Arafat, despre decizia de sancţionare a medicilor care expun teorii nevalidate ştiinţific: Face mai mult rău decât o persoană obişnuită, impactul lui este dublu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raed Arafat a precizat că astfel de măsuri ar fi trebuit luate până acum FOTO Inquam Photos / George Călin
Raed Arafat a precizat că astfel de măsuri ar fi trebuit luate până acum FOTO Inquam Photos / George Călin

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat că un medic care prezintă teorii nevalidate ştiinţific face mai mult rău ca o persoană obişnuită şi impactul său este dublu, precizând că este de acord cu decizia Colegiului Medicilor de sancţionare a acestor medici, menţionând că trebuiau deja să fie luate astfel de măsuri.

Arafat a declarat, duminică, la Digi 24, că medicul se foloseşte de autoritatea lui când comunică astfel de lucruri, iar oamenii îl cred. 

„Problema medicilor este una mai gravă pentru că medicul care comentează şi vine cu informaţii care nu au bază ştiinţifică, colegii lor pot imediat să ştie că informaţia lor este falsă, nu este bazată pe ştiinţă, ci este bazată pe opinii personale. Medicul este medic, se foloseşte de autoritatea lui când comunică şi când comunică astfel de lucruri care nu trebuie să le probeze populaţia pentru că populaţia îl crede că e medic, face mult mai rău decât o persoană obişnuită, adică impactul lui este dublu”, a afirmat Arafat. 

El a precizat că astfel de măsuri ar fi trebuit luate până acum. 

„Salut ce a zis astăzi preşedintele Colegiului Medicilor, domnul profesor Coriu în ideea că urmează să ia măsuri dure împotriva celor care continuă să facă acest lucru. Trebuiau să fie luate deja astfel de măsuri şi mă bucur că colegii de la Colegiu au anunţat că vor lua astfel de măsuri pentru că trebuie să ai responsabilitatea cuvântului pe care îl spui. Eşti liber, spui cuvântul, spui fraza, spui ce vrei, dar răspunzi de acest lucru dacă clar vii cu date false şi dezinformezi populaţia din poziţia de medic. Din fericire nu sunt mulţi care au făcut acest lucru, dar cine a făcut acest lucru deja a făcut destul rău şi acest lucru îl vedem”, a mai precizat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. 

Preşedintele Colegiului Medicilor Daniel Coriu avertizează că va susţine cu toată tăria sancţionarea oricărui medic prin suspendarea exercitării profesiei, dacă prezintă în spaţiul public teorii care nu sunt validate ştiinţific, periclitând astfel sănătatea publică. ”Am citit şi am auzit în spaţiul public teorii de genul “Pandemia nu există”, “Este o banală răceală”, “Prin vaccin ne cipează”, “Vaccinul ne omoară”. Care este rezultatul? Că astăzi, România este pe locul 2 în lume la numărul de decese la 1 milion de locuitori provocate de virusul SARS-CoV-2”, argumentează medicul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite