Ioan Rus, despre problemele din MAI: „ Am găsit în minister un act managerial neperformant, reformele au avut un caracter haotic"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, a declarat, vineri, că a găsit în MAI un act managerial erodat şi neperformant, un climat de multe ori viciat de lipsa resurselor şi a predictibilităţii măsurilor adoptate, reformele având un caracter haotic. Mai mult, acesta a ţinut să menţioneze că referendumul se va organiza în condiţii perfect legale.

"Cea mai importantă constatare a fost acea că a fost eludat atributul definitoriu al instituţiei, în absenţa căruia niciunul dintre parametri bunăstării şi calităţii vieţii nu are sens, şi anume menţinerea ordinii publice", a mai spus ministrul de Interne.

Acesta a continuat susţinând că „publice promovate de minister nu au fost axate nici pe scopuri şi nici pe soluţionarea problemelor".

„Reformele iniţiate la nivelul MAI au rămas fără rezultat, deşi a crescut permanent nevoia de siguranţă şi liniştea populaţiei, precum şi de aplicarea corectă a legii", a mai declarat Rus în cadrul conferinţei de azi.

"Am găsit în minister un act managerial erodat şi neperformant şi un climat de multe ori viciat de lipsa resurselor şi a predictibilităţii măsurilor adoptate, dar mai ales de agresivitatea şi rafinamentul metodelor prin care mediul criminal acţionează pentru coruperea şi şantajarea persoanalului instituţiei", a afirmat ministrul Rus, aflat la conducerea MAI din 7 mai.

Demnitarul a arătat că, în absenţa unei strategii pe termen mediu şi lung, care să definească cadrul general de evoluţie a ministerului, reformele au avut un caracter haotic, "cu obiective uneori contradictive, care au făcut imposibilă reducerea costuturilor de funcţionare a instituţiei, nu au asigurat raţionalizarea procesului decizional şi nu au implicat comunitatea în soluţionarea problemelor din domeniul ordinii şi siguranţei publice sau în derularea actului administrativ".

"Lipsa de coerenţă a cadrului legislativ, multitudinea actelor normative care reglementează acelaşi domeniu continuă să genereze ineficienţă şi paralelism în activitate şi, în ultimă instanţă, o lipsă de responsabilitate în asumarea eşecului", a susţinut Ioan Rus.

Totodată, ministrul a declarat că în ultimii doi ani au fost operate numeroase modificări legislative în planul de reorganizare structurală a MAI fără a avea la bază politici publice şi studii de impact.

"De exemplu, s-a schimbat de trei ori structura ministerrului cu un singur obiectiv: ca să schimbe şefii. Nu se mai numeşte direcţia într-un fel, se numeşte altfel pentru a permite schimbarea oamenilor de la conducerea acestei structuri", a explicat Rus.

De asemenea, ministru a subliniat faptul că diminuarea activelor MAI cu 10.000 de angajaţi, prin disponibilizare de personal, a fost prezentată ca "o victorie a binelui", fără a se lua în calcual "efectele ulterioare aceastei măsuri", respectiv "scăparea de sub control a fenomenului infracţional aflat în trend ascendent, în primul rând ca urmare a pauperizării accentuate a populaţiei".

Ministrul a precizat că dacă în 2010 structurile de ordine şi siguranţă publică au înregistrat un deficit de personal de 13 la sută, ca urmare a punerii în aplicare a Legii 286/2010 şi a bugetului de stat pe 2011 a fost diminuat semnificativ numărul poliţiştilor şi jandarmilor.

Astfel, potrivit rezultatelor auditului realizat la Ministerul Administraţiei şi Internelor, 65 la sută din angajaţii Poliţiei Române cărora le-au încetat raporturile de serviciu în 2011 au fost din structurile de ordine şi siguranţă publică.

Totodată, potrivit rezultatelor prezentate de ministrul Ioan Rus, personalul Jandarmeriei destinat asigurării pazei unor obiective s-a diminuat cu 23 la sută, iar la Oficiul Român pentru Imigrări au fost disponibilizaţi 11 la sută dintre angajaţi.

De la Poliţia de Frontieră au fost disponibilizaţi 800 de poliţişti, în condiţiile în care structurile de ordine publică din unele judeţe situate în proximitatea frontierei de stat erau oricum subdimensionate, a adăugat Ioan Rus.

"Eficienţa sistemului de ordine şi siguranţă publică a fost comprimisă ca urmare a diminuării dispozitivului de ordine şi siguranţă publică cu 49%", a mai spus Ioan Rus.

Infracţionalitatea sesizată a înregistrat constant un trend ascendent, cu patru la sută, infracţiunile de natură judiciară au crescut cu 11 la sută, infracţiunile contra patrimoniului au crescut cu 14 la sută, iar infracţiunile stradale cu patru la sută.

În mediul rural, situaţia înregistrată în octombrie 2011 - aprilie 2012 comparativ cu perioada similară a anilor precedenţi indică o creştere cu aproape şapte la sută. Astfel, au crescut furturile din locuinţe cu 23 la sută, tâlhăriile cu 17 la sută, furturile din autoturisme cu 15 la sută, infracţiunile grave comise cu violenţă cu 14 la sută, furturile din societăţi comerciale comise cu violenţă cu 8,2 la sută.

La informaţia apărută în presă, cum că referendumul s-ar putea organiza în două zile, Rus a răspuns că: "Nu stă în capacitatea noastră să decidem dacă referendumul se va organiza în două zile. Dacă se va modifica ceva, noi suntem pregătiţi, vom avea o desfăşurare de forţe impresionantă în ziua referendumului".

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite