Bătălia pentru camioanele de 3 miliarde de euro ale Armatei: Roman Braşov intră în cursă împreună cu Rheinmetall

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adaptându-se cerinţelor Armatei Române care vrea ca în perioada următoare să schimbe bătrânele camioane vechi şi de 40 de ani cu unele noi, unele companii străine se orientează şi îşi caută parteneri români.

Asta pentru că cea mai importantă condiţie pentru firmele care vor contractul pentru cele 3.385 platforme de transport militare (valoarea estimată fiind de 737 milioane de euro, fără TVA)  este ca acestea să fie produse în România. Şi acesta este numai primul pas pentru că, în total, Armata Română va cumpăra 13.973 de astfel de camioane sub diverse configuraţii, valoarea acestui program major de însestrare  ajungând la aproape 3 miliarde de euro.

Vor fi cooptaţi şi furnizori locali

Astfel, MHS Truck & Bus, unic importator şi partener de service al vehiculelor militare şi militarizate Rheinmetall MAN în România, a semnat un parteneriat de tip joint-venture cu fabrica de autocamioane Roman din Braşov pentru a produce, în România, platforme de transport auto multifuncţionale, în funcţie de necesităţile de echipare ale Armatei Române.

Pentru integrarea industriei româneşti în programul de echipare a Armatei României cu vehicule militarizate, MHS Truck & Bus va colabora, pe lângă Roman Braşov, cu mai mulţi furnizori locali.

Parteneriatul germano-român pentru producerea autocamioanelor militare, autocisternelor, autofurgoanelor, autotractoarelor, remorcilor şi semiremorcilor necesare dotării Armatei va contribui semnificativ la relansarea producţiei de platforme de transport militar şi civil în România.

Variante de la 4X4 până la 10X10

Transferul tehnologic şi de cunoştinţe către companiile locale pentru producerea, în România, a platformelor de transport si crearea unor subansamble complexe, va stimula pe termen mediu si lung, dezvoltarea industriei de apărare şi a componentei de mentenanţă.

MHS Truck & Bus si Roman SA intenţionează să participe la licitaţia anunţată de Ministerul român al Apărării Naţionale pentru aproximativ 3300 de camioane şi remorci, cu camioanele militare gama HX şi camioanele comerciale militarizate TG.

Camionele tactice HX sunt unele cu o înaltă mobilitate cu tracţiune integrală în variante 4x4, 6x6, 8x8 sau 10x10. Sunt platforme de transport special concepute pentru a fi utilizate în medii ostile, cu teren foarte accidentat. Opţional, aceste camioane grele pot fi dotate şi cu blindaje. Ca motorizare, pentru varianta 8X8 de exemplu, avem un propulsor diesel cu o capacitate de peste 10.000 de centimetri cubi şi o putere de peste 450 CP. Cutia de viteze este, pentru toate variantele, una automată. 

Camioanele militarizate din seria TG sunt operate de eforţele armate din peste 20 de ţari, printre care Germania, Austria, Spania, Grecia, Norvegia sau Polonia. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite