Direcţia 5, romantici de 19 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Poate tu“ este piesa cu care Direcţia 5 va începe deschide concertul la ora 19.30, în această seară, pe scena de la Sala Palatului şi vor continua cu „Cineva te aşteaptă/ Cineva te iartă/ Cineva te acceptă aşa“.

Ei au pregătit un cadru special amenajat, iar evenimentul coincide şi cu lansarea noului album al trupei, „Declaraţie de dragoste“.

Povestea formaţiei Direcţia 5 a început în anul 1991, în Bucureşti, când Dragoş Bădoi (voce), Cătălin Onoiu (clape), Florin Ionescu (tobe, voce), Răzvan Mirică (chitară, voce), Vlaicu Giurgea (chitară) şi Marian Ionescu (bass, pian) au ştiut că pot aduce ceva nou pe piaţa muzicală autohtonă.

Un an mai târziu, noua trupă prezenta două piese la festivalul de la Bregenz, Austria, unde obţinea premiul II, înregistrările live fiind transmise de MTV. Urmează albumul „Seducţie“, iar videoclipul piesei care dădea şi titlul discului  va fi difuzat pe MTV, MCM şi TVE. Tot atunci, are loc şi primul concert important al formaţiei a avut loc la 17 decembrie 1993, pe scena teatrului „Ion Creangă“ din Capitală.

„Pantofi de lac“ a fost produs de o societate româno-belgiană în 1994. Lansarea materialului a avut loc în aceeaşi perioadă în România, Belgia şi Luxemburg. Din colaborarea cu Loredana Groza au rezultat mai multe compoziţii de succes, dar niciun disc lansat.

Anul 1996 aduce o importantă ruptură în grup. Răzvan Mirică, Cătălin Onoiu şi Florin Ionescu se retrag, iar în 1998 Marian Ionescu reîinfiiţează Direcţia 5 într-o nouă formulă, cooptându-i pe Marius Keseri (tobe), Nicu Damalan (chitară) şi Cristi Enache (voce).

Un nou început

După câţiva ani de pauză, Direcţia 5 revine pe piaţa muzicală şi reia concertele în 1999. „Superstar“ marchează reîntoarcerea în topuri. Albumul conţine nouă piese noi şi trei remix-uri de pe albumele anterioare, iar lansarea a fost precedată în luna mai de apariţia unui maxi-single, continuând prima piesa extrasă „Altul mai bun“ (Vreau o schimbare), cinci remix-uri precum şi noile variante ale pieselor „Seducţie“ şi „Lisabona“.

L.P.-ul din 2000, „Cântece noi cu Direcţia 5“, readuce trupa în actualitate cu 11 piese şi un „cadou din partea grupului“, melodia „Te voi aştepta“. Primul extras de pe album a fost „Daca ai şti“, cu care grupul a obţinut locul al lll-lea la Festivalul Mamaia 2000, la secţiunea Rock.

Au urmat „Poţi să visezi“ şi „Am nevoie de tine“, un cântec care pentru mulţi a devenit melodie de suflet, fiind extrem de difuzat pe posturile TV şi staţiile radio. Un succes marca Direcţia 5 a fost „Lângă mine“, cântată în duet cu Paula Seling. 

Cei mai frumoşi ani

O perioadă fastă pentru Direcţia 5 a fost anul 2002 când a început seria concertelor de Ziua Îndrăgostiţilor, la Sala Palatului. Atunci s-a numit „Primul meu sărut“.

Sala a fost neîncăpătoare pentru cei aproximativ 4.000 de fani care veniseră să-i asculte pe preferaţii lor. Ceea ce a deosebit acest concert de multe altele susţinute în aceeaşi perioadă de diverse alte formaţii a fost idee originală de a interpreta piese din repertoriul D5 alături de zece voci feminine valoroase din muzica romanească: Ana-Maria, Nadine, Luminiţa Anghel, Andra, Raluca (Angels), Andreea Bănica (Blondy), Raluca (Nitro), Giulia (Candy), Cristina Rus (Blondy), Delia Matache (N&D).

În mai 2007, Direcţia 5 a lansat „Impresii personale“, al 16-lea disc din cariera formaţiei, la care au colaborat Petrică Andrei, Angelica Vasilkov şi numeroşi instrumentişti din Filarmonica „George Enescu“. Deşi în primăvara lui 2008, trupa a terminat înregistrările la albumul „Ambiental cosmic“, acesta fost lansat  în luna octombrie. În decembrie a fost lansat albumul „Aniversare“, la casa de producţie Cat Music, care a adus şi numeroase concerte de promovare în ţară  şi care a marcat cei 18 ani de carieră Direcţia 5.


Discografie Direcţia 5

1992 - La vulturul de mare cu peştele în gheare
1993 - Seducţie
1994 - Pantofi de lac
1994 - In di Anka - live
1999 - Altul mai bun - Maxi-single
1999 - Superstar
2000 - Cântece noi cu Direcţia 5
2001 - Live la TNB
2001 - Eşti stilul meu - Maxi-single
2001 - Octombrie
2002 - Duete
2002 - De 10 ani
2003 - Promisiuni
2005 - O zi de primăvară
2006 - Ambiental
2006 - Satisfacţie live
2007 - Impresii personale
2008 - Ambiental Cosmic
2009 - Aniversare

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite