Eutanasierea nu poate fi decisă prin consultarea populaţiei, ci pe baza unor argumente medicale, argumentul forte al CCR potrivit Vier Pfoten

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre argumentele forte ale Curţii Constituţionale împotriva legii a fost faptul că eutanasierea nu poate fi decisă prin consultarea populaţiei, ci pe baza unor argumente medicale, decise de specialişti, sau în cazul unor situaţii excepţionale, se arată într-un comunicat al Fundaţiei Vier Pfoten remis azi presei.

“Argumentul coincide cu viziunea Vier Pfoten, potrivit căruia eutanasia este un act medical, executat de un medic veterinar în baza unui diagnostic, care nu poate lua forma unui act criminal. Decizia eutanasierii nu poate fi lăsată la latitudinea nespecialiştilor, prin ignorarea recomandărilor experţilor internaţionali”, se spune în comunicat.

Fundaţia salută decizia Curţii Constituţionale de a declara drept neconstituţională actuala formă a legii privind gestionarea câinilor fără stăpân. „Curtea Constituţională a luat decizia corectă şi sperăm ca, o dată trimisă înapoi la Parlament, forma finală a legii să respecte normele etice şi recomandările UE privind gestionarea populaţiei de câini fără stăpân”, a declarat Ioana Dungler, director de proiecte Vier Pfoten.

Vier Pfoten subliniază din nou faptul că problema câinilor fără stăpân nu poate fi rezolvată peste noapte, prin “metode brutale şi ineficiente precum uciderea”. “Există o soluţie simplă şi unică – sterilizarea. Pentru a avea însă rezultate, primăriile ar trebui să înceapă imediat campanii de sterilizare a câinilor fără stăpân, dublate de campanii de adopţii şi de informare corectă a cetăţenilor”, se mai arată în text.

„În loc să tot aştepte ca legea să le dea voie să eutanasieze câinii fără stăpân, primăriile ar trebui să înţeleagă că nu le interzice nimeni în acest moment să organizeze campanii eficiente de sterilizări, care vor beneficia cu siguranţă de sprijinul ONG-urilor şi al cetăţenilor responsabili. Numai în acest mod vor ataca direct cauza, şi nu efectul”, a declarat Kuki Bărbuceanu, manager de programe Vier Pfoten.

În cei 11 ani de prezenta în România, Vier Pfoten a sterilizat peste 80.000 de animale fără stăpân, în baza unor protocoale încheiate cu autorităţile locale. “În perspectiva retrimiterii actualei legi în Parlament, Fundaţia Vier Pfoten îşi declară în continuare disponibilitatea de a oferi legislativului consiliere bazată pe o experienţă îndelungată în gestionarea populaţiei de câini fără stăpân dar şi pe rezultatele studiilor ştiinţifice internaţionale. Rezultatul colaborării ar duce la apariţia unui act normativ coerent, unitar şi funcţional pe termen lung”; se mai spune în comunicat.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite