Augustin Lazăr: Comisia de la Veneţia a confirmat îngrijorările procurorilor cu privire la modificările Codurilor penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul general, Augustin Lazăr, susţine că opinia critică a Comisiei de la Veneţia pe tema modificării Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală confirmă îngrijorările exprimate de Parchetul General. Lazăr critică şi prevederile legale cu privire la numirea şi revocarea procurorilor de rang înalt.

Procurorul general al României Augustin Lazăr reaminteşte demersurile făcute de Ministerul Public prin care au fost analizate propunerile de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală. Potrivit unui comunicat al Ministerului Public, aceste analize au identificat prevederile neconstituţionale care afectează aspecte esenţiale ale procesului penal, reglementarea unor infracţiuni, precum şi încălcarea standardelor privind calitatea legilor, privind securitatea juridică.

„Concluziile Avizului Comisiei de la Veneţia cu privire la modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, adoptat la data de 20 octombrie 2018, au confirmat îngrijorările procurorilor cu privire la faptul că noile coduri vor conţine, în situaţia intrării în vigoare, contradicţii care vor cauza incertitudine legală pentru o perioadă lungă de timp”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Având în vedere recomandarea Comisiei de revizuire în ansamblu a legilor de modificare, procurorul general „reafirmă disponibilitatea Ministerului Public de a contribui, prin consultarea tuturor unităţilor de parchet, la sprijinirea demersurilor de reevaluare a modificărilor Codului penal şi a Codului de procedură penală, astfel încât să se creeze prin adoptarea acestor acte normative premisele îndeplinirii rolului constituţional de reprezentare a intereselor generale ale societăţii, de apărare a ordinii de drept, precum şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor”.

În plus, sursa citată atrage atenţia asupra concluziei formulate în Avizul Comisiei de la Veneţia privind modificările aduse legilor nr. 303/2004, nr. 304/2004 şi 317/2004, adoptat la data de 20 octombrie 2018, conform căreia „independenţa procurorilor poate fi afectată de prevederile privind numirea şi eliberarea din funcţie a procurorilor din vârful ierarhiei şi care stabilesc rolul ministrului justiţiei în aceste proceduri, precum şi asupra recomandării de reexaminare a acestor prevederi prin menţinerea rolului CSM şi a Preşedintelui României”.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader este aşteptat să facă public, miercuri, rezultatul evaluării procurorului general, Augustin Lazăr. Evaluarea lui Lazăr a fost demarată în data de 25 august de către ministrul Justitiei după ce protocolul încheiat în 2016 între Parchetul General şi Serviciul Roman de Informaţii a fost facut public. 

Raportul Comisiei de la Veneţia privind Codul penal şi Codul de procedură penală critică dur modificările adoptate de coaliţia PSD-ALDE şi cere reevaluarea acestor modificări pe motiv că slăbesc lupta împotriva corupţiei.

„Recomandăm autorităţilor din România să implementeze o reevaluare generală a amendamentelor aduse Codului penal şi Codului de procedură penală, prin intermediul unui proces consultativ comprehensiv şi eficient, pentru a ajunge la propuneri legislative solide şi coerente, şi care să beneficieze de susţinerea întregii societăţi”, se arată în concluzia raportului cu privire la modificarea Codurilor penale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite