Boicot la CSM. Mai mulţi magistraţi se opun interimatului judecătorului Bogdan Mateescu

Boicot la CSM. Mai mulţi magistraţi se opun interimatului judecătorului Bogdan Mateescu

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Şapte magistraţi au ales să boicoteze şedinţa plenului CSM de luni, în care urma să se vacanteze postul eliberat ca urmare a pensionării Marianei Ghena, în locul ei urmând să fie numit Marian Buda, preşedintele Secţiai a II-a Civilă a ÎCCJ. Anunţul a fost făcut de judecătoarea Andreea Chiş, fiind o formă de protest faţă de asigurarea interimatului de către judecătorul Bogdan Mateescu.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Azi, eu şi colegii judecători Mihai Andrei Bălan, Gabriela Baltag, Evelina Oprina şi colegii procurori Tatiana Toader, Florin Deac, Cristian Ban, am ales să nu participăm la şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, iar, ulterior, eu şi colegii judecători enumeraţi nu am participat nici la şedinţa Secţiei de judecători. Şedinţa Plenului nu a mai avut loc pentru lipsă de cvorum, iar şedinţa Secţiei de judecători a avut loc cu participarea Ministrului Justiţiei, care a asigurat cvorumul, dânsul neparticipând şi la şedinţa Plenului", a transmis Andreea Chiş.

Magistratul îi acuză pe ceilalţi membri ai CSM că refuză să respecte legea şi că vulnerabilizează sistemul judiciar prin menţinerea la conducerea Consiliului a judecătorului Bogdan Mateescu.

"Am cerut intrarea în legalitate prin exercitarea de către vicepreşedintele a atribuţiei de conducere a şedinţei Plenului şi de alegere a unui preşedinte de şedinţă în cazul şedinţei Secţiei pentru judecători, preşedinte de şedinţă care putea fi inclusiv cel nelegal desemnat interimar, însă am fost refuzaţi.

Majoritatea a refuzat să aplice legea. (..)

Azi, o minoritate de 7 membri ai Plenului, reprezentând jumătate din membri aleşi, precum şi de 4 membri din cei 9 membri aleşi ai Secţiei de judecători, am refuzat să întărim şi să perpetuăm o nelegalitate comisă prin Hotărârea nr. 211/16.12.2021, decisă de o majoritate foarte strânsă din Plenul CSM, de desemnare a unui preşedinte interimar, contrar Constituţiei României şi Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Participarea la o şedinţă condusă de un preşedinte nelegitim loveşte de nulitate orice hotărâre a Consiliului adoptată în aceste condiţii", a spus Chiş.

Blocajul a apărut când CSM a respins candidaturile judecătoarelor Andreea Chiş şi Gabriela Baltag la conducerea instituţiei, numind doar vicepreşedintele din rândul procurorilor, respectiv pe Nicolae Solomon. Ulterior, plenul l-a avizat interimar pe Mateescu, cel care a condus Consiliul şi anul trecut.

"Legiuitorul nu şi-a putut imagina o situaţie care nu s-a ivit vreodată în istoria consiliilor judiciare din România, respectiv că judecătorii membri ai consiliului ar putea refuza să aleagă un preşedinte dintre cei care au capacitatea legală de a ocupa această poziţie, dorind să prezerve o situaţie de putere dobândită de o majoritate.Plenul a eludat legea, denumind interimat ceea ce nu putea fi reînnoit, conform Constituţiei, situându-se, aşadar, în afara limitelor legii şi a Constituţiei", acuză Chiş.

Judecătoarele Gabriela Baltag şi Evelina Oprina cer reluarea alegerilor în Sectia pentru judecători.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările