Cel mai înalt monument din Capitală va fi amplasat în Piaţa Presei Libere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monumentul este construit din metal, la Ploieşti FOTO: B365.ro
Monumentul este construit din metal, la Ploieşti FOTO: B365.ro

„Aripi – Monumentul Luptei Anticomuniste” va avea o înălţime de 28 de metri, fiind totodată şi cel mai complex monument din Bucureşti. Potrivit b365.ro, „colosul” va fi a amplasat în Piaţa Presei Libere până la sfârşitul anului.

Lucrarea este realizată la fabrica de rachete din Ploieşti  şi constă de fapt din trei aripi ce vor fi construite separat, pentru ca la final să fie îmbinate cu niştet şuruburi foarte mari. Prima aripă a fost terminată. "Aripa trei a fost terminată. Mai trebuie doar asamblată", a precizat pentru B365.ro, Traian Negrei, directorul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic.
Fiecare aripă va avea în jur de 40 de tone, iar întreg monumentul va avea o înălţime de 24 de metri, la care se va adăuga şi soclul pe care va fi amplasat. La final, se estimează că întreaga lucrare va avea o înălţime de aproximativ 28 de metri, în condiţiile în care Arcul de Triumf are 27 de metri.
"Acest tip de structură s-a mai făcut doar la Stadionul Olimpic de la Beijing - Cuibul de pasăre", susţine directorul Uzinei Electromecanica, Dinu Constantinescu.
Directorul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic Bucureşti estimează că înreaga lucrare va fi gata în luna noiembrie, iar până la sfârşitul anului va fi amplasată în Piaţa Presei Libere.

Proiect conceput în 2004

Conceptul artistic al Monumentului Luptei Anticomuniste a fost realizat de sculptorul Mihai Buculei în urma unui concurs de soluţii organizat în 2004.
Proiectul a apărut însă la iniţiativa Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, încă din 2003. Monumentul a primit şi finanţare de la Ministerul Culturii însă ulterior a fost amânat, fiind preferată realizarea monumentului din Piaţa Revoluţiei, al artistului Ghilduş, şi transferat între instituţii, pentru ca în urmă cu câţiva ani să ajungă la Primăria Capitalei.
Iniţial, s-a propus ca monumentul să fie amplasat în intersecţia de la Piaţa Presei Libere. Din cauza dimensiunii mari, monumentul a fost "mutat" în faţa Casei Presei, acolo unde în trecut a fost statuia lui Lenin. "
În acest moment, nu se ştie însă dacă va fi păstrat sau cât va fi păstrat din soclul fostului monument comunist. Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic va organiza un concurs de soluţii pentru amplasamentul acestui monument, câştigătorul competiţiei urmând apoi a stabili ce se va păstra din vechiul soclu.
 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite