MAE, atenţionare de călătorie pentru Grecia: Atenţie la ţânţari, există riscului contractării virusului West Nile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
tantari protectie

Ministerul de Externe atenţionează cetăţenii care se află sau călătoresc în Grecia că în mai multe regiuni există riscul contractării virusului West Nile pe peioada de vară. Instituţia a anunţat că, până în prezent, au fost înregistrate 25 de cazuri, dintre care două persoane au decedat.

„Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau doresc să călătorească în Republica Elenă că autorităţile responsabile au anunţat asupra riscului contractării virusului West Nile pentru perioada de vară.

 Până în prezent au fost raportate un număr de 25 de cazuri, dintre care 2 (două) persoane au decedat. (...) Regiunile afectate până în prezent sunt: Katerini, Topeiros Xanthi, Nestos Kavala, Larisa, Sofades Kaditsas, East Attica, Spata”, a transmis MAE, într-un comunicat de presă.

Instituţia recomandă ca cetăţenii să folosească „îmbrăcăminte care să acopere cea mai mare parte a corpului şi, de asemenea, să folosească repelente şi spray atât pentru corp, cât şi pentru mediul înconjurător”.

Românii pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Atena: +302106728879, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCR) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

Nou val de caniculă

Noul val de caniculă care a lovit Grecia în ultimele 24 de ore a atins punctul culminant sâmbătă, când valorile de temperatură au ajuns la 42 de grade Celsius în unele zone ale ţării.

Conform celor mai recente date ale serviciului de meteorologie (Meteo) al Observatorului Naţional din Atena (NSA), mercurul din termometre a atins 41-42 de grade Celsius în Tesalia, 40-41 de grade Celsius în regiunile nordice din estul Greciei Centrale şi 37-39 de grade Celsius în estul Peloponezului şi în Attica.

Temperaturile extrem de ridicate şi nivelurile crescute de umiditate au accentuat senzaţia de disconfort resimţită de locuitorii din Atena şi de turişti. 

Asociaţia Medicală din Atena a recomandat populaţiei să evite expunerea la soare, să poarte haine lejere şi deschise la culoare, să mănânce puţin şi des şi să nu consume băuturi alcoolice.

Ministrul elen de Interne, Panagiotis Theodorikakos, a solicitat oficialilor să ia toate măsurile necesare şi să deschidă sălile municipalităţilor dotate cu aer condiţionat pentru a proteja cetăţenii şi în special grupurile vulnerabile de căldură. Într-o scrisoare adresată tuturor primarilor, guvernatorul regional din Attica, George Patoulis, a făcut apel la toate serviciile municipale să rămână în stare alertă permanentă. Potrivit prognozelor, valul de caniculă se va retrage de duminică, începând din nordul ţării.

Condiţiile de caniculă au crescut riscul izbucnirii şi răspândirii incendiilor, a avertizat serviciul Meteo.

Brigada de pompieri a anunţat sâmbătă după-amiază existenţa unui incendiu într-o zonă împădurită din Louvros. Circa 25 de pompieri, 12 autospeciale, două aeronave şi un elicopter au intervenit pentru stingerea flăcărilor. Anterior, alte trei incendii, care au izbucnit aproape simultan în suburbia Aspropyrgos din Atena au fost stinse de pompieri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite