Peste 500 de angajaţi ai RATB au fost penalizaţi cu 10% din salariu pentru greva spontană de luna trecută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cei 600 de protestatari care şi-au abandonat lucrul pe 15 iulie, ca să ceară în stradă oprirea proiectului „Trasee de noapte”, doi şi-au pierdut locul de muncă, iar alţi 511 vor lua salarii mai mici cu 10 % între o lună şi trei luni.

Comisia de Disciplină din cadrul Regiei Autonome de Transport Bucureşti a finalizat ancheta cu privire la greva spontană a angajaţilor, ce a avut loc pe 15 iulie. Surse din cadrul regiei au declarat, pentru „Adevărul”, că au existat două cazuri de desfacere a contractului de muncă. De asemenea, 511 din cei care au tras autobuzele pe dreapta şi au lăsat călătorii să aştepte în staţii vor încasa salarii mai mici. Este vorba despre o tăiere de 10%, la unii pe o lună, la alţii pe două sau trei luni.

Au tras autobuzele pe dreapta
Pe 15 iulie, în jurul prânzului, sute de angajaţi ai RATB s-au strâns în faţa sediului central al regiei, de pe Bulevardul Dinicu Golescu din Capitală. Mare parte din mijloacele de transport, printre care liniile de troleu 69 şi 91 şi tramvaiele 34 şi 36, fuseseră retrase la autobază, altele fiind în curs de a se retrage de pe trasee. La autobazele Titan şi Bujoreni conducerea pusese deja lacătul pe porţi, maşinile rămânând în afara depoului.

Vroiau servicii de taxi cu autobuzul
Oamenii spuneau că, de fapt, nu au nimic împotriva introducerii liniilor de noapte, dar că vor să nu fie vitregiţi de serviciul gratuit de transportare de acasă la locul de muncă şi invers. În condiţiile în care acest serviciu nu era menţionat în contract şi era făcut benevol de RATB, şefii regiei au precizat la acea dată că greva va avea repercursiuni în instanţă.
„Şoferii au ieşit din traseu, au blocat depourile şi au abandonat autobuzele în trafic. Îi vom da în judecată şi deja am cerut ajutorul Jandarmeriei şi Poliţiei Rutiere pentru deblocarea situaţiei”, declara directorul RATB, Adrian Criţ.

El a precizat şi că salariul mediu net al unui şofer RATB este de 2.800 de lei.

Decizie managerială, nu răzbunare
Astăzi, Criţ a confirmat deciziile Comisiei de Disciplină: „Nu este vorba despre un răspuns emoţional, ci despre o decizie managerială, fermă, faţă de încălcarea contractului colectiv de muncă şi a regulamentului intern”. 

image
image
image

Vedeţi AICI imagini de la protestul din iulie, la sediul RATB şi la depouri

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite