SIMULARE CAPACITATE/BAC 2013. Rezultatele la ultimele simulări: rata de promovare la matematică s-a dublat, la română - sub aşteptări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai mari probleme la simularea de la Bac 2013 au fost la proba de biologie   FOTO: Arhiva Adevărul
Cele mai mari probleme la simularea de la Bac 2013 au fost la proba de biologie   FOTO: Arhiva Adevărul

Elevii de liceu au promovat, la a doua simulare din Bucureşti, în proporţie de 69% la limba română, de 52% la matematică, de 61% la istorie şi de 65% la proba la alegere, la biologie fiind cele mai mici rezultate. În acelaşi timp, la simularea de la Capacitate, elevii de clasa a VIII-a au promovat în proporţie de 79% la română şi de 63% la matematică.

"Se observă un progres real faţă de prima simulare şi credem că va fi mai bine la vară ca în anii trecuţi", a declarat pentru adevarul.ro, inspectorul general adjunct al Capitalei, Liliana Toderiuc.

Prin comparaţie cu prima simulare, la Bacalaureat, elevii au avut rezultate mult mai bune la matematică, însă mai slabe la istorie, unde ar fi fost o problemă cu baremul de corectare, semnalată ziarului "Adevărul" de către un profesor de istorie de la Colegiul Naţional "George Coşbuc".

Rezultate mai bune la matematică

Faţă de situaţia de la istorie, unde, de la o promovabilitate de 85% la prima simulare, s-a ajuns la una de 61% la a doua simulare, liceenii au făcut un progres real la matematică. 

Dacă la prima încercare au promovat în proporţie de aproximativ 24%, la cea de-a doua simulare, 52% din elevi au trecut cu bine peste examen.

"La matematică a crescut numărul de elevi care au luat note între 5-5,99, au fost mai puţine note sub cinci, de patru ori mai mulţi elevi care au luat note peste nouă şi de trei ori mai multe note de 10", a declarat pentru adevarul.ro, Liliana Toderiuc.

La română, procentul de promovabilitate a crescut de la 59% la prima simulare, la 69% la simularea din luna aprilie.

Doar 25% au promovat la biologie

Cele mai mari probleme au fost la proba de biologie, care face parte din probele la alegere de la examenul de Bac. Doar 25% din liceeni au promovat la biologie.

"Problema cred că a fost materia de clasa a XII-a proaspăt predată, noţiuni de curând asimilate care, probabil, nu au fost aprofundate. Este un semnal de alarmă fiindcă, până acum, nu am avut rezultate atât de slabe la biologie. Va trebui să identificăm şcolile cu rezultate foarte slabe să regândim planul de acţiune în cazul pregătirii suplimentare, să fie mai individualizată, să intensificăm pregătirile la biologie", a explicat Toderiuc.

Probele la alegere nu s-au dat la prima simulare, motiv pentru care inspectorii nu pot face o comparaţie a rezultatelor de la ambele simulări, în cazul acestora.

Cea mai mare rată de promovare la probele la alegere, în jur de 85%, s-a înregistrat la trei discipline: chimie, economie şi geografie.

"Faptul că au susţinut acum, la simulare, proba la alegere, i-a ajutat să-şi clarifice opţiunea mai din timp şi să se pregătească mai devreme", a spus Toderiuc.

Rezultatele de la simularea Evaluării Naţionale

La cea de-a doua simulare de la Evaluarea Naţională (Capacitate), elevii de clasa a VIII-a au avut note mai bune la matematică, dar mai slabe la română. Dacă la prima simulare, ei au promovat în proporţie de 84% la română, a doua oară, procentul a scăzut la 79%. În acelaşi timp, promovabilitatea la matematică a crescut de la 35% la 63%. 

"S-au dublat notele de cinci la matematică, iar la română, se poate ca rezultatele bune de la prima simulare să-i fi determinat pe elevi să nu mai tragă atât de tare la această materie şi să se concentreze, în schimb, pe matematică", a spus inspectorul şcolar general adjunct.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite