Atacul armat din Vitan. Asasinul plătit Vitalie Proca a fost condamnat la 12 ani şi 6 luni de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vitalie Proca a fost extrădat în România în noiembrie 2013 FOTO Dorin Constanda
Vitalie Proca a fost extrădat în România în noiembrie 2013 FOTO Dorin Constanda

Vitalie Proca a fost condamnat, luni, la 12 ani şi jumătate de închisoare cu executare în dosarul privind atacul armat din 2012 din cartierul bucureştean Vitan. În acest caz, Proca este acuzat de tentativă de omor calificat şi deosebit de grav şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

De asemenea, instanţa a mai decis să pună sechestru pe averea lui Vitalie Proca şi l-a obligatsă-i plătească tânărului pe care a încercat să îl ucidă 200.000 euro daune morale şi 20.000 euro daune materiale.

De asemenea, după ce îşi va ispăşi pedeapsa, Proca va fi expulzat din România.

Decizia de luni a magistraţilor nu este însă definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.

Ce acuzaţii aduc procurorii

Potrivit rechizitoriului prin care a fost trimis în judecată, Vitalie Proca, la cererea fraţilor Răzvan şi Bogdan Mararu şi cu sprijinul lui Ion Druţă, în perioada 16 - 26 noiembrie 2012, l-ar fi confundat pe Răzvan Isăilă cu interlopul Ion „Puiu” Mironescu, şi l-a împuşcat pe cel dintâi.

„În seara zilei 26 noiembrie 2012, în jurul orelor 18.10, rulând cu viteză redusă cu autoturismul marca AUDI A6 (pus la dispoziţie de către inculpaţii instigatori), a executat mai multe focuri folosind o armă militară – un pistol-mitralieră calibrul 5,45x39 mm, tip AK74 – asupra părţii vătămate I.M.N.R. (Răzvan Isăilă – n.r) – care tocmai parca autoturismul marca Mercedes clasa E în parcarea de reşedinţă”, precizează procurorii

Aceştia mai arată că, în momentul în care a văzut că Isăilă nu a murit, Vitalie Proca ar fi coborât din maşină şi, folosind pistolul MAKAROV, calibrul 9 mm, pe care îl avea asupra sa, s-ar fi dus către Isăilă  şi l-ar fi împuşcat de mai multe ori prin geamul portierei şi prin parbriz.

Anchetatorii mai arată că Ion Druţă ar fi fost cel care, în perioada octombrie – decembrie 2012, la cererea fraţilor Mararu, ar fi găsit un asasin plătit capabil să pună în aplicare planul acestora (să îl omoare pe Puiu Mironescu), respectiv Vitalie Proca. 

Infografie

Ion Druţă ar fi intermediat contactul direct dintre fraţii Mararu şi Vitalie, însoţindu-l pe acesta din urmă, pe 15 noiembrie 2012, în Roznov la un bar deţinut de Răzvan Mararu. Cu această ocazie, fraţii Mararu l-ar fi determinat pe Vitalie să pună în aplicare „planul de eliminare a rivalului lor, totodată punându-i la dispoziţie mijloacele materiale şi informaţiile necesare comiterii asasinatului”.

Anchetatorii precizează că după acea întâlnire, Druţă l-ar fi dus pe Vitalie Proca la Bucureşti unde i-a asigurat acestuia un loc de cazare şi s-a prezentat zona unde urma să acţioneze, dar şi căile de acces.

Următoarea zi, pe 16 noiembrie 2012, Ion Druţă s-ar fi întors în Republica Moldova de unde, „pe toată perioada desfăşurării activităţii infracţionale, a asigurat comunicarea dintre inculpaţi (instigatori)”, resprectiv comunicarea dintre Răzvan şi Bogdan Mararu şi Vitalie Proca, „înlesnind astfel activitatea infracţională desfăşurată de aceştia”.

Vitalie Proca, extrădat din Rusia

Pe 18 noiembrie 2013, Vitalie Proca a fost extrădat din Rusia unde fusese prins de autorităţi în luna iunie. Moldoveanul era urmărit internaţional pentru tentativă de omor calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.  

După ce a fost adus în România, Vitalie Proca a fost prezentat unui judecător, pentru a i se confirma mandatul de arestare preventivă emis pe numele său pe 18 ianuarie 2013.  

Cu aproximativ un an înainte de săvârşirea faptei în România, Vitalie Proca a mai încercat să omoare un bancher rus la Londra. 

Cei doi au fost trimişi în judecată în august 2013

Fraţii Anton-Bogdan şi Nicolae-Răzvan Mararu au fost trimişi în judecată de procurorii bucureşteni, pe 1 august 2013 pentru instigare la tentativă de omor calificat şi instigare la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, în legătură cu atentatul din cartierul bucureştean Vitan.

Anchetatorii arătau că fraţii Mararu, în perioada septembrie-noiembrie 2012, l-au determinat cu intenţie pe Vitalie Proca să comită atacul armat asupra părţii vătămate Răzvan Isăilă, din 26 noiembrie 2012, din Bucureşti, folosind două arme militare - pistolul-mitralieră, calibrul 5,45x39 mm, tip AK 74 şi pistolul Makarov (9x18 mm).

Totodată, arătau procurorii, cei doi fraţi au susţinut activitatea infracţională a asasinului plătit, prin asigurarea mijloacelor materiale şi a informaţiilor necesare săvârşirii infracţiunilor.

Pe 26 noiembrie 2012, pe o stradă din cartierul Vitan din Capitală, Vitalie Proca, cetăţean moldovean, l-ar fi împuşcat în cap şi în piept, cu un automat Kalaşnikov şi un pistol Makarov, pe Răzvan Isăilă, în vârstă de 26 de ani, pe care l-a confundat cu Puiu Mironescu. Isăilă a fost dus atunci la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, unde a fost salvat după ce a fost supus unei intervenţii chirurgicale.

„Puiu” Mironescu ar fi comandat moartea lui Bogdan Mararu

În urma atacului armat din 26 noiembrie 2012, din cartierul Vitan din Capitală, comandat de fraţii Mararu, Dumitru „Puiu” Mironescu a plănuit un atentat, pentru a-l ucide pe Bogdan Mararu. Astfel, în noaptea de 10 spre 11 ianuarie, în jurul orei 2.20, la comanda lui Mironescu, mai multe persoane au amplasat un dispozitivul exploziv sub autoturismul lui Bogdan Mararu, fratele lui Gheorghiţă Mararu, asasinat în noiembrie 2010.

„Puiu” Mironescu a fost acuzat că a comandat asasinarea lui Bogdan Mararu, fiind trimis în judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), alături de cinci persoane care au pus dispozitivul exploziv sub maşina lui Mararu. În prezent, dosarul se află pe rolul Curţii Supreme.

Pe 14 noiembrie 2010, fratele lui Bogdan şi Răzvan Mararu, Gheorghiţă, lider al lumii interlope nemţene, a fost ucis într-o cafenea din Piatra Neamţ, iar asasinarea acestuia a generat ample dezvăluiri care au provocat cel mai mare scandal din Ministerul de Interne, soldat cu destituirea şefului Poliţiei Române Petre Tobă şi a secretarului de stat Dan Fătuloiu. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite