Preţurile cresc, criza rămâne: piaţa imobiliară din Capitală stagnează din cauza propietarilor idealiști

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa imobiliară a intrat într-un blocaj din cauza discrepanţei majore dintre bugetele cumpărătorilor şi preţurile tot mai mari solicitate de vânzători, arată o analiză a companiei imobiliare templehouse.ro

"Pe fondul crizei economico-financiare mondiale şi a înăspririi condiţiilor de creditare, proprietarii apartamentelor sunt tot mai inflexibili în faza de negociere", se arată într-un comunicat emis astăzi de companie.

Potrivit sursei citate, în loc să fie scăzute preţurile, în ultimele luni, propietarii le-ar fi ridicat semnificativ. Astfel, potrivit datelor consultanţilor imobiliari din cadrul firmei imobiliare, piaţa a înregistrat o scumpire a locuinţelor în medie cu circa 10-15% faţă de prima parte a anului.

Consultanţii imobiliari atenţionează că, în prezent, pe fondul euforiei generate de programul "Prima Casă", se scumpesc din nou în mod nejustificat imobilele.  Aceştia susţin că se creează o discrepanţă între preţurile cerute de proprietari şi valoarea reală de piaţă a locuinţelor lucru care menţine impasul din piaţa imobiliară, ba chiar o accentuează.

"Principala problemă constă în faptul că cele două tabere, cumpărătorii şi vânzătorii, au aşteptări diferite în privinţa evoluţiei pieţei", mai arată analiza.

Propietarii cer prea mult, băncile nu vor să mai dea credite

Cu toate că motorul pieţei s-ar putea baza pe programul "Prima Casă", entuziasmul iniţial al programului a început să se estompeze şi asta pentru că băncile au înăsprit condiţiile de creditare. Finanţarea este tot mai redusă atât din punct de vedere al sumei cât şi din punct de vedere al celor creditaţi

Astfel, dacă la începutul acestui an, o persoană cu un venit net de 2500 lei putea obţine de la aproape orice bancă suma de maxim 57.000 de euro, necesară pentru a putea cumpăra un apartament de 2 camere confort I într-o zonă bună din Capitală, acum lucrurile stau altfel.

Potrivit analiei imobiliare, în prezent, un asemenea salariu nu mai este suficient pentru a putea obţine suma maximă. La Raiffeisen Bank, de exemplu, finanţarea ar fi de maxim 39.000 de euro, iar la BRD ar fi de maxim 53.000 de euro.

"Tocmai din acest motiv, piaţa de profil rămâne blocată până când jucătorii nu se trezesc la realitate. Cine vrea să vândă trebuie să lase mult la preţ. Oferta există, dar cererea este redusă. Cuplată cu problemele mari din economie, oferta neajustată la realitate nu face deloc bine pieţei imobiliare. Preţurile se menţin ridicate, în ciuda unei cereri reduse, a incertitudinii din piaţă şi a faptului că leul se depreciază treptat în raport cu moneda europeană", apreciaza Ramona Capriţa, General Manager în cadrul Temple House.

In acest context, specialiştii din domeniu sunt de părere că soluţia deblocării pieţei ar fi „relaxarea" condiţiilor de creditare, precum şi revenirea la preţuri adaptate cerinţelor din piaţa actuală.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite