Neculai Onţanu, în discuţii cu una dintre cele mai mari companii chinezeşti de stat din domeniul elctricităţii, pentru investiţii în energie verde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tone de gunoi ar putea fi folosite pentru a produce energie FOTO Adevărul
Tone de gunoi ar putea fi folosite pentru a produce energie FOTO Adevărul

Edilul Sectorului 2 s-a întâlnit vineri, pe 1 martie, cu o delegaţie a companiei China National Electric Engineering (CNEEC), aflată în vizită în România pentru a desfăşura proiecte de investiţii în domeniul energetic. Onţanu a vorbit despre dezvoltarea socio-economică din ultimii ani din sector, dar şi despre relaţiile dezvoltate cu Republica Populară Chineză.

Oaspeţii au aflat de la primarul Neculai Onţanu că, în sectorul 2, trăiesc şi lucrează peste 5000 de cetăţeni chinezi din totalul de 7000 înregistraţi în România, iar 3000 de companii chinezeşti îşi desfăşoară activitatea în sectorul 2 sub cupola grupului de firme NIRO şi Dragonul Roşu, cel mai important promotor al produselor chinezeşti pe piaţa românească.

În cadrul întâlnirii, s-au purtat discuţii legate de perspectivele de afaceri importante existente în sectorul 2.

Tone de deşeuri, transformate în energie

Asistentul Preşedintelui Companiei China National Electric Engineering (CNEEC) şi Director General al Departamentului 7, Li Guangwi, a amintit despre începerea în ţara noastră a unui proiect de investiţii în judeţul Dâmboviţa – Doiceşti.

În acest context, directorul general SC Supercom SA, domnul Ilie Ciuclea, s-a arătat impresionat de bogata şi complexa activitate a CNEEC şi şi-a exprimat interesul de a derula proiecte concrete, în domeniul energiei regenerabile, din perspectiva faptului că, în România sunt produse anual 40 de milioane de tone de deşeuri. Tehnologia CNEEC ar putea deveni astfel o adevărată putere energetică care ar ajuta substanţial România, inclusiv în diminuarea poluării şi ar deschide noi perspective de colaborare auxiliare în domenii precum educaţia, sănătatea şi altele, mai susţin reprezentanţii primăriei locale.

Prezent la discuţiile dintre cele două delegaţii a fost şi profesorul universitar dr. Inginerul Mihai Voiculescu. Voiculescu şi-a exprimat admiraţia pentru marea dezvoltare pe care o cunoaşte China în ultimii ani, apreciind exemplul important pe care această ţară îl reprezintă pentru România.

Centralele de tip cogenerare, o soluţie

Potrivit Primăriei Sectorului 2, Mihai Voiculescu este de părere că centralele de tip cogenerare ar fi o punte de legătură între compania energetică chineză şi Sectorul 2, considerând că existenţa lor ar putea rezolva mare parte din problemele legate de energia electrică şi termică, deoarece acestea au costuri mult mai mici.

De o părere similară a fost şi inginerul Marin Slăvilă, prezent ca reprezentat al  SC Proiect Bucureşti SA. Slăvilă a apreciat că, în condiţiile în care în Bucureşti consumul de energie a devenit unul foarte mare, experienţa chineză ne poate ajuta să identificăm soluţii pentru reducerea acestui consum, inclusiv prin punctele termice care pot fi transformate în centre de cogenerare.

Cine este CNEEC

CNEEC este o companie cu capital integral de stat şi derulează ample proiecte în domenii precum: energia regenerabilă (eoliene, fotovoltaice, centrale ce folosesc deşeuri), construcţiile civile (termocentrale şi hidrocentrale), protecţia mediului, oferind servicii inginereşti complete: consultanţă, achiziţii, construcţii, menţinere, reabilitare. Dincolo de succesul pe care-l înregistrează în domeniul de activitate, compania desfăşoară importante proiecte în domeniul responsabilizării sociale şi protecţiei mediului.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite