Pescăria evazionistă din Obor: marfă confiscată de peste 120.000 de lei şi amenzi de peste 100.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CONTROL Inspectorii Gărzii Financiare au confiscat ieri-dimineaţă 11 tone de peşte fără acte de provenineţă în valoare de peste 120.000 de lei şi au dat amenzi de peste 100.000 de lei. La doar două ore de la control, reporterii „Adevărul de Seară” au descoperit că vânzătorii din Pescăria Obor tot nu dădeau clienţilor bonuri fiscale.

Comercianţii din Hala Obor au fost luaţi ca din plasă de comisarii Gărzii Financiare ieri, în jurul orei 10:00. Timp de două ore, echipele de control, sprijinite de luptători ai brigăzii Speciale de Intervenţii a Jandarmeriei, au verificat atât standurile, cât şi depozitele unde este păstrată marfa.

Unii dintre vânzători au reuşit să strângă taraba înainte de sosirea echipelor de control, însă alţii nu au fost atât de norocoşi . „Am suspendat activitatea a două firme pe o perioadă de trei luni, pentru că nu îşi înregistrau veniturile şi am confiscat peşte în valoare de 120.000 de lei. Toţi aceşti comercianţi care nu îndeplineau legislaţia provocau un prejudiciu de circa 30.000 de euro pe lună”, ne-a declarat Claudiu Păun, comisar în cadrul Gărzii Financiare. Angajaţii acestei instituţii au făcut şi luna trecută verificări în Piaţa Obor, când a găsit aceleaşi nereguli.

Chitanţele, „amintiri” lăsate pe tejghea
La scurt timp după ce comisarii au prăsit Hala Obor, reporterii „Adevărul de Seară” au încercat să cumpere un kilogram de crap de la una dintre pescăriile rămase deschise. Am întrebat dacă se eliberează bonuri fiscale pentru marfa cumpărată, iar răspunsul a venit imediat: „Acum nu!”.

La o altă tarabă unde se vindea peşte, nici vânzătorul şi nici cumpărătorul nu păreau interesaţi de chitanţe. „Nu dau niciun bon pentru că nu mi-a cerut nimeni. Oamenii au alte griji”, s-a răstit vânzătorul. De partea cealaltă, sare şi un domn mai în vârstă care îşi îndesa marfa în sacoşă: „Nu mă umplu eu de hârtiuţe! Ce, nu ştiu să fac socoteala?”.

Reacţia acestui cumpărător este general valabilă, susţin comercianţii, drept dovadă că pe pervazele magazinelor din interiorul halei se adună vrafuri de bonuri fiscale pe care oamenii, din comoditate, evită să le ia. „Chiar dacă primesc bonuri, evit să le iau, din neglijenţă. Mi se pare că îmi încarc buzunarele degeaba”, ne-a spus Ştefan Bratu, un bucureştean în vârstă de 69 de ani care îşi făcea ieri cumpărturile în Hala Obor.

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 2 susţin că pescăria cu pricina nu se află în administrarea autorităţii locale, fiind situată într-o hală privată, în apropiere de Piaţa Obor.

CITAT:
Chiar dacă primesc bonuri, evit să le iau, pentru că îmi încarcă buzunarele
Ştefan Bratu
cumpărător
Explicaţie foto: Pescăria unde s-au găsit nereguli se află într-o hală, lângă Piaţa Obor







București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite