Consilierul Alinei Bica a povestit la Curtea Supremă despre relaţiile de afaceri cu familia Cocoş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dezbat vineri un nou termen în dosarul ANRP, în care fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, este judecată pentru fapte de corupţie în legătură cu supraevaluarea unor despăgubiri. Magistraţii audiază mai mulţi inculpaţi, printre care Ionuţ Florin Mihăilescu, Alin şi Dorin Cocoş. Aflată în arest, Alina Bica a refuzat să compară în faţa magistraţilor la acest termen.


Îmbrăcaţi la patru ace, toţi inculpaţii din acest dosar au fost prezenţi în sala de judecată, încă de la ora 09.00. Alin Cocoş a stat cuminte lângă tatăl său, Doin Cocoş, pe o bancă în faţa judecătorilor.

A fost audiat Ionuţ Florin Mihăilescu, fostul consilier al procurorului-şef DIICOT, a recunoscut vineri la Curtea Supremă acuzaţiile DNA în dosarul ANRP-Alina Bica. El a dezvăluit cum i-a cunoscut pe Alin şi Dorin Cocoş şi relaţiile cu Alina Bica şi Elena Udrea.  Audierea lui Alin Cocoş a fost amânată pentru următorul termen.

“Îmi menţin poziţia de la termenul anterior. Recunosc faptele aşa cum au fost descrise în actul de sesizare”, a afirmat Mihăilescu.

“Recunosc şi probele aduse de parchet, pe care le consider logice. Recunosc implicarea mea în intermedierea relaţiei dintre Cocoş Alin şi Bica Mihaela Alina. Prin declaraţia de azi doresc să explicitez participarea mea la evenimentele din rechizitoriu”, a spus fostul consilier al Alinei Bica.

Mihăilescu şi-a calculat cu atenţie declaraţiile, şi  răspuns la întrebările instanţei. El a dat detalii despre relaţia cu Alin Cocoş.

Principalele declaraţii:

”Pe Alin Cocoş l-am cunoscut spre sfârşitul anului 2011, începutul anului 2012. Probabil la un eveniment semi-public. Relaţia cu Dorin Cocoş  am dezvoltat-o ulterior momentului în care l-am cunoscut pe fiul său, evident prim intermediul acestuia”.

”Pe doamna Alina Bica o cunosc din anul 2004, între dumneai şi mine existând de-a lungul anilor legături de ordin profesional şi amical, eram foarte buni prieteni”.

”Dezvălui faptul că am avut un interes în a dezvolta relaţia cu Alin Cocoş, ştiam că este o persoană implicată în mediul de bussines privat, preocupările mele de la acel moment fiind relativ similare. Îmi suspendasem raporturile de activitate cu instituţia publică la care lucrăm, şi imediat după mi-am prezentat demisia”.

”Pe Dorin Cocoş îl văzusem în prealabil la 2-3 evenimente publice, neavând altă relaţie cu domnia sa”.

”În mod concret, cu privire la operaţiunea care se reţine, arăt următoarele: în primăvara anului 2013, martie-aprilie, la una din întâlnirile ocazionale cu Alin Cocoş, acesta mi-a vorbit despre necesitatea de a se finanţa urgent pentru a se finaliza predarea în locaţie de gestiune a unei cladiri în centrul istoric al Bucureştiului, în vederea predării către grupul de firme H&M. Cert este că în discuţie, mi-a propus spre vânzare două suprafeţe de teren, în funcţie de posibilităţile mele financiare şi preferinţe. Una în nordul Bucureştiului, a doua în intravilanul oraşului, la Snagov. Am optat pentru cea de-a doua opţiune. Preţul avansat de Alin Cocoş a fost de 200.000 de euro. Întrucât în acea perioadă, împreună cu un bun amic de la acel moment am avut mai multe încercări de a opera în zona de bussines, am luat în calcul propunerea lui Alin Cocoş din trei considerente: voiam să-l ajut, voiam să dezvolt o idee de afacere, şi, că şi o garanţie, ştiam că nu voi pierde o resursă”.

Despre relaţia cu Alina Bica

Florin Mihăilescu a detaliat şi despre modul în care a ajuns să facă afaceri cu Alin Cocoş.

”Am contactat trei persoane cărora le-am transmis propunerea lui Alin Cocoş: domnul Marius Stoica şi doamna Alina Bica. Cotele urmau să fie stabilite în funcţie ce se stabilea. Le-am spus celor doi cine este vânzătorul şi preţul: 200.000 de euro, iniţial. Au fost de acord cu acest preţ. Motivul principal: am reuşit să-i conving că era la acel moment o afacere”.
Alina Bica a mers pe încredere, Marius Stoica mi -a spus că “chiar dacă suntem în marja măcar las ceva fratelui meu să-şi construiască acolo o casă”.
I-am comunicat lui Alin Cocoş că sunt de acord cu oferta şi i-am spus cine sunt cumpărătorii. Numele Alinei Bica i l-am comunicat cu siguranţă.
Alin Cocoş mi-a transmis că este de acord cu tranzacţia, menţionând o schimbare de preţ, de la 200.000 de euro, la 100.000 de euro. Probabil datorită formulei persoanelor care cumpărau. De la momentul comunicării diferenţei de preţ, convingerea mea a fost că scăderea s-a produs deoarece Alina Bica era cumpărătoare. Nu pot indică raţionamentul care l-a determinat să schimbe preţul. În perioada iniţială s-au avansat mai multe sume, în jurul sumei 180-200.000 de euro, dar nu a existat o negociere”.

”La momentul începerii relaţiei cu Alin Cocoş, relaţia acestuia cu Alina Bica era similară. Cel mai probabil cei doi s-au cunoscut, la fel că şi mine,  la o petrecere. De multe ori când discutam de diferite subiecte cu Alin Cocoş, era şi Alina Bica”.

"Nu o cunosc pe Elena Udrea"

Poliţistul a povestit şi despre cum s-a ajuns să se scadă preţul terenului.

”Din discuţiile pe care Alina Bica le avea cu Elena Udrea şi din care îmi povestea anumite pasaje şi din discuţiile  mele cu Alin şi Dorin Cocoş, am tras concluzia că Alina Bica nu-l cunoştea pe Dorin Cocoş. Situaţia este similară şi în cazul meu, nu o cunosc pe Elena Udrea”.

”Arăt că Alina Bica nu a făcut niciun fel de comentariu atunci când a aflat că s-a scăzut preţul terenului”.

”Nu pot indica nicio legătură între vânzarea acestui teren la un preţ diminuat şi dosarul de despăgubire  de la ANRP”.

”După încheierea contractului de vânzare-cumpărare, Dorin Cocoş i-a spus lui Alin Cocoş: “Bine că ai scăpat de el şi ai făcut rost de bani”. Am început să mă îndoiesc de valoarea tranzacţiei”.

”Alina Bica a anunţat iniţial că vrea să cumpere prin intermediul unei rude, iar eu personal prin intermediul surorii mele”.

Ce sumă a plătit Alina Bica pe terenul de la Snagov?

Fostul consilier al Alinei Bica, Florin Ionuţ Mihăilescu, şi-a continuat declaraţia în faţă judecătorilor.

”Alina Bica ar fi trebuit să plătească 25.000 de euro, dar mi-a dat o valoare între 16.500 şi 20.000 de euro, bani primiţi prin intermediul soţului, Octavian Bica. Banii mi i-a dat în vecinătatea notariatului, înainte de a semna actele. Marius Stoica mi-a dat partea sa, un pic mai mult decât era necesar, pentru a completa suma aferentă Alinei Bica şi plata taxelor. La tranzacţie, în faţa notarului, am fost prezenţi eu şi sora mea, Alin Cocoş şi mama sa, şi Niculae Gabriel, cumpărătorul desemnat de Stoica Marius. O parte din bani i-am dat atunci, iar câteva zile mai târziu i-am dat o altă sumă de bani cash, într-un restaurant din Bucureşti”.

”După tranzacţii nu am mai vorbit niciodată cu Alin Cocoş despre teren. Am mai vorbit cu Alina Bica să-şi numească un reprezentant să-şi ia partea de teren şi să-şi achite diferenţa. Nu mi-a răspuns nimic, nu s-a manifestat. Mi-a invocat alte probleme presante. Spre sfârşitul anului 2013, discuţiile dintre mine şi Marius Stoica au ajuns tensionate, privind modul în care trebuia să se plătească o parte din bani”.

”Marius Stoica mi-a cerut bani, la sfârşitul anului 2013, cu titlu de împrumut, iar, ulterior, mi-a cerut să-i cumpăr partea. Avea unele probleme juridice şi avea nevoie de bani pentru avocaţi. I-am comunicat asta Alinei Bica, care mi-a spus că nu o interesează, şi nu vrea să întreprindă niciun demers de implicare financiară, deoarece are alte priorităţi. Atunci am făcut eu câteva plăţi către Marius Stoica, pentru a plăti partea lui. Tranzacţia s-a făcut la un notariat ales de mine, între sora mea şi persoana interpusă de Marius Stoica.


”Alina Bica se împrumuta în mod frecvent de la mine, fiind o relaţie uzuală de împrumuturi reciproce între noi doi, dar defavorabilă mie. De asta nu mai ştiu dacă Alina Bica mi-a plătit 16.500 de euro, sau 20.000 de euro”.

”Nu ştiam la acel moment niciun detaliu despre dosarul de despăgubire de la ANRP. Alina Bica mi-a povestit despre activitatea de la ANRP, că este complicată, şi că are o relaţie tensionată cu Sergiu Diacomatu”.

Următorul termen de judecată va fi la 9 septembrie, ora 9.00.

Alina Bica, acuzată de abuz în serviciu

Dosarul a fost trimis în instanţă în decembrie 2014, Alina Bica fiind acuzată de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, faptă săvârşită ca secretar de stat şi reprezentant al Ministerului Justiţiei în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

În acelaşi dosar sunt judecate şi alte persoane care erau în componenţa comisiei: Crinuţa Dumitrean, Dragoş Bogdan, Lăcrămioara Alexandru, Sergiu Diacomatu, Cătălin Teodorescu şi Remus Baciu.

De asemenea, au mai fost deferiţi justiţiei evaluatorul Emil Nuţiu, oamenii de afaceri Stelian Gheorghe şi Dorin Cocoş, fiul acestuia, Alin Cocoş, şi Ionuţ Florentin Mihăilescu, fost consilier al şefei DIICOT.

"În 15 martie 2011, inculpaţii Dumitrean, Diacomatu, Teodorescu, Baciu, Bica, Vasilescu, Bogdan şi Alexandru, în calitate de membri ai comisiei, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu (...), au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuţiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilită la 377.282.300 lei. Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat şi a facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian şi alte persoane", susţin procurorii.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite