Oceanul pietrificat din staţia de metrou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marmura din staţia de metrou Politehnica a fost adusă din Munţii Apuseni FOTO www.metropotam.ro
Marmura din staţia de metrou Politehnica a fost adusă din Munţii Apuseni FOTO www.metropotam.ro

Nu mulţi ştiu că în Bucureşti o călătorie în timp, până în Cretacicul superior, în urmă cu 180 de milioane de ani, costă cât o cartelă de metrou. Asta pentru că staţia de metrou Politehnica, inaugurată în 1983, este pavată cu plăci de marmură pline de fosile, care au trăit când pe Pământ nu exista viaţă decât în apă.

Acest lucru transformă staţia de metrou într-un adevărat muzeu sau într-un sit paleontologic spectaculos, pentru cei care au curiozitatea de a se uita pe unde calcă. La Politehnică, mii de bucureşteni păşesc zilnic peste un ocean pietrificat, fără să ştie.

Se pare că în marea grabă de a da în folosinţă staţia de metrou, pe constructori nu i-a mai interesat ce fel de marmură folosesc. Aşa că marmura extrasă din munţii Apuseni, de la Roşia, a fost întinsă pe jos ca un covor roşu plin de „firimituri“ mai vechi de 80 de milioane de ani. Aspectul interesant al marmurei nu i-a făcut pe constructori să bănuiască faptul că fiecare bucată conţinea fosile de scoici şi animale marine. Acestea poartă numele „vaccinites“ şi „hippurites“ şi provin din perioada cretacică, iar vechimea lor a fost estimată la 65 şi 180 de milioane de ani.

Citeşte continuarea pe www.metropotam.ro

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite