Judecătorii Cristi Danileţ şi Alina Ghica au revenit în Consiliul Superior al Magistraturii prin decizia instanţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorii Cristi Danileţ şi Alina Ghica au revenit în Consiliul Superior al Magistraturii   FOTO Adevărul
Judecătorii Cristi Danileţ şi Alina Ghica au revenit în Consiliul Superior al Magistraturii   FOTO Adevărul

Cristi Danileţ şi Alina Ghica, revocaţi din funcţiile de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSN) prin două hotărâri din 26 februarie 2013, s-au întors în CSM, după ce instanţele au dispus suspendarea actelor până la pronunţarea unei decizii definitive în cazul cererilor de anulare.

Cristi Danileţ şi Alina Ghica au participat luni la şedinţa Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), iar marţi vor participa la şedinţa Plenului Consiliului.

Cei doi şi-au reluat activitatea după ce, săptămâna trecută, Curtea de Apel Bucureşti şi, respectiv, Curtea de Apel Galaţi au decis suspendarea hotărârilor Plenului Consiliului Superior al Magistraturii din 26 februarie, prin care s-a decis revocarea lor din funcţiile de membri ai CSM.

Curtea de Apel Bucureşti a admis, pe 27 mai, cererea lui Cristi Danileţ de anulare a hotărârii Plenului CSM din 26 februarie privind revocarea lui din funcţia de membru ales al CSM.

De asemenea, instanţa a decis suspendarea executării hotărârii Plenului Consiliului până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a cererii de anulare a acestei hotărâri. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

Instanţa Curţii de Apel Galaţi a admis, în 30 mai, cererea Alinei Ghica de suspendare a hotărârii Plenului CSM din 26 februarie privind revocarea ei din funcţia de membru ales al CSM, până la pronunţarea unei decizii definitive în cazul cererii de anulare a actului atacat. Şi în acest caz, decizia poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În urma deciziilor instanţelor, cei doi membri revocaţi din CSM pot să-şi ocupe din nou funcţiile până la pronunţarea unor hotărâri definitive.

„Există decizii de suspendare a hotărârilor. Dacă hotărârile CSM sunt suspendate, nu îşi produc efectele“, a declarat purtătorul de cuvânt al CSM, Monica Prejmereanu pentru Mediafax.

Ea a precizat că nu există niciun impediment ca Alina Ghica şi Cristi Danileţ să participe la şedinţa de marţi a Plenului CSM.

Cristi  Danileţ şi Alina Ghica, revocaţi din CSM pe 26 februarie 2013

În 26 februarie, Cristi Vasilică Danileţ, judecător la Tribunalul Cluj, şi Alina Ghica, judecător la Curtea de Apel Bucureşti, au fost revocaţi din CSM, ca urmare a voturilor exprimate în acest sens în adunările generale ale judecătorilor.

Cei doi magistraţi au contestat deciziile de revocare la Curtea de Apel Bucureşti, solicitând anularea hotărârilor de revocare din CSM. Ghica a contestat decizia de revocare şi la Curtea Supremă.

În cazul Alinei Ghica, magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti s-au abţinut în a judeca acţiunea acesteia, astfel că judecătoarea a solicitat strămutarea dosarului, iar cauza a ajuns pe rolul Curţii de Apel Galaţi.

Dosarul în care Cristi Danileţ a contestat hotărârea CSM din februarie se judeca la Curtea de Apel Bucureşti, în cazul acestuia Curtea Constituţională constatând, în 4 aprilie, că a fost revocat neconstituţional.

Potrivit deciziei Curţii Constituţionale, articolul 55, alineatele 4 şi 9 din Legea 317/2004 sunt neconstituţionale. Decizia a fost luată în cazul unei excepţii de neconstituţionalitate invocate de Cristi Danileţ în procesul privind revocarea sa din funcţia de membru al CSM.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite