Cum a fost prins jihadistul care studia harta metroului din Bucureşti şi voia să fie „kamikaze“. Probele zdrobitoare găsite în calculatorul vândut pe OLX

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Khalil Rabee Zoltan a fost condamnat la trei ani şi opt luni FOTO  Facebook/Khalil Rabee
Khalil Rabee Zoltan a fost condamnat la trei ani şi opt luni FOTO  Facebook/Khalil Rabee

Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe un tânăr român de origine palestiniană la trei ani şi opt luni de închisoare pentru propaganda făcută terorismului. Ancheta a scos la iveală că tânărul era dispus să fie „kamikaze”, iar în laptop-ul vândut de jihadist pe OLX au fost descoperite indicii că tânărul plănuia un atentat într-o staţie de metrou din Bucureşti.

Trei ani şi opt luni de închisoare. Aceasta este pedeapsa primită la sfârşitul lunii martie de Khalil Rabee Zoltan (31 de ani), un tânăr român de origine palestiniană, acuzat de infracţiuni la legea privind combaterea terorismului. Sentinţa Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă, putând fi atacată cu apel. Pe parcursul procesului, faţă de tânărul acuzat de propagandă făcută terorismului s-a dispus măsura internării ca urmare a unei expertize psihiatrice din care reiese că tânărul suferă de tulburare mixtă de personalitate.

Radicalizarea rapidă a tânărului IT-ist

Sentinţa de conamndare a lui Khalil Rabee Zoltan (31 de ani), care lucra ca IT-ist în Bucureşti şi locuia în Popeşti-Leordeni, scoate la iveală faptul că procurorii DIICOT – Structura Centrală au fost sesizaţi de SRI, în luna ianuarie a anului 2016, cu privire la faptul că tânărul român de origine palestiniană s-a radicalizat începând cu anul 2014, parcurând foarte rapid etapele succesive ale procesului evolutiv de radicalizare islamistă.

În februarie 2017, procurorii DIICOT au început urmărirea penală „in rem” în dosar, iar în septembrie 2017 în dosar a fost introdus un investigator sub acoperire, care a fost autorizat să îl monitorizeze pe jihadist în mediul online, iar dacă se dacă se impune „să ia legătura cu acesta, direct sau indirect, inclusiv în mediul virtual”.

Probe zdrobitoare, cumpărate cu 100 de euro

La scurt timp de la autorizarea investigatorului sub acoperire, acesta avea să descopere că iubita jihadistului a pus în vânzare, pe OLX, două laptop-uri. Investigatorul a fost autorizat să cumpere laptop-urile. Unul dintre aparate a fost vândut, astfel că investigatorul a reuşit să cumpere, cu 450 de lei, doar unul dintre laptop-uri.

De pe calculatorul cumpărat de pe OLX, procurorii au recuperat, însă, probe zdrobitoare împotriva lui Khalil Rabee Zoltan, care a şters datele în încercarea de a-şi şterge faptele. Astfel, pe lângă propaganda făcută terorismului pe Facebook sau Twitter, jihadistul român păstra în calculatorul său şi înregistrări cu acte de terorism ale Statului Islamic, dar şi articole din reviste de propagandă ale teroriştilor. Tot în calculatorul de pe OLX, procurorii DIICOT au descoperit o hartă a metroului din Bucureşti, un fişier video cu aglomeraţia de la o staţie de metrou din Capitală, dar şi instrucţiuni despre confecţionarea artizanală a bombelor. Aceste probe, o înregistrare a unei convorbiri în care jihadistul îi spunea unui coleg că „pot să fac kamikaze şi tăcem cu toţii”, dar şi o discuţie de pe Facebook în care un bărbat căruia Khalil îi spunea „unchiul” îl atenţiona pe jihadist „să nu se păteze cu sânge nevinovat”, i-au făcut pe judecători să creadă că tânărul era gata să comită un act terorist.

„Nu este de neglijat nici faptul că, după cum rezulta din materialul probator administrat, la finalul anului 2017, cu ocazia unui drum spre Palestina, inculpatul a fost oprit de autorităţile iordaniene fiind suspectat de activităţi teroriste, iar după anchetarea sa de către serviciile iordaniene şi-a şters toate materialele de pe suporturile informatice şi a încercat să-şi vândă laptopurile pe site-ul OLX, aspect ce vine sa intareasca concluzia ca inculpatul era perfect constient de activitatea ilicita pe care o desfasura sau intentiona să o desfăşoare şi a încercat să-şi ascundă urmele”, se mai arată în sentinţa de condamnare a lui Khalil Rabee Zoltan.

Judecătorii au mai arătat că pe parcursul anchetei, tânărul şi-a recunoscut practic faptele, arătându-şi disponibilitatea de a încheia un acord de recunoaştere a vinovăţiei, dar acesta nu s-a concretizat pentru că procurorul nu a fost de acord cu aplicarea unei pedepse cu suspendare.

„Fapta inculpatului constând in aceea ca, în perioada 2014-2018, a participat la activităţile de auto-instruire şi pregătire desfăşurate on-line de organizaţia teroristă Daesh/Statul Islamic pe site-uri de profil ce cuprind atât elemente ale procesului de însuşire de către individ a cunoştinţelor privitoare la materialele necesare, modul de asamblare şi funcţionare, efectele şi măsurile de siguranţă necesare a fi avute în vedere cu ocazia manipulării şi utilizării diferitelor categorii de mijloace distructive, arme de foc, materii şi dispozitive explozive standardizate sau improvizate, muniţii, etc., materiale de pregătire pe care le-a descărcat de pe site-uri de profil, intruneste elementele constitutive ale infracţiunii de participare la instruire sau pregătirea în vederea folosirii mijloacelor distructive, armelor de foc, dispozitivelor explozive de orice fel, muniţiilor, explozivilor, în scopul comiterii unii act de terorism, prevăzuta de art.33/2 alin. 4 din Legea nr.535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului”, se arată în sentinţa de condamnare pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite