Bogdan Olteanu face turul magistraţilor. Miercuri la DNA, joi la instanţă, unde cere să fie lăsat în libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul viceguvernator al Băncii Naţionale, Bogdan Olteanu află joi dacă va ajunge după gratii pentru trafic de influenţă. Curtea Supremă judecă, contestaţia lui Olteanu, dar şi a DNA, la măsura plasării în arest la domiciliu. Fostul bancher a dat, miercuri, explicaţii în faţa procurorilor DNA timp de cinci ore.

Magistraţii Curţii Supreme decid, joi, definitiv dacă fostul viceguvernator al Băncii Naţionale, Bogdan Olteanu, va fi pus în libertate sau nu. După ce a fost plasat în arest la domiciliu, Olteanu a contestat decizia, cerând să fie lăsat liber. Nemulţumiţi de sentinţă au fost şi procurorii DNA care-l acuză de fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor că ar fi primit un milion de euro şi sprijin electoral de la Sorin Ovidiu Vîntu, în schimbul unor demersuri la membri ai Guvernului pentru numirea lui Liviu Mihaiu, în 2008, în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. Din acest motiv, anchetatorii îl vor pe Olteanu în spatele gratiilor.

Între timp, viceguvernatorul demisionar al BNR a fost citat să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru noi acte procedurale în dosarul în care este acuzat.
Bogdan Olteanu a fost nevoit, miercuri, să dea explicaţii procurorilor anticoruţie timp de cinci ore.

Olteanu: Rămâne să îmi găsesc dreptatea

Resemnat, Bogdan Olteanu, a declarat, după ce a fost audiat la DNA, că nu este vinovat, dar crede că ceea ce era să se întâmple cu el, s-a întâmplat, iar de acum rămâne să îşi găsească dreptatea. Olteanu a spus că îşi doreşte foarte mult ca instanţa supremă să decidă cercetarea lui în libertate.

„Îmi pledez nevinovăţia. Pentru mine, ceea ce era să se întâmple, s-a întâmplat. De acum încolo rămâne să îmi găsesc dreptatea. Eu am pierdut ce aveam de pierdut”, a spus Bogdan Olteanu.

Fostul ministru al Mediului Attila Korodi, audiat la DNA

Tot miercuri, procurorii DNA l-au audiat în acest dosar şi pe fostul ministru al Mediului Attila Korodi, acesta declarând că a fost surprins când a auzit că „s-au plătit acele sume de bani” pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. Deputatul Attila Korodi a spus, la ieşirea de la DNA, că a dat explicaţii în faţa anchetatorilor, în condiţiile în care numirea guvernatorului Deltei Dunării era atributul ministrului Mediului, funcţie pe care el o deţinea în 2008, când a fost numit Liviu Mihaiu. „Am fost surprins când am auzit că s-au plătit acele sume de bani. (…) Nu comentez dacă a fost sau nu o infracţiune de corupţie numirea lui Liviu Mihaiu”, a mai spus Korodi.

Attila Korodi preciza, după ce Bogdan Olteanu a fost pus sub acuzare, că propunerea ca Liviu Mihaiu să fie numit în funcţia de guvernator al Deltei Dunării a venit, în 2008, din partea PNL, iar el, ca ministru al Mediului în acea perioadă, a considerat că este o propunere corectă, pe care poate să o înainteze premierului.

Acuzaţiile procurorilor

Bogdan Olteanu este acuzat de DNA că, în perioada iulie-noiembrie 2008, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat şi primit de la Sorin Ovidiu Vîntu suma de un milion de euro şi sprijin electoral în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Olteanu este în arest la domiciliu din 29 iulie, iar la 1 august a demisionat din funcţia de viceguvernator al BNR. Documentul a fost înregistrat în Parlament, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor luând, miercuri, act de demisia lui Olteanu.

Anchetatorii arată, în referatul prin care au cerut instanţei supreme arestarea preventivă, că pe 31 iulie 2008, Bogdan Olteanu, atunci preşedinte al Camerei Deputaţilor, a mers în Delta Dunării, însoţit de o altă persoană, care a intermediat discuţia cu omul de afaceri. „Transportul celor doi în Deltă s-a realizat cu un elicopter”, potrivit documentului citat.

În schimbul folosirii influenţei sale pentru numirea în postul de guvernator al rezervaţiei Delta Dunării, Olteanu a cerut un milion de euro pe care urma să-i primească în numerar, susţin procurorii. Transferul banilor ceruţi de Bogdan Olteanu ar fi fost făcut dintr-un cont bancar deschis în Cipru într-unul din Bulgaria, deschis de o firmă înregistrată în Delaware, Statele Unite. Din contul din Bulgaria, banii au fost retraşi în numerar în trei tranşe, în 28-30 octombrie 2008, au mai stabilit procurorii.

Un alt folos necuvenit primit de Olteanu ar fi constat în servicii de consultanţă în campania electorală din 2008 pentru alegerile parlamentare. Concret, compania de cercetare de piaţă Insomar, ce îi aparţinea lui Vîntu  i-ar fi pus la dispoziţie lucrări de analiză politică şi sondaje de opinie.

Liviu Mihaiu a fost numit, în septembrie 2008, de către premierul de atunci, Călin Popescu-Tăriceanu, în funcţia de guvernator al rezervaţiei naturale Delta Dunării, post pe care l-a ocupat până în februarie 2009.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite