Noul Cod Fiscal aduce taxa de „solidaritate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal, persoanele care deţin mai multe case sunt obligate să achite o taxă de solidaritate de la 50 până la 200% din impozit.

„Birul“ va fi achitat la bugetele locale, suplimentar impozitului pe proprietate, măsură prin care guvernul vrea să aducă în visteria statului încă 31 de milioane de lei până la 30 septembrie.

Noua taxă, supranumită de solidaritate, va fi impusă proprietarilor de mai multe locuinţe printr-o ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului Fiscal.

Astfel, potrivit unui proiectului de modificare, obţinut de Mediafax, persoanele care au în proprietate două sau mai multe locuinţe, care nu sunt închiriate, sunt obligate la plata acestei taxe de solidaritate care înseamnă 50% din impoziul calculat în acest an pentru prima clădire, în afara celei de la adresa de domiciliu, 100% din impozitul pentru a doua clădire şi 200% pentru al treilea imobil şi următoarele.

Suma acestor suplimentări constituie de fapt taxa de solidaritate, prin care statul intenţionează să-şi crească veniturile, în contextul situaţiei financiare actuale. Cei vizaţi de această măsură vor fi obligaţi să-şi achite datoriile până la 30 septembrie 2010, inclusiv, la bugetele locale.
Guvernul îşi justifică propunerea de modificare a Codului Fiscal  ca o măsură de criză şi estimează că astfel va colecta la bugetul statului un plus de 31 de milioane de lei.

Schimbare doar pentru prima proprietate

Proiectul iniţial de modificare a Codului Fiscal prevedea majorarea impozitului cu 30% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 100% pentru cea de-a doua clădire şi cu 200% pentru cea de-a treia clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.

Pentru aplicarea noilor impozite, compartimentele de specialitate ale administraţiei publice locale urmau să calculeze diferenţele de impozit datorate pentru perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a ordonanţei şi 31 decembrie 2010.

Astfel, prin această majorare a impozitelor, care urmau să fie introduse de la 1 iunie, Guvernul aprecia că va obţine pentru şase luni din acest an un plus de venituri de 45,9 milioane lei, adică 0,01% din Produsul Intern Brut.

Cum era până acum?

În baza fiscalităţii de până acum, dacă o perosană fizică deţinea două sau mai multe clădiri cu destinaţie de locuinţă, neînchiriate, impozitul pe clădiri era majorat cu 15% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 50% pentru cea de-a doua clădire, cu 75% pentru cea de-a treia clădire şi cu 100% pentru cea de-a patra clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite