în aceeaşi clădire cu Institutul de Boli Cardiovasculare.

Alţi opt pacienţi în stare gravă, toţi intubaţi, fuseseră transportaţi la alte spitale din Iaşi până ieri la prânz, potrivit Dianei Cimpoeşu, şefa SMURD Iaşi.

Un angajat al institutului a ajuns şi el la spital, din cauza unei intoxicaţii cu fum, însă acesta a fost externat în scurt timp.

Pagube de circa un milion de euro

Incendiul nu s-a propagat şi la nivelurile inferioare, unde erau internaţi pacienţii, însă, apa folosită pentru stingerea incendiului a provocat daune grave atât Institutului de Boli Cardiovasculare, cât şi Spitalului „C.I. Parhon“, care funcţionează în aceeaşi clădire. În consecinţă, toate intervenţiile chirurgicale şi investigaţiile programate pentru ieri au fost amânate.

Administraţia spitalului a transmis că „în urma incendiului, institutul a suferit pagube materiale importante urmând să se facă o evaluare pe fiecare secţie a tuturor pagubelor“.

Explicaţii mai detaliate au oferit oficialii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi. „Au fost inundate şi spaţiile destinate USTACC (Unitate de Supraveghere şi Tratament Avansat al Pacienţilor Cardiaci Critici), fiind afectată parţial aparatura din dotare. A fost inundat ATI-ul aferent sălii de operaţii de la clinica de urologie şi dializă de la clinica de nefrologie a Spitalului Clinic «Dr. C.I. Parhon». Nu ştiu valoarea exactă a pagubelor, vorbim de sute de mii de euro, poate de milioane de euro. Vom şti exact după evaluările finale “, au precizat cei de la DSP Iaşi.

Potrivit DSP Iaşi, incendiul a izbucnit din cauza unei defecţiuni survenite la instalaţia electrică, în zona unde se afla amenajată staţia de sterilizare.

„Colectiv“, lecţia uitată

Jean Chelba, unul dintre fondatorii asociaţiei Colectiv GtG3010, al cărui fiu a pierit în incendiul devastator, spune că persoanele care au prelungit prerogării termenului de autorizare împotriva incendiilor sunt responsabile pentru tragedii.

„Faptul că cele mai multe clădiri care nu sunt autorizate împotriva incendiilor aparţin statului este motivul principal pentru care s-a tot prelungit termenul de intrare în legalitate. A fost motivul care a dat apă la moară tuturor să funcţioneze pe propria răspundere. Sunt sute de clădiri administrative, chiar şi centrale, sunt în faza de neautorizare. Începând de la clădirea Parlamentului şi terminând cu cea a Guvernului“, a declarat Jean Chelba.

„Nu am învăţat nimic de la Colectiv. De atunci, nu s-a schimbat nimic. Din contră, este chiar mai rău în sistemul de intervenţie. Eu nu înţeleg pe ce sunt cheltuiţi banii. De la Colectiv încoace, în afară de mărirea unor salarii, nu s-a schimbat nimic“, a concluzionat fondatorul asociaţiei Colectiv.

Explicaţiile autorităţilor

În schimb, autorităţile dau din umeri şi spun că spitalul putea funcţiona oricum, chiar şi fără autorizate împotriva incendiilor, doar cu o supraveghere mai atentă din partea pompierilor. „Pompierii au acţionat operativ, au salvat inclusiv o persoană cu autoscara. Au evacuat la timp toţi pacienţii, dar se putea întâmpla o tragedie. Nu putem lega acest caz de prorogarea termenului pentru obţinere a autorizaţiei de securitate la incendiu, ci mai degrabă cu anumite reglementări care trebuie să fie respectate. Iar aici, din punctul nostru de vedere, încă nu putem să ne pronunţăm asupra cauzei, pentru că încă se investighează. Când o să ştim cauza cu certitudine, atunci o să ne putem pronunţa dacă incendiul putea fi evitat sau nu. Oricum, aceste spitale, indiferent că au autorizaţie împotriva incendiilor sau nu, ele sunt vizitate frecvent de pompieri şi luate toate măsurile de siguranţă. Nu ştiu însă dacă s-au luat aceste măsuri, trebuie să verific“, a declarat Raed Arafat,  şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, din cadrul Ministerului Aface rilor Interne (MAI).

Tragedie cu repetiţie

Explicaţia secretarului de stat vine la 8 ani de la momentul în care şase bebeluşi ardeau de vii în incendiul de la Maternitatea Giuleşti, din Capitală. Pe 16 august 2010, spitalul de nou-născuţi devenea scena celui mai mare coşmar al oricărui părinte. A fost zi cumplită, în urma căreia şase bebeluşi şi-au pierdut viaţa, iar cinci au rămas cu urme adânci, dintr-un motiv stupid: o instalaţie electrică improvizată, care a cedat.

Păsuire pentru încălcarea legii

Termenul de graţie introdus în martie 2016 şi prorogat ulterior în mod succesiv a permis ca, pe toată această perioadă, să nu fie sancţionată încălcarea obligaţiei de a obţine autorizaţia de securitate la incendiu, cu excepţia situaţiilor grave când se impunea însăşi oprirea funcţionării.Concret, la finalul lui august 2016, a întrat în vigoare Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 17/2016, document potrivit căruia construcţiile şi amenajările care funcţionau fără a deţine o autorizaţie de securitate la incendiu aveau obligaţia obţinerii acestui document până cel târziu la 31 decembrie 2016. Termenul a fost amânat, din nou, la 30 iunie 2017.

Cu o lună înainte ca acest termin să expire, în mai 2017, păsuirea a mai fost prelungită o dată. Parlamentarii au modificat OUG 17/2016, prorogând până la data de 30 septembrie termenul până la care se putea obţine autorizaţia de securitate la incendiu. Ulterior, aleşii au stabilit ca cei care au depus până la data de 30 septembrie 2017 documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu sau au proiecte în avizare pentru finanţare, sunt exceptaţi de la aplicarea amenzilor. Astfel, azi, mii de localuri din toată ţara, dar şi instituţii publice, funcţionează doar pe „propria răspundere“, fără obligaţia de a respecta normele anti-incendiu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite