Premieră medicală: I-a donat fratelui său geamăn un rinichi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi fraţi gemeni din Bucureşti, în vârstă de 42 de ani, sunt protagoniştii unei premiere medicale în România, unul dintre fraţi i-a donat celuilalt un rinichi. Medicii spun că între cei doi fraţi există o compatibilitate de 100% astfel încât primitorul nu va avea nevoie de tratament decât pentru o scurtă perioadă.

Sănducu Marian şi Sănducu Sorin, în vârstă de 42 de ani, sunt gemeni univitelini. Marian a aflat în urmă cu 20 de ani că are insuficienţă renală, o boală fără regresie şi ştia că o să vină momentul când o să fie necasar un transplant.
“Rinichii mi-au cedat, nu ştiu de ce, acum zece ani. Ştiam că nu am cum să mă fac bine şi am discutat încă de cînd mi s-a pus diagnosticul cu fratele meu despre faptul că el ar putea să-mi doneze un rinichi”, ne-a spus Marian.

Fratele său, donatorul, a povestit că a avut dintotdeauna o relaţie specială cu fratele său şi decizia de a-i dona un rinichi a venit natural. “Nu a trebuit să mă gândesc, am luat decizia pur şi simplu. Ştiam că asta trebuie să fac şi că el, dacă ar fi fost în locul meu, ar fi făcut la fel. Noi am fost dintotdeauna foarte apropiaţi. De multe ori simţim dacă celălalt are o problemă sau nu se simte bine. Nu ne lăsăm la greu”, ne-a spus Sorin.


Primitorul nu va avea nevoie de tratament

Gemenii au fost operaţi de prof. dr. Ioanel Sinescu, şeful Centrului de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal din cadrul Institutului Clinic Fundeni din Capitală.Medicul spune că operaţia de transplant este una dintre cele mai reuşite deoarece există o compatibilitate de 100% între cei doi fraţi.
“Primitorul nu va avea nevoie de medicamentaţie postoperatorie, doar de o cantitate minimă de imunosupresoare, medicamente ce să ajute organismul să primească noul organ. Dar după un timp nici de acestea nu va mai fi nevoie. Sperăm că primitorul va trăi toată viaţa cu acest rinichi”, ne-a spus prof. dr. Ioanel Sinescu.


Se pierd donatori din cauza lipsei de fonduri

Specialiştii de la Fundeni spun că peste 3.000 de români se află pe listele de aşteptare pentru donare de rinichi dar că sunt puţine persoane care vor să doneze un rinichi şi apoi să trăiască toată viaţa doar cu unul.

“Este de preferat să se preleveze organe de la donatorii în moarte cerebrală dar şi aceştia sunt puţini. Finanţarea insuficientă şi lipsa personalului nu permite spitalelor să îngrijească corespunzător un posibil donator astfel încât organele sale să poată fi transplantate. Am putea creşte rata donatorilor în moarte cerebrală dacă ar fi finanţare, pentru ăc familiile, de obicei, sunt de acord să doneze organele rudei decedate”, ne-a mai spus Ioanel Sinescu.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite