A doua cerere a lui Kovesi de recuzare a procurorului Adina Florea, respinsă de şeful Secţiei speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kovesi/ Foto: Inquam Photos
Kovesi/ Foto: Inquam Photos

Procurorul-şef al Secţiei pentru anchetarea infracţiunilor în justiţie a respins şi cea de-a doua cerere formulată de Laura Codruţa Kovesi de recuzare a Adinei Florea, procurorul care instrumentează dosarul în care fosta şefă a DNA este acuzată de comiterea mai multor infracţiuni.

Prima cerere de recuzare a Adinei Florea, depusă de Laura Codruţa Kovesi vineri, când s-a prezentat la sediul Parchetului General, a fost respinsă în aceeaşi zi de către şeful Secţiei de anchetă, Gheorghe Stan. Fosta şefă a DNA formulase luni o nouă cerere de recuzare a Adinei Florea. 

Această a doua cerere de recuzare a fost depusă la puţin timp după ce procurorul general, Augustin Lazăr, a respins cererea Laurei Codruţa Kovesi ca şeful Secţiei de anchetare a magistraţilor, Gheorghe Stan, să fie recuzat în acest dosar.

Cererea de recuzare a lui Gheorghe Stan a fost respinsă deoarece, în art. 67 alin. 2 teza a II-a din Codul de procedură penală, legiuitorul a prevăzut expres că este inadmisibilă recuzarea procurorului chemat să decidă asupra recuzării, arată Mediafax..

De altfel, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat luni seară că solicitarea de recuzare a şefului de Secţie de anchetare a magistraţilor, formulată de Laura Codruţa Kovesi în dosarul ei, este fără obiect, deoarece Gheorghe Stan nu instrumentează cauza fostei şefe DNA.

Gheorghe Stan, actual şef al Secţiei pentru anchetarea magistraţilor, se afla la conducerea Inspecţiei Judiciare în perioada în care acestă instituţie a declanşat mai multe acţiuni de cercetare disciplinară împotriva Laurei Codruţa Kovesi.

Vineri, fosta şefă a DNA s-a prezentat la Secţia pentru anchetarea magistraţilor, unde i s-a adus la cunoştinţă că are calitatea de suspect într-un dosar penal, şi a depus două cereri de recuzare împotriva Adinei Florea şi a lui Gheorghe Stan.

Cererea de recuzare a procurorului Adina Florea a fost respinsă de procurorul-şef al Secţiei pentru anchetarea magistraţilor, Gheorghe Stan. În privinţa cerererii de recuzare a lui Gheorghe Stan decizia ar urma să fie luată de conducerea Parchetului General. Conform Codului de Procedura Penală, "procurorul ierarhic superior soluţionează cererea în 48 de ore".

Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a transmis, vineri seară, un comunicat de presă prin care anunţă că Laura Codruţa Kovesi este urmărită penal pentru luare de mită, abuz în serviciu şi mărturie mincinoasă.  Dosarul a fost deschis în decembrie 2018, ca urmare a unei sesizări a fugarului Sebastian Ghiţă, care a susţinut că i-a dat bani lui Kovesi pentru aducerea în ţară a fostului preşedinte FNI, Nicolae Popa. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite