Peste 8.000 de bucureşteni au anunţat că vor protesta faţă de legea aprobată de Guvern pentru exploatarea de la Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul Roşia Montană este un proiect extrem de controversat şi puternic contestat de opinia publică din România FOTO Adevărul
Proiectul Roşia Montană este un proiect extrem de controversat şi puternic contestat de opinia publică din România FOTO Adevărul

Un protest faţă de exploatarea minieră de la Roşia Montană organizat pe Facebook începe să prindă amploare. Peste 8.000 de bucureşteni au spus că vor veni în Piaţa Universităţii, duminică, pentru a-şi exprima împotrivirea în faţa acestui proiect. Manifestaţii sunt organizate la nivelul întregii ţări.

La scurt timp după ce Guvernul Victor Ponta a aprobat legea care permite exploatarea aurului şi argintului de la Roşia Montană şi a trimis-o pentru a fi dezbătută spre Parlamentul României, opinia publică ce se situează împotriva acestui proiect s-a organizat într-un grup pe Facebook.

Grupul organizează un protest de amploare ce ar urma să aibă loc duminică şi care este împotriva a două noi mari exploatări ce ar urma să aibă loc în România: a gazelor de şist şi a aurului şi argintului.

”1 septembrie 2013 este zi de luptă împotriva cianurii şi fracturării! Facem un apel către cei care vor ieşi duminică în stradă, indiferent pentru care dintre cele două cauze: nu uitaţi că România se află acum sub asediu! Roşia Montană şi Bârladul reprezintă stâlpii de rezistenţă! Să ne facem ambele mesaje auzite, din Bucureşti la Bârlad, din Cluj la Timişoara, Braşov, Alba Iulia, Târgul Mureş, Iaşi, Bruxelles sau Viena! SOLIDARITATE!”, este descris manifestaţia pe site-ul evenimnetului.

Sâmbătă, până la ora 15.00, câteva mii de oameni din ţară dar şi din afară au anunţat că vor participa la protest. În Bucureşti, 8.287 de oameni au spus că vor fi în Piaţa Universităţii duminică, începând cu ora 17.00, iar alţi 2.907 au spus că poate vor veni. 

Mai exact cei care au primit invitaţia au răspuns astfel:

În Alba Iulia 387 au spus că merg, 218 au spus poate; în Timişoara - 1.569 merg, 656 poate; Iaşi- 592 merg, 225 poate; Cluj - 3.607 merg, 1.344 poate merg. Braşov - 692 merg, 254 poate merg; Constanţa 141 merg, 69 poate merg; Târgu Mureş - 250 merg, 101 poate merg; Galaţi - 145 merg, 104 poate merg; Craiova - 158 merg, 69 poate merg. Nu au lipsit însă nici românii din diaspora care, într-un număr mai redus, au anunţat că vor participa la proteste. Astfel, în Paris 149 au spus că vor veni, 85 că poate merg; în Berlin - 133 merg, 72 poate merg; Londra - 265 merg, 125 poate merg, iar în Madrid 38 au spus că vor veni, iar alţi 21 că poate vor merge.   

"Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana. Potrivit acestui acord, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%. Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să  asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană", se arată în comunicatul trimis de Guvern marţi.

Legea mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit, mandatarea unor entităţi publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană, modificarea unor acte normative privitoare la exproprieri şi autorizaţii de construcţie.

Cu toatea acestea însă, liderii PNL au declarat joi seara, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al partidului, că în cazul proiectului Roşia Montană va fi realizată o nouă analiză la nivelul Parlamentului, existând posibilitatea majorării redevenţei pentru exploatare.

Ponta: fiecare parlamentar să voteze după conştiinţă

Premierul Victor Ponta pare destul de indecis în ceea ce priveşte proiectul exploatării miniere de la Roşia Montană. Dacă în perioada în care se afla în opoziţie Victor Ponta se poziţiona împotriva proiectului, apoi, ca premier al ţării, s-a arătat în favoarea lui, iar în prezent pare că are mici ezitări.

„E un singur proiect în această toamnă asupra căruia realmente eu nu o să cer şi chiar o să rog liderii de grup să nu avem o decizie a grupului. Realmente fiecare va vota după propria conştiinţă, cum crede că e mai bine pentru alegătorii săi“, a spus Ponta pe 30 august.

Pe aceeaşi temă:

Mirajul resurselor. Despre ce nu vorbesc economiştii români când vorbesc despre aur şi gaze

UPDATE E oficial: proiectul privind Roşia Montană a fost votat azi în Guvern. Statul a obţinut creşterea participaţiei la 25% şi o redevenţă de 6%

Ponta le-a cerut parlamentarilor PSD să voteze proiectul Roşia Montană după cum le dictează conştiinţa

Acum ori niciodată: Apel pentru Roşia Montană, apel pentru România

PNL: Proiectul Roşia Montană va fi reanalizat în Parlament, cu posibila modificare a redevenţei

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite