Jaful secolului: şase persoane au fost trimise în judecată în dosarul furtului de tablouri de la muzeul din Rotterdam

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, unul dintre tablourile furate de români de la muzeul Kunsthal din Rotterdam
„La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, unul dintre tablourile furate de români de la muzeul Kunsthal din Rotterdam

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism i-au trimis în judecată, luni, pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat şi, în lipsă, pe Adrian Procop, în dosarul privind furtul celor şapte tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimată la 18 milioane de euro.

Potrivit anchetatorilor, din probele administrate pe parcursul urmăririi penale ar exista suspiciunea că Radu Dogaru şi Adrian Procop, cu sprijinul lui Eugen Darie, ar fi constituit „o grupare infracţională în scopul săvârşirii infracţiunii de furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, constând în aceea că, la data de 15/16.10.2012,  pe timp de noapte şi prin efracţie, au sustras  un număr de şapte opere de artă (picturi în ulei şi acuarele)”. 

Eugen Darie este acuzat de complicitate.

Tablourile, intitulate „Tete d´Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” şi „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenetre ouverte dite la fiancee” de Paul Gauguin, „Autoportrait” de Meyer de Haan şi „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud, erau expuse într-un muzeu din Rotterdam, Olanda.

Prejudiciului produs prin furtul tablourilor se ridică la 18 milioane de euro.

Alexandru Mihai Bitu este acuzat că ar fi aderat la grupul infracţional şi i-ar fi sprijinit pe Dogaru, pe Darie şi pe Procop, ajutându-i în încercarea de a valorifica bunurile sustrase şi ar fi intermediat comercializarea operelor de artă.

Petre Condrat este acuzat de tăinuire, dar şi de faptul că ar fi înlesnit inculpaţilor Dogaru şi Darie valorificarea a două dintre operele de artă, ştiind că acestea au fost obţinute prin săvârşirea unei infracţiuni.

Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, este acuzată că ar fi aderat şi sprijinit grupul infracţional şi ar fi transportat şi ascuns bunurile sustrase de către aceştia.

Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti. 

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Procurorii au finalizat ancheta în cazul furtului de tablouri. Partea privind distrugerea acestora, disjunsă

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) le-au prezentat materialele de urmărire penală suspecţilor în cazul furtului de tablouri, din noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, de la muzeul din Rotterdam şi urmează să îi trimită în judecată. Procurorii vor continua însă ancheta într-un alt dosar, privind distrugerea acestora, parte care a fost disjunsă.

Suspecţii români în furtul de tablouri din Rotterdam vor să fie judecaţi în Olanda

Cei trei români acuzaţi că în octombrie ar fi furat şapte tablouri din Muzeul Kunsthal din Rotterdam, vor să fie judecaţi în Olanda, a declarat avocatul acestora pentru ziarul olandez Telegraaf.

Româncă arestată în cazul furturilor de tablouri din Rotterdam. Un procuror şi doi poliţişti români sunt în Olanda

O româncă în vârstă de 19 ani a fost arestată luni dimineaţa la Rotterdam, Olanda, fiind suspectă în cazul furtului a şapte picturi de Matisse, în 2012, din muzeul de artă al oraşului, a anunţat poliţia din Rotterdam într-un comunicat, informează agenţia de ştiri AFP.

Percheziţii la Carcaliu: arme de vânătoare în casa unuia dintre tinerii reţinuţi pentru Jaful Secolului. Mătuşa lui Dogaru: „Blestemate să fie tablourile!“

După ce s-a aflat că o parte din cele şapte tablouri furate din Olanda s-ar afla la Carcaliu, poliţiştii au descins vineri după amiază în mai multe locuinţe ale apropiaţilor lui Radu Dogaru (28 de ani), unul dintre cei trei tineri acuzaţi de Jaful Secolului.

Judecătoria Sectorului 5 a emis mandat de arestare în lipsă pentru al patrulea suspect din dosarul furtului de tablouri

Judecătoria Sectorului 5 a emis vineri un mandat de arestare preventivă în lipsă, pentru 30 de zile de la momentul capturării, pe numele celui de-al patrulea suspect vizat în ancheta privind furtul tablourilor de mare valoare de la muzeul Kunsthal din oraşul olandez Rotterdam, potrivit Mediafax.

Asistentul lui Cătălin Botezatu a trecut testul poligraf în dosarul furtului de tablouri de la muzeul din Olanda

Asistentul designerului Cătălin Botezatu, Petre Condrat, suspectat că ar fi fost implicat în cazul furtului de tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam a trecut testul cu detectorul de minciuni, susţin surse din cadrul Poliţiei. În schimb, cei trei bărbaţi reţinuţi pentru jaful din noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012 - respectiv Radu Dogaru, Eugen Darie şi Mihai Bitu - au picat testul la aparatul poligraf.

Valiza în care s-ar fi aflat tablourile furate din Olanda, în curtea unei case din Carcaliu. Pânzele nu sunt de găsit

În urma percheziţiile desfăşurate marţi în localitatea Carcaliu din judeţul Tulcea a fost găsită celebra geantă pe care ar fi adus-o Radu Dogaru (28 de ani) la mătuşa sa imediat după ce a ajuns în ţară.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite