11 astronauţi şi cosmonauţi din străinătate vor sărbători alături de Dumitru Prunariu 35 de ani de la primul zbor în spaţiul cosmic al unui român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărbătorirea a 35 de ani de la primul zbor în spaţiul cosmic al unui român va începe pe 14 mai în cadrul Astro-Fest 2016. Festivitatea va continua cu o sesiune dedicată cosmonautului Dumitru-Dorin Prunariu, la Academia Română. În dimineaţa zilei de 17 mai, elevii din cinci şcoli şi licee din Bucureşti vor avea şansa de a se întâlni cu Dumitru Prunariu şi cu alţi 11 astronauţi şi cosmonauţi.

11 austronauţi şi cosmonauţi vor fi alături de Dumitru Prunariu zilele viitoare în Bucureşti pentru a sărbători  35 de ani de la primul zbor în spaţiul cosmic al unui român. Mai multe instituţii şi organizaţii s-au implicat în desfăşurarea unor evenimente care să celebreze zborul lui Prunariu în spaţiu.

Evenimentele vor demara cu ASTRO FEST 2016, care începe pe 14 mai, la ora 16.00, la Biblioteca Naţională a României din Bucureşti, unde vor avea loc observaţii astronomice, seminarii şi prelegeri interactive, cursuri de astrofotografie, expoziţii fotografice ale celor mai talentaţi astrofotografi români, un show „spaţial” pentru copii. În cadrul acestei prime zile de festival, de la ora 18.00, va avea loc şi o întâlnire cu Dumitru Prunariu şi alţi 11 astronauţi şi cosmonauţi din 9 ţări.

Este vorba de atronauţii şi cosmonauţii Alexandr Alexandrov şi Gheorghi Ivanov din Bulgaria, Reinhold Ewald şi Gerhard Thiele din Germania, Bertalan Farkas, din Ungaria, Jean-Pierre Haigner   şi Michel Tognini din Franţa, Miroslaw Hermaszewski, din Polonia, André Kuipers, din Ţările de Jos, Leonid Popov, din Rusia, Richard Richards, din SUA, şi Helen Sharman, din Marea Britanie.

Pe data de 15 mai, în cea de-a doua zi de Festival, cei care sunt în această perioadă la Bucureşti, îi vor putea vedea pe cei 12 exploratori la Therme Bucureşti. Programul complet al Festivalului de Astronomie poate fi accesat aici: http://stiintasitehnica.com/vino-la-astro-fest-festivalul-de-explorare-spatiala/.

Sesiune specială la Academia Română

Academia Română organizează şi ea, luni, pe 16 iunie, de la ora 10.00, o sesiune specială, aniversară dedicată primului zbor în Cosmos al unui român. Evenimentul de celebrare dedicată lui Dumitru Prunariu se va desfăşura în Aula Academiei Române în prezenţa celor 11 oaspeţi de onoare.

Sesiunea va fi deschisă de alocuţiunea acad. Ionel-Valentin Vlad, Preşedintele Academiei Române, urmată de cuvântul introductiv al prof. Alexandru Mihail Morega, Vice-preşedintele Secţiei de Ştiinţe Tehnice a Academiei Române.

Pe 17 mai, exploratorii vor vizita cinci şcoli şi licee

Pe 17 mai, cei 12 exploratori vor merge în vizită la cinci unităţi de învăţământ, în cadul unui program de popularizate a ştiinţelor, organizat de Discovery Channel şi revista Ştiinţă & Tehnică. 

Unităţile de învăţământ care vor primi vizita celor 12 astronauţi şi cosmonauţi sunt Colegiul Naţional „Matei Basarab”, Liceul Teoretic „C.A. Rosetti”, Liceul Francez „Anna de Noiailles”, Şcoala Centrală,  şi la Politehnică, la Facultatea de Inginerie Spaţială.

Dumitru-Dorin Prunariu (n. 1952) este primul român care a realizat un zbor în spaţiul cosmic. Este membru de onoare al Academiei Române. General-locotenent, în rezervă.

În cadrul misiunii Soyuz 40 (14-22 mai 1981) a petrecut în spaţiul cosmic un timp de 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute. Misiunea spaţială s-a desfăşurat la bordul navei cosmice sovietice Soyuz-40 şi al staţiei orbitale de cercetare ştiinţifică Saliut-6. Acesta a efectuat o serie de cercetări ştiinţifice, tehnologice, biomedicale, astrofizice şi psihologice.

Citeşte şi:

Cele mai negre zile pentru NASA. Cum au murit astronauţii pregătiţi să facă istorie: primul om care ar fi trebuit să ajungă pe Lună şi prima profesoară în spaţiu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite